Amíg az ember nem kerül bele valakinek a cipőjébe, addig sokkal nehezebben látja úgy a világot, ahogy ő. Ez minden egyes élethelyzetre, szituációra, vagy éppen pozícióra igaz. Még azok is, akiknek magas az EQ-juk, problémával nézhetnek szembe, ha teljesen új körülményekkel szembesülnek – hát még azok, akik nem. Húszas éveim elején dolgoztam pár évet vendéglátásban, de leginkább csak hétvégente, így sokkal könnyebben tudtam élvezni ezt a feladatot, mintha minden nap, vagy minden másnap be kellett volna mennem. Úgy gondolom, korábban is illedelmes voltam a vendéglátóhelyeken, de a tapasztalat után még inkább az lettem.
1/5 Nyugodtan kérdezz rá a borravaló útjára
Sok helyen nagyon korrektek a borravalóval, máshol kevésbé, mindenütt másként működik a rendszer. Voltam olyan többnapos rendezvényen, ahol tudom, hogy küldtek nekem borravalót, ami viszont nem érkezett meg – a főpincér tette zsebre. Aztán olyan helyen is dolgoztam, ahol közösben gyűjtöttük a borravalót és elvileg minden hónap végén kellett volna kapnunk belőle. Ennek eredménye az volt, hogy akik régóta ott dolgoztak, azok valóban hozzájutottak, a beugrósok viszont nem
De voltam futár is: amikor valaki készpénzzel fizetett, akkor az a borravaló a miénk volt, viszont aki terminállal (hiába is adott némi pluszt), az egyenesen a főnöknek adta a pénzt. Azonban nyilván nem mondtam és nem is mondhattam, hogy ebből mi semmit sem látunk…
Egyértelmű, hogy van az a szint, az az étterem, ami esetében nem kérdezünk rá ilyen jellegű témákra, de a törzshelyeden, vagy egy különösen szimpatikus bárban nyugodtan érdeklődhetsz arról, hogyan tudod borravalóban honorálni a kedves kiszolgálást.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!