Otthon / Utazás

Ettől elakad a szavad! Itt a legerősebb a mesés sarki fény

Ettől elakad a szavad! Itt a legerősebb a mesés sarki fény

Vannak legendák, amely szerint idős hölgyek lelkének gondoskodó fényei, amelyek csak a kiválasztottaknak jelennek meg, és jó szerencsét jelentenek. Ma már pontosan ismerjük a sarki fény fizikai okait, de az igaz, hogy szerencsésnek nevezheti magát, aki élete során szemtanúja lehet a páratlan jelenségnek.

Norvégia, a sarki fény otthona

A világ számos pontján, és több országban is meg lehet figyelni a sarki fényt, de a jelenések száma Norvégiában a legmagasabb, ráadásul itt néhány természeti tényező is közrejátszik abban, hogy a látvány még színpompásabb lesz.

Mert az égen megjelenő, smaragdzöld vagy violaszínű fények önmagukban is lélegzetakasztóak, ha mindezt gleccserek, tengerpartok, sziklák, hófödte fák és hosszú, ragyogóan kék fjordok között látod, akkor kiderül, hogy még ez a csoda is fokozható.

Norvégiában a sarki fény észlelésére október és március között van a legjobb esélyed, ezért ha most elkezdesz csomagolni, szinte biztos, hogy elkaphatsz egy földi csodát.

Sarki fény vagy északi fény?

Amikor a sarki fényről beszélünk, leggyakrabban az északi fényre, az aurora borealis-ra gondolunk, de létezik déli fény is, ezt a tudósok aurora australis-nak nevezik.

A sarki fényt a bolygó légterébe behatoló protonok és elektornok által keltett időleges fényjelenség alkotja.

Természetesen minél közelebb vagyunk a sarkkörhöz, annál látványosabb a jelenség, és mivel északon több a lakot terület, ezért is emlegetjük többnyire ezt a fényt.

A jelenség egyébként a nevét Aurora római istennőről kapta, akinek a neve hajnalt jelent.

Varázslat a naprendszeren kívülről

A részecskék nagy része egyenesen a Napból érkezik, ez a gondolat pedig már önmagában is káprázatos, de a részecskék egy része még távolabbról, a saját naprendszerünkről kívülről jön, vagyis felfoghatatlan távolságokból érkező részecskék fényjelenségét látod, amikor az északi fényre nézel.

A fény színe attól függ, hogy milyen atom hatolt be a légkörbe: az oxigénből zöld vagy vörös, a nitrogénből kékesibolya színű fénycsóva lesz.

Formája leggyakrabban függönyre vagy szalagra hasonlít, de lehet folt- vagy fátyolszerű is.

Sarki fény Magyarországon

Az északi népek a csípős hidegért talán kárpótlásul kapták a sarki fény látványát, de ha csak nagyon ritkán is, de Magyarországon is van, amikor észlelhető a sarki fény.

Ehhez azonban nagyon sok szerencsés tényezőnek kell együttállnia.

Egyfelől, nagyobb napkitürésre, mágneses viharra van szükség, ekkor ugyanis megváltozik a magnetoszféra szerkezete, és a sarki fény alacsonyabb szélességi fokokon is érzékelhető lesz, így akár Magyarországról is látható.

Feltéve persze, hogy tiszta az ég, és kellő távolságban vagyunk a fényszennyezettségtől.

Az űrből is gyönyörű

A NASA kutatói is szívesen fotózzák a sarki fényt, nem véletlenül: a 80-1000 kilométeres magasságban észlelhető jelenség felülről nézve is lélegzetelállító, egy-egy jól sikerült fotót pedig több millióan látnak az interneten, így ez a NASA egy sokak által jól ismert tevékenysége.

A műholdfelvételekből az is kiderült, hogy összefüggés van az északi és a déli fényjelenségek között, illetve hogy a sarki fény egyfajta gyűrűként veszi körbe a mágneses pólust.

A mesés fényjelenség egyébként nem földi sajátosság, más mágneses bolygókon is előfordul, azonban csak itt, a Földön van közönsége is a fények játékának.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást