Életmód / Egészség

A fájdalom 8 meglepő oka

„Akinek nem fáj semmi, nem is él” – tartja a mondás, utalva rá, hogy az emberek többségének bizony szinte folyamatosan sajog egy-egy testrésze. A fájdalmak jelentős hányadát azonban olyan környezeti tényezők okozzák, amelyeket könnyedén ártalmatlaníthatsz, ha tisztában vagy a veszéllyel.

Okostelefon

Nemcsak beszélgetésre használod a mobilod, hanem üzenetek írására és internetezésre is? Akkor bizony rendszeresen próbára teszed a hüvelykujjad ízületeit!
A kérdéses részt érintő gyulladás már a tizenéves korosztálynál is megjelent a technológiai fejlődésnek köszönhetően, tehát tévedés azt hinni, hogy csak az idősek betegsége. Megoldás: amint megfájdul a kezed, pihentesd legalább egy órán keresztül!

Hátsó zseb

A popsidnak és a gerincednek nem tesz jót, ha a farzsebedben hordod a tárcád, mivel kiegyenlítetlen nyomás nehezedik a környező idegekre. Egy jól megtömött buksza az évek során akár gerincferdüléshez is vezethet.
Megoldás: mielőtt leülsz, vedd ki a zsebedből a tartalmát, vagy keress neki egy teljesen másik helyet – mondjuk, a táskádban!

Autóvezetés

Az emberek hajlamosak nem megfelelő távolságra és dőlésszögbe állítani az ülést, így szinte egész testüket természetellenes pozícióba kényszerítik. Évek telhetnek el ekképp, mire a fájdalom jelentkezik, és akkor többnyire már orvosi kezelésre van szükség.
Megoldás: kényelmesen, behajlított térddel érd el a pedálokat, és a támla tartsa az egész hátad!

Sajt

Az érlelt tejtermék a fejfájásos rohamok egyik leggyakoribb közvetlen kiváltója. Ez a bennük található tiramin nevű anyag számlájára írható. Vannak, akik egyáltalán nem érzékenyek rá, míg másoknak egészen kis mennyiség is megárt. A kék sajtok, a cheddar és a parmezán nagyobb arányban tartalmazza.
Megoldás: vezess étkezési naplót, s könnyedén fölfedezheted az időbeli kapcsolatot a táplálkozásod és a fájdalmaid között!

Televízió

Gyakran fekszel úgy a kanapén, hogy a fejed a tévé felé fordítod? A pozíció látszólag pihentető, ám a nyakizmaidat szörnyű terhelésnek teszed ki. A negatív következményeket szinte rögtön érezheted: ha véletlenül elalszol így, csúnya ébredés elé nézel.
Megoldás: szerezz be egy kényelmes fotelt, és tévézz szemből, ülő helyzetben!

Laptop

Nap mint nap magadnál hordod a számítógéped? Miben tartod? A nem megfelelő kialakítású vagy helytelenül hordott laptoptáska egy egész testfélre indokolatlanul nagy terhelést róhat, fájhat tőle a kezed, a karod, a vállad, a hátad és a lábad.
Megoldás: váltogasd, melyik oldalon hordod, vegyél gurulós változatot, vagy fontolj meg egy kisebb és könnyebb modellt!

Frizura

A túl szoros lófarok vagy konty a fejbőr vérkeringésének korlátozása révén fejfájáshoz vezethet, illetve súlyosabbá teheti a már meglévő bajt. A szoros kalap, hajpánt vagy rosszul rögzített csat ugyanilyen hatással lehet a szervezetedre.
Megoldás: válassz olyan frizurát, ami nem akarja ilyen természetellenes formában megregulázni a tincseidet!

Erős szag

Az orvosok egyelőre nem tudják megindokolni, hogy miért, de az erős szag gyakori migrén-kiváltó tényező. A veszélyes kategóriába tartoznak az olyan nyilvánvalóan kellemetlen illatok, mint a festéké vagy a cigarettafüsté, de akár egy túlzottan virágos parfüm is bajt okozhat.
Megoldás: ismerd fel, hogy milyen szagokra vagy érzékeny, s tudatosan kerüld őket, amennyire lehet!
Ha a krónikus fájdalommal küzdesz, de a tudatosság ellenére sem enyhülnek a panaszaid, mindenképpen menj el egy kivizsgálásra! Sokan óriási hibát követnek el azzal, hogy az októl félve inkább nem akarják, hogy kiderüljön, mi okozza, de többnyire olyan banális tényező áll a háttérben, amit eleinte könnyű kezelni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást