A filmtörténelem 5 legjobb tanára: bárcsak ilyenekkel találkoznánk szeptemberben!

A filmtörténelem 5 legjobb tanára: bárcsak ilyenekkel találkoznánk szeptemberben!

Címlap / Kikapcsolódás / A filmtörténelem 5 legjobb tanára: bárcsak ilyenekkel találkoznánk szeptemberben!

Az idei tanévben várhatóan sok szokatlan kihívás vár ránk, és biztosak vagyunk benne, hogy számos pedagógus erején felül teljesít majd, és nem riad meg szokatlan módszereket sem bevetni, csak hogy a diákjait átsegítse ezen a tanéven. Éppen úgy, mint ezek a filmes karakterek.

Louanne Johnson a Veszélyes kölykökben (Dangerous Minds)

Michelle Pfeiffer karaktere az 1995-ös filben haditengerészeti karrierjét hagyja hátra, mert nem tudja elengedni a régi vágyát, hogy tanár lehessen. Legelső munkahelyén szembesül vele, hogy a nehéz sorsú gyerekek milyen könnyen nyugszanak bele a kudarcba, hiszen a csalódás a mindennapjaik része. Louanne azonban gyorsan átlát rajtuk. Észreveszi, hogy a kemény, önálló, sokszor szinte veszélyesnek tűnő, felnőttnek látszó diákok éppen úgy, mint bármely más gyerek, bármit megtennének egy jó szóért és egy kis figyelemért. A bizalmukat azonban már annyian eljátszották, hogy új tanáruknak mindent meg kell tennie és minden szabályt át kell hágnia, hogy megnyerje őket magának, és a siker felé indítsa el diákjait.

 

Dewey Finn a Rocksuliban (School of Rock)

Ki ne álmodott volna egy tanárról, aki nem feltétlenül tanítja meg, hogy hogyan kell kiszámolni a tetrakontraoktaéder területét, és lehet, hogy még az érettségire sem ő fog felkészíteni, de cserébe ad valamit, ami igazán vagány, felnőtt korodban is lehet menőzni vele, és imádsz tanulni róla? A 2003-as amerikai-német vígjátékban Jack Black karaktere éppen ezt teszi. A bukott rocksztár csupán kényszerűségből vállalja el a helyettes tanári állást, ám gyorsan észreveszi a gyerekekben a potenciált, és elkezdi őket rockról tanítani. És hiába vígjátékról van szó, a gondolat, hogy valaki igazi partnerként kezeli a diákjait, hogy szívből, szenvedéllyel tanítja őket valami olyasmire, ami mindenkinek örömet okoz, Dewey Finnt azonnal a listánkra repítette.

 

Glenn Holland a Csendszimfóniában (Mr. Holland’s Opus)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja – tartja a mondás. A Csendszimfónia és benne Richard Dreyfuss karaktere ráébreszt bennünket arra, hogy sokszor mekkora áldozatot hoznak azok, akik saját álmaikat adják fel azért, hogy másoknak segíthessenek beteljesíteni a sajátjaikat. Az 1995-ös mozifilmben Mr. Holland, a tehetséges zeneszerző csak azért vállal el egy tanári állást, hogy a számláit fizetni tudja, amíg a nagy mű elkészül.

Karrierje és magánélete azonban úgy alakul, hogy végül el kell fogadnia: az ő útja valami egészen más. A tanári pályán töltött évtizedek után ezt talán már nem is bánja annyira…

 

John Keating a Holt költők társaságában (Dead Poets Society)

A fantasztikus Robin Williams 1989-es szerepe egyik legemlékezetesebb alkotásai közé tartozik, nem véletlenül. A szigorú, merev szabályokra épülő és hagyománytisztelő akadémián egy tanár, aki széttépi a könyv lapjait és ráébreszti a diákjait, hogy több van az életben, mint jogi iroda és orvosi pálya, a költészeten keresztül hozza el a lázadást az ódon intézet falai közé. Noha a filmben szenvedély, felszabadulás és boldogság mellett tragédia is van, Mr. Keating tiszta szándékairól, és az életre szóló hatásról, amit a diákjaira gyakorolt, a film végére sem marad szemernyi kétségünk sem. Ugyebár, kapitány, ó kapitányom?

 

Minerva McGalagony a Harry Potter filmekben

Ki ne szeretne egy olyan varázslatos tanárnőt, mint professzor McGalagony? A  Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanára, később igazgatója szigorú és következetes. Emellett maximálisan igazságos, és bármikor kész kiállni a diákjaiért. Tudásának és visszafogottságának köszönhetően elismerést vívott ki magának mind a diákok, mind a tanárok körében. Éppen ezért van olyan nagy súlya, amikor felemeli a szavát valami mellett. Diákjai ugyan tudják, hogy McGalagony professzornál nem lehet lazsálni, afelől sincs kétségük, hogy a tanárnő bármikor kiáll mellettük, és akár az életét is kockára teszi, hogy a tanulóit védje. A J.K. Rowling által kidolgozott, fantasztikus karaktert a mozivásznon Maggie Smith kelti életre.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást