Ha diétázunk, a zsír szó hallatára legtöbben kiugrunk a bőrünkből ijedtünkben – pedig a szervezetnek igenis szüksége van jó fajta zsírokra, hogy egészséges maradjon. Ilyen szempontból a magvakon és a görög joghurton kívül, sőt ezek fölött a legfontosabb az avokádó, ami igazi szupergyümölcs, és emelett még nagyon finom is.
2/5 A jó fajta zsír: a telítetlen
Az avokádó igen magas zsírtartalommal rendelkezik – ez azonban nem a „rossz fajta” zsír, ami a napraforgóolajban és társaiban található, hanem a jó fajta, telítetlen, amelyre a szervezetednek igenis szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon.
Egy közepes méretű avokádó 20-25%-a zsír, sőt, gazdagabb káliumban, mint egy egész banán, viszont alacsonyabb a nátriumszintje, ami már nem tesz olyan jót a testednek.
Az avokádóban található zsír segíthet a koleszterinszint csökkentésében: ha energiád öt százalékát egyszeresen telítetlen zsírból nyered (mint amilyen a gyümölcs is), harmadára is csökkentheted a szívroham esélyét.
Gazdag ezen kívül még egy béta-szitoszterin nevű növényi szterinben, amely szintén csak jót tesz: akadályozza a koleszterinek felszívódását, ami helyreállítja a szervezeted koleszterinszintjét. Gyümölcs létére nem meglepő, hogy magas az antioxidáns-tartalma is, ez késlelteti a sejtek öregedését, mivel megkötik a szabad gyökök működését.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!