A fényvédelem 13 szabálya

A fényvédelem 13 szabálya

Címlap / Életmód / Egészség / A fényvédelem 13 szabálya

Tekintettel arra, hogy a leégés az elsődleges kiváltó oka a bőr idő előtti öregedésének és a bőrrák kialakulásának, kötelező mindenkinek ismernie kell az UV-védelem fő szabályait.

1. Kint tartózkodás

A szabadtéri tevékenységeket ne tervezd a déli órákra.
Az egészségügyi előírás az, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra közt nem ajánlott kint tartózkodni, ugyanis ilyenkor fokozott az UV sugárzás.

2. Szolárium

Kerüljük ezeket a beltéri barnító masinákat, mert növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát, különösen a rosszindulatú melanómáét. A barnító iparágak bizton állítják, hogy az UVA sugárzás biztonságos, de az orvosi kutatások megcáfolják ezt az elméletet.
A kutatók szerint az UVA sugarak behatolnak a bőr mélyébe, és pusztítják a bőrrostokat, ettől a bőr veszít rugalmasságából. A tudósok abban egyetértenek a szoláriumkedvelőkkel, hogy az UVA sugarak kevésbé valószínű, hogy égési sérüléseket okoznak, de fokozódik a malignus melanoma kialakulásának kockázata, ráadásul gyengülnek a bőrsejtek, az immunrendszer és fokozzák a bőrrák kialakulásának kockázatát.

3. Viselj széles karimájú kalapot és napszemüveget

A napszemüveg védi a szemeket az UV sugárzástól (feltéve ha ilyen lencséjű szemüveget vásároltunk), míg a kalappal megelőzhetjük a napszúrást és árnyékban tarthatjuk felső testünket.

4. Árnyék

Üljünk árnyékba, ahányszor csak lehetséges.
Ha nem tudjuk elkerülni, hogy kimozduljunk otthonról a déli órákban, próbáljunk minnél többet árnyékban tartózkodni, mert így csökkentett mennyiségben kapjuk az UV sugarakat.

5. Ruházat

Viseljünk szorosan szőtt ruhákat, így megvédjük magunkat a káros sugaraktól.
Kerüljük továbbá a sötét színű ruhákat, mert ezek felforrósítják a testet, ami nem feltétlenül kellemes élmény.

6. Fényvédő krém

Használj széles spektrumú fényvédő krémet (legalább 15 SPF). Kend be vele alaposan a bőröd, kitérve az ajkakra is.

7. Vízálló fényvédő

Sokan, ha strandolásra készülnek és bekenik magukat fényvédővel, nem gondolnak arra, hogy a fürdőzés leoldja róluk a védőréteget, ezért a krémet pótolni kellene.
Ráadásul sokszor izzadás útján is leoldódhat a krém. Ma már széles választékban kaphatók vízálló krémek, szerezzünk be egyet!

8. A fényvédő krém hatása

Tudnod kell, hogy a fényvédőt 20-30 perccel azelőtt kell felvinned, mielőtt kimennél, hogy meg tudjon jönni a hatása.

9. UVA + UVB

Használj egy átfogó UVA és UVB fényvédő krémet, amely blokkolja mindkét típusú UV sugárzást és csökkenti a betegségek kockázatát.
Ha napérzékeny a bőröd, használj legalább 30 SPF-es UVA és UVB védelmű krémet.

10. Tükrözés

Különösen figyelj a fényvisszaverő felületekkel, mint a víz, hó vagy homok, mert ezek visszatükrözik a káros napsugarakat, ami növeli a leégés és bőrkárosodás kockázatát.

11. Vezetés

Gyakran, ha közel tartózkodunk az ablaküveghez ugyanúgy leéghetünk, mint a szabadban.
Ugyanez érvényes a vezetésre is. Ha vezetni készülsz, mindig kend be felső tested fényvédővel és hordj védő napszemüveget.

12. D-vitamin

Biztosítanod kell szervezeted számára a szükséges D-vitamint, de ezt ne exkluzív a napból próbáld nyerni.
A gyenge napsugarak valóban jótékonyak, de táplálkozás útján sokkal több D-vitaminban lehet részünk (fogyassz minél több halat, tenger gyümölcsét, tejet, narancsot, gabonát stb.).

13. Étrend

Fogyassz minnél több olyan ételt, amely csökkenti az UV károsodás súlyosságát (ilyenek a likopin-tartalmú piros gyümölcsök vagy a zöld tea).

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást