Hozzávalók
A krémhez
– 2 piros paprika – félbe vágjuk, eltávolítjuk a magokat
– olíva olaj a bedörzsöléshez
– egy fél piros csípős paprika, eltávolítjuk a magokat, felaprítjuk
– egy fél citrom leve
– 50 ml tejföl
A leveshez
– 1 kanál napraforgó vagy földimogyoró olaj
– 15g vaj
– 1 hagyma, felaprítva
– 1 nagy répa, apró kockákra vágva
– 1 darab zeller, apró kockákra vágva
– 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
– másfél kiskanál őrölt római kömény
– 850 ml hús- vagy zöldségleves
– 1200 g előre megfőzött fekete bab
Elkészítés
Krém:
A paprikát dörzsöljük be kívül-belül az olíva olajjal és pirítsuk fél óráig, vagy amíg megpuhul. Ezután a paprikát és a többi hozzávalót tegyük a turmixgépbe és addig keverjük, amíg síma nem lesz. Hűtsük le ameddig szükséges.
Leves:
Egy lábasban hevítsük fel az olajat és a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a répát, a zellert és a fokhagymát. Lassú tüzön pároljuk pár percig, majd bő vízzel öntsük fel és fedjük le az edényt. 15 percig hagyjuk főni a levest és adjunk hozzá vizet, ha szükséges.
Adjuk hozzá a római köményt, főzzük egy percig, hogy érződjön az aromája, majd adjuk hozzá a levest és a babot. Főzzük fel, majd lassú tüzön főzzók tovább körül-belül 15 percig. Hagyjuk hűlni, majd keverjük krémesre egy turmixgép segítségével.
Melegítsük fel a levest, tálaljuk forrón egy kanál krémmel a tetején.