Ezért nem mindegy, hogy a fogadat vagy az arcodat mosod meg előbb

Ezért nem mindegy, hogy a fogadat vagy az arcodat mosod meg előbb

Címlap / Stílus / Arc / Ezért nem mindegy, hogy a fogadat vagy az arcodat mosod meg előbb

Miért olyan fontos a reggeli fog- és arcmosás?

Bizonyára te is sokszor hallottad már, mennyire fontos, hogy legalább naponta kétszer fogat mossunk. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy ebbe a reggeli és a lefekvés előtti fogmosásnak feltétlenül bele kellene tartoznia. Természetesen ideális esetben akár minden étkezés után is érdemes fogat mosnod, de reálisan tudjuk, hogy ez nem mindannyiunk számára kivitelezhető. Éppen ezért is olyan fontos, hogy se a reggeli, se az esti fogmosást ne hagyjuk ki.

Aligha van olyan, aki örülne a reggel jelentkező kellemetlen szájszagnak. A legjobb módja, hogy minél előbb megszabadulj tőle, ha felébredés után azonnal fogat mosol, és nem vársz a reggelid elfogyasztásáig, különösen, ha az még néhány óra múlva lesz. De a legfőbb oka annak, hogy reggel egyből moss fogat, az, hogy megszabadítsd a szádat az éjszaka felgyülemlett baktériumoktól. Ha ez megtörtént, máris jöhet a reggeli arcmosás, ami hasonlóan fontos, de szigorúan ebben a sorrendben.

A reggeli arcmosás amellett, hogy nagyszerű napindító, hiszen felfrissít, a bőröd egészsége szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Alvás közben ugyanis zsír és elhalt hámsejtek halmozódnak fel a pórusainkban. A reggeli arcmosással szerencsére felkelés után szinte egyből eltávolíthatjuk az egy éjszaka alatt lerakódott szennyeződéseket, így hozzájárulva a pattanások és mitesszerek kialakulásának megakadályozásához.

Arra azonban tényleg ügyelj, hogy csak akkor következzen az arcmosás, amikor a fogadat már megmostad.

undrey/istockphoto.com

Miért fontos, hogy előbb moss fogat?

A legfontosabb dolog, amiért előbb inkább fogat moss, az, hogy az esetleges – és ahogyan tapasztalhatjuk, gyakori – fogkrémmaradványok irritálhatják a bőrt. Mivel mindannyiunknak más a bőre, így egyénileg eltérő lehet, hogy kinek milyen mértékben zavarja a maradék fogkrém, de az biztos, hogy semmiképpen sem hasznos. Éppen ezért érdemes előbb fogat mosnod, utána pedig alaposan megmosnod az arcodat. Az is előfordulhat, hogy fordított sorrendben még sosem tapasztaltál kellemetlenségeket, de érzékeny vagy problémás a bőröd, akkor jobb, ha nem is kísérletezel, főleg hogy roppant egyszerű betartani az ajánlott sorrendet.

Sok fogkrém ráadásul olyan összetevőket is tartalmaz, mint a nátrium-lauril-szulfánt, ami különösen irritálhatja a bőrödet, és gyulladásokat okozhat. Bár a szulfátmentes fogkrémek mentesek tőle, még mindig ott a fluor, ami a rosaceát és a pattanásokat is súlyosbíthatja. Ezt a legegyszerűbben úgy előzheted meg, ha fogmosás után nemcsak reggel, hanem minden egyes alkalommal megmosod az arcodat, vagy legalábbis a szád környékét. Ez már csak azért is hasznos, mert a fogkrémmaradványok az egyébként alkalmazott bőrápolási rutinod hatékonyságát is csökkenthetik.

Mi a tanulság?

Rengetegen vannak, akik sok időt, pénzt és erőfeszítést fordítanak arra, hogy különféle szérumok és krémek segítségével egészséges és fiatalos legyen a bőrük. Gyakran azonban az is elég lenne, ha tudnánk, hogy pontosan milyen dolgoktól óvjuk meg a bőrünket a mindennapi tevékenységeink során. Ilyen az is, ha nem hagyod, hogy fogkrémmaradványok éktelenkedjenek az arcodon, hanem már reggel ügyelsz arra, hogy fogmosás után gondosan megmosd az arcodat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást