Egészség / Életmód

A fejfájás 5 leggyakoribb formája – mit tehetsz ellenük?

A fejfájás 5 leggyakoribb formája – mit tehetsz ellenük?

Rendszeresen fejfájás kínoz, és már el sem tudod képzelni, milyen volt nélküle az élet? A tünetek azonosításával segítünk, hogy visszakapd a régi éned. Lehet, hogy fogcsikorgatás vagy arcüreggyulladás áll a panaszaid hátterében!

Tenziós fejfájás

„Mintha satuba szorítanák a fejemet” – szokták mondani az e típustól szenvedők. Ez a nyomásérzet a halántéktól kiindulva egészen a nyakig terjedhet.

Általában néhány órán át tart, ám a kínok miatt sokkal hosszadalmasabbnak tűnik. A neurológusok ebbe a csoportba sorolják a „szokványos” fejfájások 95%-át.

Többnyire folyadékhiány, stressz, fáradtság, vagy a nyaki-feji izmok számítógép előtti megfeszülése okozza. A nők körében sajnos kétszer gyakoribb, és a becslések szerint átlagosan havonta kétszer sújt le.

Noha az aszpirin, paracetamol és ibuprofén hatóanyagú fájdalomcsillapítók hatékonyak a tüneti kezelésre, hosszú távú megoldást relaxációs technikák elsajátítása jelenthet – akár a rendszeres masszázst is beleértve.

Fájdalomcsillapítós fejfájás

Vigyázz, mert a túl gyakori fájdalomcsillapító-használattal ördögi körbe kerülhetsz!

Azok, akiket annak ellenére kínoz makacs fejfájás akár heti 2-3 alkalommal, hogy szorgalmasan kapkodják a bogyókat, egyszerű, viszont annál kellemetlenebb megoldás előtt állnak: le kell szokniuk a tablettákról.

Ennek a megvalósítása azért igényel kitartást, mert az elvonási tünet – meglepő módon – ugyancsak fejfájás lesz. Jó, ha tudod: a kodeint vagy koffeint tartalmazó fájdalomcsillapítók addiktívabbak, tehát jobban hajlamosítanak a függőségre.

Az ideggyógyászok szerint három hét fájdalomcsillapító-mentesség után örülhetsz az új, fejfájás nélküli életednek. Amennyiben egyedül nem megy a leszokás, fordulj bizalommal a háziorvosodhoz, aki segít majd a megfelelő stratégia kialakításában.

Klaszteres fejfájás

Borzalmasan éles fájdalom, ami a fej egyik oldalán jelentkezik, általában a szem mögött. Előfordulhat, hogy erre ébredsz éjszaka.

Nevét onnan kapta, hogy „csomókban”, azaz klaszterekben kopogtat: néhány héten keresztül naponta többször is lecsaphat rád, aztán eltűnik. A rohamok a fájdalom kezdetétől számítva öt-tíz percen belül érik el a csúcspontjukat, s jellemzően fél-háromnegyed órán át tartanak.

Súlyos esetben akár két óra hosszára is elhúzódhatnak. Sokan orrfolyást és nyugtalanságot is tapasztalnak közben. A klaszteres fejfájás azért gyakoribb éjszaka, mert az agy hipotalamusz régióját érinti, mely az alvás-ébrenlét egyensúlyért is felel.

A pácienseknek oxigénterápiát, fájdalomcsillapítót vagy súlyos migrén kezelésére való szert szoktak ajánlani.

Fogcsikorgatásos fejfájás

Nem, nem azt nevezik így, amikor annyira fáj a fejed, hogy kínodban már a fogadat csikorgatod.

Az összefüggés pont fordított: az ébredés után jelentkező, állkapocs- és fülpanaszokkal járó típus azért alakul ki, mert álmodban túlzottan összeszorítottad a fogsorod.

Az intenzív, megerőltető izommunka olyan összehúzódásokhoz vezet a halánték, az arc és az állkapocs tájékán, amelyek fejfájásban csúcsosodnak ki. Ne lepődj meg ezen, hiszen a legtöbben nem is sejtik, hogy a fogcsikorgatók táborához tartoznak!

Ha ilyen panaszokkal fordulsz orvoshoz, illetve fogorvoshoz, valószínűleg éjszakai fogvédő lesz a megoldás számodra. Nem árt mellé stresszkezelési terápia sem, hiszen extrém esetben állkapocs-helyreállító műtétre lehet szükséged!

Arcüreggyulladásos fejfájás

A szem, arc és orr környékén jelentkező, akár heteken keresztül fennálló fájdalom valószínűleg arcüreggyulladás számlájára írható.

Az arcod belsejében található, levegővel telt üregek nyálkahártyája megduzzadhat és begyulladhat, így eltömődik a kiút a nyák számára. Fontos, hogy itt nem elsősorban a fájdalomcsillapításra kell fektetni a hangsúlyt, hanem a kiváltó tényező kezelésére.

A szteroidos orrcseppek és –spray-k sokat segítenek, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikumot kell szedned. A krónikus arcüreggyulladást antihisztaminokkal is szokás kezelni – bízd a fül-orr-gégészre a megoldást, ő biztosan tud segíteni!

Neked milyen gyakran szokott fájni a fejed, és mit vetsz be ellene?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást