Elképesztő, mennyire jót tesz a hideg zuhany a testeddel

Elképesztő, mennyire jót tesz a hideg zuhany a testeddel

Címlap / Életmód / Egészség / Elképesztő, mennyire jót tesz a hideg zuhany a testeddel

Hiába kellemetlen, és az ember a háta közepére (meg egyik másik testrészére) sem kívánja, a hideg zuhanynak igenis megvannak az előnyei, amik miatt nem érdemes azonnal elvetned akkor sem, ha tényleg utálsz hideg vizet magadra folyatni. A szervezeted meghálálja, ha néha lesokkolod egy kicsit, és a forró zuhany után jegesre váltasz.

A jeges fürdő pozitív hatásait mindenki ismeri, aki szereti a sportot, vagy maga is űz valamilyet. Kutatások kimutatták, hogy csökkentheti az izomlázat, a fáradtságot, az izomsérüléseket, és az edzés utáni gyulladást. Sokkal hatékonyabb, mint egy sportmasszázs, vagy bármilyen kompressziós ruhadarab. Ember legyen a talpán viszont, aki minden egyes kemény edzés után feltölti jeges vízzel a kádját, arról nem is beszélve, hogy van, akinek csak zuhanyzója van. Fel is merül a kérdés, hogy a jeges zuhany is olyan hatékony-e, mint amennyire a fürdő az.

Segítség a testnek

Alapvetően a jeges fürdő mindig egy kicsit hatékonyabb lesz, de nem kell a hideg zuhany hatását sem lebecsülni. A testre például elképesztő hatással van már az is, ha néhány percig hideg vizet folyatsz magadra. Edzés előtt például nagyon sokat tud segíteni, főleg, ha melegben akarsz mozogni . Egy ilyen fülledt, forró nyári napon futás előtt például csodát művelhet, ha alapvetően alacsonyabb hőmérsékletű testtel mész el mozogni. Ilyenkor a teljesítményed is javul, így ha versenyre készülsz, vagy éppen versenyen fogsz futni, érdemes átgondolni egy hideg zuhanyt a futás előtt.

Valószínűbb azonban, hogy mozgás után szeretnél lezuhanyozni, ilyenkor a jeges fürdő hatásait is megkapod.

A gyulladás csökken a szervezetedben, és kisebb eséllyel lesz komolyabb izomlázad, ha keményen dolgoztál az edzésen.

Minél gyorsabban hűtöd le a testhőmérsékletedet a mozgás után, annál jobb, ugyanis ilyenkor kevesebb ideje marad a testednek elindítani azokat a folyamatokat, amelyek majd a gyulladásért és az izomlázért felelősek. Arról nem is beszélve, hogy ha a vérednek nem kell a bőrödet hűtenie edzés után ilyen intenzíven, akkor több jut belőle olyan helyekre, ahol tényleg szükség is van rá. Például a bélrendszeredbe, az emésztésed megsegítéséhez, vagy például az agyadba, ami a fáradtságot is késlelteti.

CITAlliance/depositphotos.com

A mentális egészségre is hatással van

Az agyaddal is csodákat művelhet a hideg zuhany: létezik a szervezetnek egy olyan válaszreakciója, amivel az alacsony, kontrollált stresszhelyzetre pozitív visszacsatolást ad. Ilyenkor a hormonok és a neurotranszmitterek aranykorukat élik, ennek eredményeképpen pedig mentálisan és fizikálisan is sokkal ellenállóbb leszel, és gyorsabban regenerálódsz a mozgás után.

A mentális egészséged is megköszöni, ha heti háromszor legalább öt percig hideg vízzel zuhanyzol. Kutatások kimutatták, hogy ez mérsékli a depresszió tüneteit, ugyanis a hideg víz csökkenti a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Emellett megnöveli a szerotonin mennyiségét, amit boldogsághormonnak is szoktak nevezni. 

De mennyire legyen a hideg hideg?

Nyilvánvaló, hogy minél alacsonyabb hőmérsékletet érsz el, annál többet segít a zuhany, de elmondható, hogy egy meleg nyári napon törekedni kéne a nagyjából 15 Celsius-fokos hőmérsékletre. Ez egyébként nem kibírhatatlan, ha nem vagy kimelegedve, még akár kellemes is maradhat. Ha most kezded, akkor érdemes először 10-20 másodperces etapokkal kezdeni, majd lassan, idővel feljebb tornázni magadat, ahogy épül az ellenállóképességed.

Forrás

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!