Födém szigetelés purhabbal

Födém szigetelés purhabbal

Címlap / Otthon / Dekor / Födém szigetelés purhabbal

A födém nagyon fontos szerepet játszik egy épület szerkezetében és a hőszigetelésben is. Egyik oldalán mennyezettel zár le egy szintet és padlót ad a felette lévő szintnek. Ha ez a szint a padlás, akkor bizony a födém egy gyenge láncszem a hőszigetelés szempontjából. Nézzük is meg, hogy a különböző szigetelési lehetőségeknek milyen hátrányai vannak.

Az ásványgyapot hajlamos magába szívni a nedvességet, így ha friss födémre fektetik, akkor a beton vízmaradványait szívja magába és ezzel csökkennek a hőszigetelő tulajdonságai. A cellulóz és a hungarocell további hátránya, hogy igen nehezen igazodnak a szigetelt felület formáihoz. Márpedig egy tető sok-sok rést rejthet magában, lyukakat, ferde felületeket, érdekes kiszögelléseket.

Ilyen esetekben is a poliuretánhab a megoldás, hisz ez évekig megőrzi hő- és vízszigetelő tulajdonságait. Egyenletesen kell felhordani, egységes réteget képez, kiküszöböli a hőhidakat.

A purmester.hu szerint a födém szigetelés igen fontos egy épület energiahatékonysága szempontjából, a födém védi az épületet hőveszteségről, ha tehát nincs megfelelően szigetelve, akkor a meleg a fűtött helyiségekben a magasba emelkedik és áthatol a födémen, majd kijut az épületből.

Ennek következtében pedig a belső hőmérséklet csökken, és több energiát igényel a fűtés, hogy a kívánt hőmérsékletet fenntartsa. A megfelelően szigetelt födém viszont megakadályozza a hő távozását, így nyáron a hűtési, télen a fűtési költségeink csökkenthetők.

A szórt purhab igen tartós és hatékony megoldást jelent a födém szigetelése során. Első lépésként a munkaterületet kell előkészíteni, tehát a felületről minden oda nem illő dolgot el kell távolítani. Ha a padláson tároltunk holmikat, azokat átmenetileg el kell onnan vinni. A művelet szakember hozzáértését igényli, aki megfelelő védőruházatban kezdi meg a munkát.

A szórt purhab anyaga a poliuretán, ami két komponensből áll, poliolból és izocianátból, melyeket egy speciális fúvókán át juttatnak az érintett felületre. Ezek fújás közben keverednek össze, így lépnek reakcióba és egy nagyon könnyű és rugalmas anyagot hoznak létre.

A szakember folyamatosan halad végig a szigetelendő területen és az előzetesen meghatározott vastagságban viszi fel a purhabot a felületre. Az anyag teljesen kitölti a felületet, helyet talál az apró résekben, nyílásokban is, így tökélesen szigetel, mert kiküszöböli a hőhidakat. Az anyag térfogata folyamatosan nő, a szakembernek figyelnie kell, hogy milyen vastagságban hordja fel.

A megszilárdult purhab már tökéletes szigetelőanyag. Azonban a hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy milyen szakember milyen eszközökkel hordta fel a területre. A megfelelően elvégzett szigetelés hosszú távon tud hatékonyan működni, ennek eredményét pedig a fűtési és hűtési költségeken is látni fogjuk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást