5 mindennapos étel, amit soha nem volna szabad a szánkba tenni

5 mindennapos étel, amit soha nem volna szabad a szánkba tenni

Címlap / Életmód / Egészség / 5 mindennapos étel, amit soha nem volna szabad a szánkba tenni

A kóla meg a chips nemcsak a derékbőségeden hagyhat nyomot, hanem bizony a mosolyodon is. „Az ételek és az italok már a harapás, a rágcsálás, illetve a kortyolás során is árthatnak a fogunknak, az ínyünknek, s az állkapcsunknak” – foglalta össze Jennifer Jablow New York-i fogorvos. Összegyűjtöttük tehát, melyek azok a bűnösök, amik a fúró rettegett hangjával járhatnak.

Light üdítők

A diétás kóláról sok rosszat hallani: egyesek azt sem félnek hangoztatni, hogy hatása a drogokéval vetekszik. Persze, ez butaság. A General Dentistry című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban az italban lévő erősen savas összetevők valóban hozzájárulhatnak a fogzománc leépüléséhez, rövidtávon pedig elszíneződést okozhatnak.

Tény, hogy ez a metamfetamin típusú kábítószerekről is elmondható, tehát egy közös vonásuk azért akad…

Fagyasztott csoki

A fagyasztott csokoládé, valamint a csokis jégkrém nemcsak nyáron, hanem az év bármely szakában hívogató csemegének tűnik. Ám az ilyen édességeket intenzív harapó mozdulatokkal szokás elfogyasztani, ami önmagában óriási nyomást gyakorol az elülső fogakra, valamint túlzottan megerőlteti az állkapcsodat.

Ehhez adódik még a desszert cukortartalma. Ha mindenképpen ragaszkodsz a fagyasztott változathoz, legalább edd lassan!

istockphoto.com

Kukorica

A puha, rostos szálakat tartalmazó csemege könnyen a fogad közé ragadhat. Még mielőtt örülnél a természetes fogselymezésnek, csak szólunk: ez súlyosan károsítja az ínyszöveteket.

Nem mi találtuk ki, hanem Paul Levi Jr., a Tufts Egyetem fogorvosi karának szakértője mondja. Persze, a kukoricában rengeteg értékes tápanyag van, éppen ezért nem szükséges lemondanod róla. Ám ha teheted, ne harapd, hanem vágd le a szemeket róla!

Forró kávé

Olyan meleg, hogy a bögre égeti a kezedet, de azért megiszod? Rossz döntés, mert a nyelved leheletfinom hámszövete egyszerűen leég tőle, mint ahogy a szájpadlásodé is!

Ráadásul ez sokkal jobban fáj, mint mondjuk egy térdkarcolás, mivel ezeken a területeken nem szoktál hozzá a kínhoz. A szád ugyan rendkívül gyorsan gyógyulna, de mivel ételekkel és italokkal újra meg újra irritálhatod, a folyamat sokkal tovább tarthat.

Jégkocka

Nincs is kellemesebb dolog egy forró nyári napon annál, mint néhány jégkockát venni a szádba? Lehet, hogy a hőérzetednek néhány percig jót tesz az efféle kényeztetés, de ha beleharapsz, azzal valósággal sokkolod az állkapcsodat.

Ettől egy ideig fájdalom jelentkezhet mindig, valahányszor csak kinyitod és becsukod a szádat. A kemény anyagba harapás ugyanakkor mikroméretű töréseket okozhat, amihez nem is muszáj jeget enned – elég néhány szem egész mandula.

istockphoto.com

Ha megtörtént a baj

Amennyiben úgy érzed, hogy valami nincs rendjén a szád tájékán – fáj a fogad, a nyelved esetleg az állkapcsod – fordulj fogorvoshoz! Amennyiben bejelentett munkaviszonyod van, vagy rendszeresen fizeted magadnak a TB-t, a legtöbb szolgáltatás díjmentes számodra az állami rendelőkben.

Évente egy szűrővizsgálatra egyébként akkor is el kellene látogatnod, ha semmi bajod nincs. Butaság félni a dokitól, hiszen egy hamar felfedezett apró probléma kezelése sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint egy évek óta elhanyagolt száj rendbetétele!

A megfelelő szájhigiénia

Ahhoz, hogy minél kevésbé rettegj a fogorvosi székben, érdemes napi szinten cselekedned a szájhigiéniád érdekében. A napi kétszeri fogmosás legyen alapvető, lehetőleg elektromos fogkefével!

A fogselyem és az antibakteriális szájvíz is sokat segít a lepedéket okozó baktériumok elpusztításában, valamint a szuvasodás megelőzésében. A nyelvtisztító eszköz, vagy más néven nyelvkaparó pedig néhány száz forintos befektetéssel gondoskodik róla, hogy a leheleted fogmosás után is sokáig friss legyen.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!