Ami a testeddel történik, ha 1 hónapig nem eszel cukrot és finomított szénhidrátot

Ami a testeddel történik, ha 1 hónapig nem eszel cukrot és finomított szénhidrátot

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ami a testeddel történik, ha 1 hónapig nem eszel cukrot és finomított szénhidrátot

A cukor és a finomított szénhidrát sok élelmiszerben megtalálható, de valójában egyáltalán nem hasznosak a szervezetünk számára. A mérsékelt fogyasztásuk ugyan legtöbbünknél nem okoz problémát, de gondolkodtál már azon, mi történne a testeddel, ha egy hónpig nem ennél cukrot és finomított szénhidrátot?

Nem véletlenül nehéz lemondanunk a cukorról

Oka van annak, hogy a cukorfogyasztás elhagyása nehéz: egyrészt finom, másrészt pedig hatására az agyban lévő opioid receptorok aktiválódnak, ami az agy jutalmazási rendszerét is beindítja. Más szavakkal, a cukor átmenetileg képes érzelmileg feltölteni, de a túlzott fogyasztása fejfájáshoz, gyengeséghez és akár a hormonális egyensúly hiányához is vezethet.

Nem mindegy, milyen eredetű cukrot és szénhidrátot fogyasztunk

Fontos azonban megjegyezni, hogy a feldolgozott cukrok eltérnek a gyümölcsökben, a mézben és az édesítetlen tejben található cukroktól. A finomított cukrokat, más néven a szacharózt a cukornád és a cukorrépa feldolgozása során hozzák létre. Fehér liszt vagy fehér cukor formájában felhasználva finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek is készülnek belőlük. Magas kalóriatartalmúak és nincs valódi tápértékük, míg a természetes cukrokban vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A pékáruk, a szénsavas üdítők, és a csomagolt harapnivalók sok esetben nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Az első falat vagy korty után kielégítő ízűek, de őszintén érezted már valaha úgy több pohár cukros ital vagy egy tálca sütemény elfogyasztása után, hogy jól esett a gyomrodnak? Valószínűleg nem.

Fnomított cukorfogyasztás hátrányai
stock_colors/istockphoto.com

1 hónap cukor és finomított szénhidrátok nélkül, de hogyan?

A cukor és a finomított szénhidrátok kedvezőtlen hatásai miatt több olyan kihívás is terjed a közösségi médiában, amely arra ösztönöz, hogy 1 hónapig hagyj fel a fogyasztásukkal. A legtöbb hasonló irányelvekkel rendelkezik. A fő cél az, hogy 1 hónapig megvonjuk magunktól az összes hozzáadott cukorforrást, beleértve a finomított szénhidrátokat. 

A természetes cukrot tartalmazó zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek természetesen fogyaszthatóak. A cukros reggeli gabonaféléket, fagylaltokat, süteményeket, szénsavas üdítőket és kávéitalokat viszont, ha kipróbálod a kihívást, el kell hagynod. Cukoralternatívák, édesítőszerek és cukormentes termékek persze ezen időszak alatt is szóba jöhetnek. Tehát szó sincs arról, hogy le kellene mondanod az édes ízekről.

Egészségügyi előnyök

Bármilyen étrend, ami csökkentett vagy teljesen hozzáadott cukormentes élelmiszereket tartalmaz, szinte biztos, hogy pozitív hatással van az általános egészségre. Különösen azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak nagy mennyiségű hozzáadott cukrot. A legfontosabb azonban a következetesség, amihez egy 1 hónapos kihívás még nem elég. 

Ha csak 1 hónapig hagyod abba a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását, majd visszatérsz a magas feldolgozott cukortartalmú élelmiszerekhez, a korábban megszerzett előnyök hamar elvesznek. Motiváció viszont van bőven, hogy ez ne történjen így, ugyanis már egy hónap alatt is lényeges változásokat hozhat egy ilyen módon megváltozott étrend.

A magas cukortartalmú étrend hátrányai
vaaseenaa/istockphoto.com

A magas cukortartalmú étrend hátrányai

A nagy mennyiségben hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok gyakori fogyasztása károsítja a vércukorszint szabályozását, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A hozzáadott cukor csökkentése jó módszer a vércukorszint és az inzulinszint csökkentésére, még akkor is, ha csak rövid távú. 

A cukros ételek és italok általában kalóriadúsak, de kevés tápanyagot tartalmaznak, emiatt pedig összefüggésben állnak a súlygyarapodással. A cukorról és a finomított szénhidrátokról való lemondás segíthet a fogyásban, különösen, ha magas fehérje – és rosttartalmú, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztasz helyettük.

Köztudott az is, hogy a cukros ételek és italok nem tesznek jót a fogak egészségének. Ennek oka, hogy a szájban lévő baktériumok lebontják a cukrot és savat termelnek, ami károsíthatja a fogakat. Így tehát a hozzáadott cukor elhagyásával a fogaid egészségét is könnyebben megóvhatod.

A magas cukortartalmú étrend növelheti az alkoholmentes zsírmáj betegség kialakulásának kockázatát, ami a zsír májban való felhalmozódásával jár. Tudományos kutatások viszont kimutatták, hogy a cukor, különösen a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített élelmiszerek elhagyása csökkentheti a májzsírt és javítja a máj egészségét.

A cukorban gazdag élelmiszerek fogyasztása a szívbetegségek kockázati tényezőivel is összefügg, beleértve a magas vérnyomást és a rossz koleszterinszintet. Az elhagyásuk, különösen hosszú távon viszont rendkívül előnyös lehet a szív egészségére nézve.

Egyes kutatások szerint pedig a magas cukorfogyasztás összefüggésbe hozható a szorongással és a depressziós tünetekkel, amelyek a cukorbevitel csökkentésével enyhülhetnek. A cukor és a finomított szénhidrátok elhagyása végső soron hatással lehet a pattanások enyhülésére és ritkább megjelenésére. A bőr öregedését is lassíthatja, és az általános energiaszintedet is növelheti.

Amire 1 hónap után és azon túl számíthatsz

Összességében a nagy mennyiségű feldolgozott cukor és finomított szénhidrát fogyasztása káros az általános egészségre. Az étrendedből való kizárásukkal már 1 hónap alatt is számos, már korábban említett előnyt élvezhetsz. Hosszú távon csak akkor érhetsz el jelentős eredményeket, ha a kiegyensúlyozott és változatos, minimum alacsony cukortartalmú étrendre folyamatosan ügyelsz.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!