Stílus / Arc

Fixálj, mint egy profi! Termékek, amelyektől extra tartós lesz a sminked

Eleged van belőle, hogy a reggel gondosan elkészített sminked nap végére olyan lesz, mintha fel se tetted volna? Ahhoz, hogy egy smink tartós legyen, persze a technika is fontos, de a legmeghatározóbbak mégis a termékek. Hiszen ha ezeket jól válogatod ki, a sminked nem ismer majd lehetetlent!

Primer

A primert egyre többen ismerik és használják, és nem is hiába, hiszen ez a termék elengedhetetlen alkotóeleme egy tartós sminknek. A primer egy szilikon alapú sminkbázis, ami egy vékony, átlátszó réteget képez az arcbőrön, és feltölti az esetleges pórusokat, hogy az alapozó ne üljön bele.

De nem csak feltöltő szerepe van, hanem az állagából kifolyólag egy matt, bársonyos érzetet és látványt is ad az arcnak, ami segít abban, hogy a nap folyamán a bőröd ne kezdjen el fényesedni. Még egy előnye, hogy a bőr felületét kiegyenlíti, ezért kevesebb alapozót kell felvinned, és nem lesz az alapozásodnak maszkos hatása.

Hosszantartó alapozó

A boltok polcain számtalan, különböző tulajdonságokkal rendelkező alapozót találhatsz, és nem mindegy, hogy melyik típust használod, ha a tartósság az első szempontod. A legjobb választás, a hosszan tartó alapozó, hiszen ennek az összetétele eleve úgy van kialakítva, hogy jóval tovább a helyén maradjon, mint egy átlagos alapozó. Ezeknek általában a csomagolásán is fel van tüntetve, hogy 12 vagy 24 órán át fent tudnak maradni.

Olvastad már?  Fesztivál smink trendek 2018 + Step by Step smink Kardos Juli sminkestől

Ha egész nap dolgozol, majd utána csinálnál egy programot is, de nincs kedved magaddal cipelni a neszesszeredet egész nap, akkor mindenképp be kell szerezned egy ilyen terméket!

Púder/Krémpúder

A púder elsődleges célja a mattítás, de emellett a tartóssá is teszi a sminket. Ahogy az alapozóknak, úgy a púdereknek is több fajtáját különböztetjük meg, ás tartósság szempontjából itt sem mindegy, hogy melyiket használod. A lényeg az, hogy a sima púdert mindig az alapozó fölé tedd, és ütögető mozdulatokkal dolgozd bele. A mennyiség is nagyon fontos, hiszen ha túlzásba esel, akkor a hatás természetellenessé válhat.

A sminked tartósságát úgy is növelheted, ha krémpúdert használsz alapozó helyett. A krémpúder nevében a jelentése is benne van, de tulajdonképpen hasonló hatást érhetsz el vele, mint egy alapozóval, hiszen a fedése általában elég erős, és extra tartós is.

Szemhéjbázis

Sokakat láttam már úgy sminkelni, hogy a szemhéjra semmi nem került, mielőtt felvitték a szemhéjpúdert – és ez egy nagyon nagy hiba. Ha ezt teszed, akkor ne csodálkozz, hogy a nap közepén már összeáll a festék a szemeden, mert a szemed nedvessége feloldja a por állagát, és máris egy összeállt csíkot képez, ahelyett hogy egész nap tündökölne a szemeden.

Erre a problémára kínál megoldást a szemhéjbázis (ezt hívhatod szemhéj primernek is), ami lehet kifejezetten erre a célra kifejlesztett termék, de egy arcra is használt primer vagy korrektor is, ami alapot szolgáltat a por állagú szemhéjfestéknek, hogy azon kényelmesen meg tudjon ragadni.

Olvastad már?  Így fogsz bűvölni a tekinteteddel - 10 szemhangsúlyos smink

Olajpapír

Ez a trükk talán furcsán hangzik, de hidd el, beválik! Ha napközben fényesedik az arcod, de nem akarod magaddal cipelni a púdert mindenhova, akkor ez a tökéletes megoldás. Sok márkánál kapható már itató papír, ami beszívja a nap során a bőrödön keletkezett extra nedvességet, és egy lépésben azonnal lemattítja az arcodat.

Ez is egy nagyon jó megoldás, de a boltokban horror összegeket elkérnek ezekért a fecnikért, amit tökéletesen helyettesíthetsz a főzéshez használatos zsírpapírral. Annyi a dolgod, hogy 2×5 centis lapokat vágsz ki belőle, és bedobod a táskádba. Amikor kifényesedik a bőröd, átitatod vele, és kész is!

Sminkfixáló

Régi trükk, hogy hajlakkal fújjuk be a sminket, és az tartós lesz egész nap. Ami igaz is, viszont a bőrnek elég káros, ha sűrűn alkalmazod!

Ezért ha te is a tartós smink megszállottja vagy, inkább szerezz be egy sminkfixálót, ami egy valóban hatásos termék. Persze ebből is sokféle létezik, ezért érdemes olyan választanod, ami nem csak tartóssá teszi a sminkedet, de ápolja és fel is frissíti a bőrt. Ahogy kész a sminked, már fújhatsz is rá egy kicsit, és készen is vagy – csak arra figyelj, hogy ne túl közelről, hanem kb. 20-30 cm-ről használd.