Ezekre a dolgokra ügyelj, hogy elkerüld a felfázást – Urológust kérdeztünk

Ezekre a dolgokra ügyelj, hogy elkerüld a felfázást – Urológust kérdeztünk

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekre a dolgokra ügyelj, hogy elkerüld a felfázást – Urológust kérdeztünk

Minden évben, amikor elérkeznek a hűvösebb hónapok, egyszer csak egyre többet kezdünk el hallani a felfázásról. vagy meg is tapasztaljuk azt, milyen, ha pisilnünk kell, és mégsem jön semmi, egyéb kellemetlenségek mellett. Ehhez való igaz, hogy a hideg időjárásnak is köze lehet, a legtöbbször viszont más okok állnak a háttérben, amelyekre – főként, ha hajlamosak vagyunk a felfázásra – érdemes fokozottan ügyelnünk.

Dr. Nagy Károly urológus most nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogyan ismerhetjük fel a felfázást, hanem arra is, mi állhat a hátterében, és mi mindent tehetünk akkor, ha már minket is érint.

Egész pontosan mikor beszélhetünk felfázásról?

A felfázás, hólyaghurut vagy cystitis egy olyan kellemetlen probléma, amelynek meglehetősen széles skálán mozognak a tünetei. Utalhat rá a gyakori vizelési inger, a pisiléskor vagy azon kívül jelentkező fájdalmak, de a véres vizelet is árulkodó lehet. A tünetek súlyossága függ a fertőzéstől is, így minél nehezebbé teszi az életünket a felfázás, annál komolyabb fertőzésről van szó.

Melyek azok a tényezők, amelyek leginkább növelik az esélyét?

A felfázás kiváltó oka többféle is lehet, ami viszont szinte mindig közös, az a betegség, a bakteriális fertőzés. Ezt az esetek nagyjából 95%-ában az E. Coli baktérium egyes típusainak elszaparodása okozza, ami aztán bakteriális gyulladáshoz vezet a hólyagban. Az E. Coli baktérium elszaporodása mögött pedig sokkal több dolog állhat, mint az, amit olyan gyakran a hideg időjárásnak tulajdonítanak. 

Amikor felfázásról van szó, nagyon sokan úgy értelmezik, hogy a hideg okoz hólyaghurutot, ez azonban közvetlenül nem igaz. A hideg hatására az immunrendszer aktivitása megváltozik, amelynek következtében a baktériumok könnyebben jutnak be a hólyagba és szaporodnak el, de a hideg csak egy körülmény.

A problémát alapvetően mindig az elszaporodott baktériumok okozzák.

A hölgyek leggyakrabban szexuális együttlétet követően tapasztalják a tüneteket. Ennek oka, hogy fizikai és immunológiai hatás éri az érintett területet, amely kedvező környezetet teremt a baktériumoknak, így a számuk megsokszorozódik. Ez gyakran új kapcsolat esetén jellemző, olykor az új immunológiai behatás miatt, vagyis azért, mert a partnerünk flórája még idegen a miénk számára, amitől megborul az egyensúly, és szintén könnyebben szaporodnak el a baktériumok.

Bizonyos alapbetegségek, mint például a hólyagkő és a vizeletürítési zavarok is hajlamosíthatnak a betegségre, valamint visszatérő hólyaghurut esetén genetikai faktorok is okozhatják a problémát. Idősebb korban a hormonhiány és az anatómiai változások is állhatnak a háttérben, míg várandósan a hormonális változások miatt nőhet a hajlam a cystitisre. Ritkán pedig bizonyos nemi betegségeknek is lehetnek felfázásra utaló tünetei.

Ivan-balvan/istockphoto.com

Mely természetes gyógymódok segíthetnek megszüntetni a panaszainkat?

Olyan megoldás sajnos nincs, ami egyik pillanatról a másikra megszünteti a panaszokat, de bizonyos természetes gyógymódok valóban segíthetnek a tünetek mérséklésében. Ha nincsenek súlyos panaszok, akkor az első és legfontosabb lépés a bőséges folyadékfogyasztás a baktériumok mielőbbi kimosásának elősegítése érdekében. Bizonyos vény nélküli szerek is segíthetnek, mint a tőzegáfonya és a d-mannóz, ezek azonban inkább a megelőzést, és nem a már meglévő hólyaghurut kezelését támogatják. Illetve sokaknak jól esik felfázás esetén a meleg fürdő, jó néhányan pedig kifejezetten a kamillás fürdőre esküsznek. 

Mikor szükséges orvoshoz fordulnunk?

Ha a tünetek nagyon súlyosak, vagyis komoly fájdalmakat, valamint véres vizeletet tapasztal egy beteg, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ez a két dolog általában együtt jelentkezik, és az antibiotikumos kezelés az, ami megoldást nyújthat. Persze egyáltalán nem mindegy, milyen antibiotikumot szed a beteg. Ebben az urológus szakorvosok tudnak a legbiztosabban segíteni, hiszen ők gyakran találkoznak ezzel a problémával.

De akkor is minél előbb ajánlott felkeresni az orvost, ha krónikus, vagy visszatérő hólyaghurutot tapasztal a beteg. Ezekben az esetekben ugyanis legtöbbször valamilyen komolyabb probléma is áll a háttérben, például egy még fel nem fedezett alapbetegség. Ha a kiváltó ok felismerésre és megszüntetésre kerül, a hólyaghuruttól is könnyebb lesz megszabadulni.

Mit érdemes tennünk a megelőzés érdekében?

Bizonyos praktikákról úgy tartják, hogy segíthetnek a felfázás megelőzésében, az viszont, hogy valóban hatékonyak-e, vitatott. Ami biztos, hogy ártani nem árthatunk vele magunknak, ezért akik hajlamosak a felfázásra, vagy más okból aggódnak amiatt, hogy felfáznak, azoknak érdemes lehet ezeket a praktikákat beépíteni a mindennapjaikba. 

A már említett tőzegáfonya és a d-mannóz is segíthet a megelőzésben, akárcsak az, ha folyamatosan figyelünk, hogy a lábunk, a derekunk és a fenekünk se fázzon, ne érje hideg.

Mivel a fő kiváltó ok legtöbbször a szex, a higiénia fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni. Szexuális együttlét előtt és után is ajánlott zuhanyozni, míg egyesek szerint az is fontos, hogy szex után történjen vizeletürítés.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!