Ezeket a kifogásokat felejtsd el, ha télen sem szeretnél elhízni

Ezeket a kifogásokat felejtsd el, ha télen sem szeretnél elhízni

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezeket a kifogásokat felejtsd el, ha télen sem szeretnél elhízni

Télen a legkönnyebb kifogásokat találni az edzés mellőzésére és a nassolásra. Persze, hideg van, latyak van, karácsony van… Mi lenne, ha ezen a télen ez máshogy lenne? Vajon elég erős vagy ahhoz, hogy száműzd a kifogásokat?

„Hideg van, nincs kedvem mozogni.”

Ősszel még csak-csak ráveszed magad a mozgásra, bár már akkor is többször előfordul, hogy a szörnyű időben inkább otthon maradsz… Ehhez képest télen gyakran mínuszokkal kell megküzdened, nem is beszélve a hóesésről. Nem csoda, ha nincs túl sok kedved és energiád követni az edzéstervedet… De mi akkor a megoldás?

Először is fontos, hogy egy-két nap kihagyás miatt még nem kell feladnod mindent, azzal csak nehezítesz a helyzeteden, ha az egészet elölről kell majd kezdened. Másodszor pedig (bár sokak szerint nehezebb) tornázhatsz otthon is. Kérj karácsonyra lábsúlyt, gumiszalagot, vagy falra szerelhető húzódzkodót – esetleg lepd meg velük magadat már most!

„Csak nehéz ételeket kívánok.”

Evolúciós okok miatt előfordulhat, hogy télen szinte csak és kizárólag a nehéz ételeket kívánod, de a kutatások alapján sokkal inkább a forróságra, semmint a töménytelen mennyiségű zsírra áhítozol. Ez tehát azt jelenti, hogy a nehéz ételek iránti vágyadat legalább részben kiválthatod azzal, ha eszel egy könnyebb, de nagyon forró levest. Jó választás az összes rántás nélküli fogás, illetve azok, amiket reformliszttel (pl. nyílgyökér liszttel) sűrítettél be.

Ha pedig tél, ne feledkezz meg a káposztáról! Ez a zöldség tipikus alapanyaga a klasszikus magyar fogásoknak, és a jó hír, hogy alig van benne kalória. Pakold meg vele alaposan a tányérodat, a húsokat viszont szorítsd kicsit háttérbe. A kenyeret hagyd el, végül pedig válassz zsírszegény tejfölt – kész is a zsír- és szénhidrátcsökkentett élvezet!

„De olyan isteni az a süti!”

Na igen, a meleg és nehéz ételeken felül télen talán még nagyobb csábítást jelentenek az édességek.

Karácsonyhoz közeledve egyre komolyodik a bűnbeesés lehetősége, hiszen a boltok csordultig telnek az édességekkel és a csokoládékkal. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ilyenkor a család apraja-nagyja nekiáll a sütésnek! Egyszerűen lehetetlen úgy vendégségbe menni, hogy ne tukmálnák rád az isteni édességeket.

Sokkal jobban jársz, ha alkalmanként engedsz a kísértésnek, nincs értelme teljesen kizárni a süteményeket az életedből. Viszont, ami rettentően fontos, az a mértéktartás. Célodnak megfelelően engedélyezz magadnak hetente, vagy naponta némi édességfogyasztást, de határozd el, hogy ez az időszak csak és kizárólag az ünnepekre koncentrálódik!

„Úgyis a diéta az újévi fogadalmam…”

A halogatás a sikertelenül diétázók egyik fő ismérve. Sajnos ezzel a módszerrel nemhogy nem fogsz lefogyni, egyenesen gyarapodhat a súlyod. Mindig megnyugtatod magad azzal, hogy majd holnap jobban odafigyelsz a vacsorára, vagy hogy úgyis a diétát fogadod meg újévre, és akkor minden más lesz. Sajnos el kell keserítenünk: nem lesz más!

Csakis akkor tudsz változtatni, ha már ma elkezded, különben beindul a hízás, ami még jobban elveszi a kedved. Gondolj bele, mennyi plusz kilót szedhetsz fel, ha egész télen nem törődsz a kalóriákkal, hiszen a néhány napos karácsony alatt is könnyű kikerekedni… Szóval nincs mese, az életmódváltás ma kezdődik, nem pedig holnap, vagy januárban!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást