Faragás helyett festés – Így dekorálj színes tökökkel

Faragás helyett festés – Így dekorálj színes tökökkel

Címlap / Otthon / Dekor / Faragás helyett festés – Így dekorálj színes tökökkel

Ősszel általában elővesszük a tipikus, szezonális díszeket, amik a hagyományos sárgára, narancsra, pirosra és barnára építenek. Nincs ezzel semmi gond, de ha te is valami újdonságra vágysz, akkor ezeket a színes tököket neked találták ki!

Hogyan fesd be őket?

Mielőtt rátérnénk a szebbnél szebb dekorációkra, eláruljuk neked, hogyan is lehet a tököket más színűvé, akár egészen extrémmé varázsolni.

Ehhez az egyszerű lépéshez először is teljesen fertőtlenítened és zsírtalanítanod kell a felületüket, az alapos mosás és szárítás általában elegendő a célra.

Ezután két lehetőséged adódik a színezésre: választhatsz spray állagú festéket, amivel szabad levegőn befújhatod a tökök egész felületét.

A másik lehetőség, hogy akril festéket veszel, amit ecsettel, vagy akár vattapamaccsal, szivaccsal is felvihetsz a tökre attól függően, milyen hatást szeretnél elérni.

Azzal számolj, hogy valószínűleg nem lesz elég egy réteg festék egyik termékből sem, ha az alapszínt teljesen eltüntetnéd, legalább két réteggel kell dolgoznod.

Dolgozz pasztellel

A pasztell nem csak a divatban közkedvelt, természetesen a dekorációkban is nagy szerep jutott neki.

Sőt, talán ki is emelhetjük az előnyeit, hiszen a halvány, pasztelles színek még a legfeltűnőbb otthonokhoz is könnyen illeszthetőek.

Bár ezekben a természetes színekben akár különböző fajtájú, típusú tökféléket is vásárolhatsz, ha inkább festenél, arra is van lehetőséged.

Ebben az esetben szintén érdemes inkább fehéres színű, vagy legalább világos árnyalatú tököket vásárolnod, hiszen az élénk narancssárgát csak kis eséllyel fogja meg teljesen a pasztellszínű festék – de legalábbis mindenképpen jóval többet kell elhasználnod belőle, mint egy világos alappal.

Rózsaszín és arany

Sem az arany, sem a rózsaszín nem mondható igazán ősziesnek, bár mindegyik színnek akadnak olyan árnyalatai, amik passzolnak a szezonhoz.

Az asztalon látható változatokra a hideg hónapok hangulata nem igazán húzható rá, mégis jó választás lehet az ilyen dekoráció, ha egyedi látványra vágysz.

Ezúttal is használhatsz némi pasztellt, hiszen ha közelebbről megnézed, a rózsaszínek inkább világosabb árnyalatúak itt is.

Az arany viszont egyértelműen fényes és feltűnő, amit spray vagy lakk segítségével érhetsz el.

Az mindenesetre biztos, hogy ezzel a dekorációval egyáltalán nincs nehéz dolgod: ha a festéssel megvagy, csak rá kell állítanod a gyertyaállványokra a színes tököket, és már kész is a látványos teríték.

Ijesztgetéshez szürke és sárga

Ha nem áll tőled távol a tökfaragás, vagy éppen a Halloween, akkor valószínűleg ez az inspiráció is új ötleteket ad majd neked.

Miután megfestetted szürkével a tököket, sablon segítségével rajzold fel a felületükre a választott mintákat.

A háromdimenziós hatásért óvatosan vágd körbe a sablon mentén a tököket, de ügyelj rá, hogy csak a héjukon haladj végig, különben nem lesz egyenletes a következő réteg.

Ha elkészültél, tedd félre száradni őket, majd a következő réteg előtt ismét fertőtlenítsd le a megtisztított felületeket.

Most jöhet a sárga a belső részre: ettől tűnik majd úgy, mintha világítana a faragott „lámpás”. Persze ha macerásnak találod, az utolsó lépést nyugodtan kihagyhatod, akkor is látványos lesz az eredmény.

Jöhetnek a minták

A festékkel tulajdonképpen bármilyen mintát felrajzolhatsz, így a végeredmény lehet alkalmi, egyedi, vagy egyszerűen bohókás.

Természetesen, ha valamilyen különleges mintát festenél a tökökre, akkor a hagyományos színek is ideálisak lesznek számodra, nem muszáj mindenáron lealapoznod a külső felszínüket.

Egyébként a hagyományos vonalakkal, pöttyökkel is éppúgy feldobhatod a tököket, mint a művészi rajzokkal.

A végeredmény csak és kizárólag a fantáziádra van bízva, úgyhogy bátran engedd szabadjára a képzelőerődet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást