8 alternatív gyógymód a fejfájás ellen

8 alternatív gyógymód a fejfájás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 8 alternatív gyógymód a fejfájás ellen

Fontos tudnod, hogy a következőkben ismertetett alternatív gyógymódok a klasszikus terápiával kiegészítve a leghatékonyabbak, tehát szó sincs arról, hogy a bevált gyógyszereket egyik pillanatról a másikra lecserélheted „valami hókuszpókuszra”.

Biofeedback

A „neurofeedback” néven is ismert kezelés a tested visszajelzéseire épít. Szervezeted jellegzetes válaszokat ad a fájdalomra, úgymint fölgyorsult szívműködés, megfeszült izmok és hideg végtagok.

Az eljárás során műszerekkel mérik e jelenségeket, amelyek erősségéről hang- vagy fényhatások révén kapsz visszajelzést.

A „tudattal a migrén ellen” jelmondattal reklámozott lehetőség révén megtanulod irányítani a tested, csökkentve a migrénes rohamok gyakoriságát és intenzitását.

Masszázs

Egy 2006-os tanulmány szerint a rendszeresen masszíroztatóknál csökkent a fejfájások száma, ám az éppen tapasztalt panaszon nem segített a módszer.

A kapcsolat valószínűleg közvetett: a masszázs ellazít, így oldja a stresszt, ami a migrén egyik első számú kiváltó tényezője.

Relaxáció

Szintén a feszültségoldást célozza meg.

Az úgynevezett progresszív relaxáció, mely meghatározott izomcsoportok megfeszítésén és elernyesztésén alapul, némi gyakorlás után csírájukban fojthatja el a migrénes rohamokat.

Fordulj szakképzett terapeutához, hogy elsajátíthasd!

Edzés

A rendszeres kardio edzés bizonyítottan migréngyilkos.

Egy 2011-ben készült svéd vizsgálat szerint hetente háromszor 40 perc mozgás a relaxációval és bizonyos gyógyszeres kezelésekkel is vetekszik a fejfájásrohamok leküzdésében.

Amennyiben kímélni akarod a szervezeted, válaszd a szobabiciklit vagy az elliptikus trénert – ezek nem terhelik annyira az ízületeket, viszont sok kalóriát elégetnek!

Csontkovács

A nyakcsigolyák rossz helyzete állandóan visszatérő fejfájáshoz vezethet.

A csontkovács egy jól irányzott mozdulattal elejét veheti a további szenvedésnek, ám nagyon fontos, hogy megfelelő szakembert válassz, illetve egyeztess előtte a kezelőorvosoddal.

Készülj föl rá: vannak, akik valóságos csodaként tekintenek a módszerre, míg mások szkeptikusan állnak hozzá.

Beszédterápia

Kidumálni a migrént? Meglepően hangzik, de a gondolkodási struktúrád megismerésével és a feszültséget előidéző tényezők tudatos kiiktatásával legyőzheted a fejfájást.

Nem arról van szó, hogy pusztán érzelmi okok vezetnek az állandó rohamokhoz; a hangsúly a tudati folyamatok ellenőrzésén van.

A terápia nyomán rájössz, hogy fölösleges olyan apróságok miatt stresszt átélned, amelyek ellen úgysem tehetsz.

Mágneses stimuláció

Az úgynevezett transzkraniális mágneses stimuláció (TMS) a fejbőrre irányított, enyhe mágneses impulzusokon alapul.

Bár még nem érhető el széles körben, a tengerentúlon a legreménytelenebb migrénes esetek megmentőjeként tartják számon. A roham kezdetekor alkalmazva nagymértékben csökkenti annak erősségét és tartamát.

Egészséges étrend

Az alkohol, a koffein, a csokoládé, a konzervek, a tartósított húskészítmények, a hosszan érlelt sajtok és flórában gazdag tejtermékek sokak szerint migrént okozhatnak, csakúgy, mint a nátrium-glutamát vagy aszpartám tartalmú élelmiszerek.

Az adalékanyagok háttérbe szorításához a legjobb, ha étkezési naplót vezetsz, így pontosan látod, miből mennyit ettél meg, és ésszerűen mérsékelheted a bevitt mennyiséget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást