8 esszenciális illóolaj, ami lenyűgöző hatással lesz a testedre és a szervezetedre – saját tapasztalat

8 esszenciális illóolaj, ami lenyűgöző hatással lesz a testedre és a szervezetedre – saját tapasztalat

Címlap / Életmód / 8 esszenciális illóolaj, ami lenyűgöző hatással lesz a testedre és a szervezetedre – saját tapasztalat

Esténként nagyon nehezen aludtam el, folyamatosan járt, pörgött az agyam és hiába aludtam el végül, az aktív alvásom ideje nagyon kevés volt. A párom barátnője ajánlott különféle illóolajokat, amelyek az ember hangulatára is hatással lehetnek, így vásároltam egy párologtatót és belevágtam az aromaterápiába.

Mi is pontosan az aromaterápia?

Az aromaterápia az illóolajok terápiás célú felhasználásának gyakorlata. Az aromaterápiát évszázadok óta alkalmazzák. Belégzéskor az illóolajokban található illatmolekulák a szaglóidegektől közvetlenül az agyba jutnak, és különösen az agy érzelmi központjára hatnak. 

Miért is lehetnek jók számunkra az illóolajok?

Az illóolajok pihentető tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek abban, hogy nyugodt, pihentető éjszakánk legyen. Ha már nyugodtan tudunk az ágyba lefeküdni, akkor könnyebben tudunk elaludni. Ha elalvás előtt fürdesz, próbáld ki, hogy néhány cseppet a kedvenc illóolajadból belecsepegtetsz a meleg vízbe és szépen, lassan lélegezd be.

A stressz, a szorongás és a depresszió nem járulnak hozzá a minőségi éjszakai alváshoz, de az aromaterápia beépítése az esti rutinba javíthatja az alvást és az általános életminőséget.

Amellett, hogy segítenek csökkenteni a stresszt, az egyes illatok képesek különböző érzelmeinkre hatni, amely által boldogabban érezhetjük magunkat.

A következő olajok a legismertebb, hatékony és legkönnyebben beszerezhető illóolajak, amik minden háztartásban kiemelt szerepet kellene kapjanak.

Levendulaolaj

Az aromaterápia egyik legismertebb illóolaja, a levendulaolajat a testre és az elmére gyakorolt nyugtató hatása, valamint a szorongás csökkentésére való képessége miatt nagyra értékelik. A levendulaolaj rengeteg aromaterápiás termékben megtalálható, beleértve a fürdősókat és a masszázsolajakat is. 

Levendula esszenciális illóolaj
OlgaMiltsova/istockphoto.com

Bergamott olaj

Egy 2015-ös tanulmány szerint a bergamott illóolaj szintén javíthat a negatív érzelmeken, a fáradságon, és csökkentheti a nyál kortizolszintjét (egy olyan hormon, amelyet gyakran a test „stressz hormonjának” hívnak).

A bergamott illóolaj használatakor az olajat érdemes kombinálni egy másik olajjal (például jojoba, édes mandula vagy avokádó) is, mielőtt kíméletesen felvisszük a bőrre vagy hozzáadhatjuk a fürdővízhez.

Ha felvisszük az illóolajat a bőrünkre, akkor egyeseknél irritálhatja a bőrt, ezért személy szerint inkább a diffúzor használatát javaslom. Elég egy-két cseppet beletenni a párologtatóba. 

Bergamott esszenciális illóolaj
venusvi/istockphoto.com

Citromfű olaj

A citromfű olaj illatának belélegzése elősegíti a relaxációt és csökkenti a szorongásos tüneteket. Bár a citromfű illóolaj hatékonyságáról korlátozott kutatások állnak rendelkezésre, a Journal of Alternative and Complementary Medicine 2015-ben megjelent tanulmány szerint a citromfű illóolaj használatában résztvevőknél azonnal csökkent a szorongás és a feszültség. A résztvevők gyorsabban felépültek a szorongást kiváltó helyzetből azokhoz képest, akik kontrollaromát (teafaolajat) vagy placebót szagoltak.

Citromfű esszenciális illóolaj
kerdkanno/istockphoto.com

Citromolaj

A citromnövény leveleiből származó citrom illóolajról az állatokon végzett előzetes vizsgálatok során nyugtató és szorongáscsökkentő tulajdonságokat találtak. Az Egyesült Királyságban, egy rákközpontban aromaterápiás inhaláló készülékeket használtak a relaxáció elősegítésére és az émelygés enyhítésére és a citrom illóolaj volt az egyik leggyakrabban használt illat a kezelések alatt. Egy-két cseppet belecsepegtethetünk a turmixunkhoz, italunkhoz, így is élvezhetjük áldásos hatását.

Citrom esszenciális illóolaj
Aamuya/istockphoto.com

Ylang Ylang olaj

A Ylang Ylang illóolaj a trópusi Ylang Ylang fa csillag alakú virágaiból származik, és széles körben használják parfümök készítéséhez és aromaterápiához. A jázminhoz hasonlóan az Ylang Ylangot évszázadok óta használják vallási és esküvői szertartásokon.

Az aromaterápiában a Ylang Ylang-ot a feszültség és a stressz csökkentésére, valamint a pozitív kilátások elősegítésére használják. A Ylang Ylang-ot illata, tápláló és védő tulajdonságai miatt gyakran használják a luxus haj- és bőrápolási termékekben. Az Ylang Ylang jól párosítható a bergamottal vagy a grapefruittal. 

Ylang Ylang illóolaj
temmuzcan/istockphoto.com

Tömjén olaj

Az egyik legértékesebb és legértékesebb illóolajként ismert Frankincense (más néven tömjén) rendkívüli egészségügyi előnyökkel jár. Már a babilóniaiak és az asszírok is égették a vallási szertartásokon, az ókori egyiptomiak pedig tömjéngyantát használtak a parfümöktől kezdve a bőr megnyugtatásáig. Ez az évszázados tudás hozzájárul ahhoz, hogy a tömjént a mai napig használják. Nyugtató és szépítő tulajdonságokkal szolgál a bőr fiatalítására és megnyugtatására.

Tömjén esszenciális illóolaj
Madeleine_Steinbach/istockphoto.com

Neroli olaj

A neroli illóolaj a keserű narancsfa virágaiból származik. Valójában három olaj származik ugyanabból a fából – a narancs a narancs héjából, a Petitgrain a levelekből és gallyakból származik, a Neroli pedig a virágból. A Neroli segít a relaxációban, fokozza a hangulatot és elősegíti az általános jólétet. Helyileg alkalmazva a Neroli alkalmazható a bőr megnyugtatására és az esetlegesesen a bőrön megjelenő foltok csökkentésére. Elegendő 1-2 csepp használata belőle.

Neroli esszenciális illóolaj
NikiLitov/istockphoto.com

Eukaliptusz olaj

Az eukaliptusz elősegíti a relaxáció érzését és oldja a feszültséget. Olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek hasznosak lehetnek a bőr számára. Személyes kedvencem, szaunázás alatt is gyakran használom. Egy stresszes nap után a citromolajjal kombinálva rengeteget szokott segíteni a relaxációban.

Eukaliptusz esszenciális illóolaj
Andres Victorero/istockphoto.com

Ezeken kívül rengeteg aromaterápiához való illóolaj közül választhatsz még, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: hogy ha szükséges, segítsenek téged a nehéz napokon.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást