7 féle étel és ital az egészséges, hófehér fogakért

7 féle étel és ital az egészséges, hófehér fogakért

Címlap / Stílus / Arc / 7 féle étel és ital az egészséges, hófehér fogakért

A rendszeres és gondos fogmosás segít abban, hogy eltávolítsd a fogaidról a lepedékképződésért felelős ételmaradékokat. Egyre több kutatás bizonyítja azonban, hogy a szájápolás nem itt, hanem már a táplálkozásnál elkezdődik: bizonyos fogások ugyanis hozzájárulnak a tökéletes mosolyhoz. Christine D. Wu, a chicagói Illinois-i Egyetem fogorvos szakértője összeszedett hét olyan ételt és italt, amivel célt érsz.

Tea

A zöld és a fekete teában található polifenolok lassítják a baktériumok képződésének folyamatát a szájüregben, ezáltal gátolják a lepedék kialakulását. Sikerült kimutatni, hogy azok, akik naponta tízszer egy percig fekete teával öblögettek, kevesebb lepedéket produkáltak, mint a teával öblögető társaik.
Sőt, a lepedék mérete is ragadóssága is csökkent. Guszta, ugye? A tea tehát akadályozza, hogy a bacik összegyűljenek a fogaidon. Ha mindez nem volna elég, a Dental Research című szakfolyóiratban 2010-ben megjelent egy kutatás, miszerint a tea – főleg a fekete – segít a halitózis, tehát a rossz lehelet leküzdésében.

Sajt

Talán eszedbe sem jutott, hogy egy szelet penetráns aromájú pálpusztai jót tesz a szád egészségének. Pedig a General Dentistry szaklapban 2014-ben megjelent tanulmány alapján a sajt – legalábbis a cheddar fajta – a 12-15 évesek körében csökkentette a száj savszintjét azokhoz képest, akik cukormentes joghurtot vagy egy pohár tejet vettek magukhoz a kísérlet céljából.
A kamaszok étkezés után vízzel öblítették ki a szájukat, s 10, 20, illetve 30 perc múlva mérték meg a szájuk pH-értékét. Kiderült, hogy a sajtevőknél minden mérés alkalmával jelentősen csökkent az adat.

Mazsola

A természetesen édes finomság nem tartalmaz szukralózt vagy olyan cukrot, amit például a süteményekhez használsz a konyhában. Az utóbbi kategóriába tartozó cukrok sajnos elősegítik, hogy a baktériumok a fogak felszínéhez tapadjanak, amitől fokozódik a lepedékképződés.
A mazsola szerencsére számos növényi eredetű vegyület, úgynevezett fitokemikália forrása, melyek egyszerűen elpusztítják a lepedékgyártó bacikat. Ráadásul a szárított szőlőszemek egyik összetevője összefüggésbe hozható az ínygyulladás enyhítésével is!

Ropogós zöldségek és gyümölcsök

Az erőteljes rágást igénylő zöldségek és gyümölcsök nemcsak, hogy rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a testedet, de még a szájüreg egészségének megőrzésében is segítenek.
Dr. Wu szerint a rágás „beleavatkozik a lepedékképződés folyamatába, illetve tisztító mechanizmusként szolgál”. Ahelyett tehát, hogy a baktériumok a fogaidon maradnának, az alma-, répa- vagy uborkadarabokkal együtt távoznak.

Vitamindús falatok

A kalciumot tartalmazó összetevők – úgymint a sajt, a mandula és a leveles zöldségek –, valamint a foszforban gazdag alapanyagok – tehát a hal, a hús és a tojás – segítenek a fogzománc vastagságának megőrzésében.
Az Amerikai Fogorvosok Társasága hivatalos ajánlásában is rögzítette ezt. „A savas ételek és üdítők apró sérülésekhez vezetnek a zománcon. A kalcium és a foszfor ezeket építi újjá” – teszi hozzá Dr. Wu.

Cukormentes rágógumi

Érdemes egy lapocskát vagy drazsét bekapnod étkezés után, hiszen fokozza a nyáltermelést, amivel a baktériumok egyszerűen „kimosódnak” a szádból. Dr. Wu felhívja a figyelmet a „cukormentes” kulcsszó jelentőségére.
Ha ugyanis nem ilyet választasz, akkor ellenkező hatást érhetsz el vele: korábban már említettük, hogy a cukor hozzájárul a lepedékképződéshez.

Áfonya

A teához hasonlóan polifenolokat tartalmaz, amelyek távol tartják a fogaktól a lepedéket, csökkentve ezáltal a szuvasodás kockázatát. Ezt sem mi találtuk ki, hanem a Caries Research című szakfolyóiratban találtuk. Vigyázz azonban, mert könnyen csapdába eshetsz: a készen vásárolt áfonyás termékek rengeteg cukrot rejthetnek a gyümölcs természetesen savanykás aromája miatt – ezzel pedig már tudod, mi a baj!
Amellett, hogy a táplálkozás és a fogápolás során odafigyelsz az egészségedre, érdemes évente egyszer fogászati szűrésen részt venned. Az idejében felfedezett problémák kezelése ugyanis sokkal kevesebb fájdalommal és bosszúsággal jár, mint a hosszú ideje elhanyagolt szuvasodás!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást