Van egy érzés, ami hihetetlenül táplálja az életerődet – És nem a szerelem az!

Van egy érzés, ami hihetetlenül táplálja az életerődet – És nem a szerelem az!

Címlap / Életmód / Egészség / Van egy érzés, ami hihetetlenül táplálja az életerődet – És nem a szerelem az!

Ha azt mondom, hogy szenvedély, mi ugrik be neked róla először? Nekem egy elemi erővel feltörő hevesség, túlcsorduló érzelem, erős akarás és leküzdhetetlennek tűnő vágy. A szenvedélyben mindig van valami merész vadság. Ha a harmónia szó is társul hozzá, kicsit árnyaltabb a jelentése. A harmonikus szenvedély egy építő, lelkesítő életminőséget javító érzelem. Vajon neked van ilyen az életedben?

Amikor szenvedélyesen szeretsz, akkor mindent beleadsz, az őrült akarás minden más elé helyeződik. Az izgalommal és az odaadással azonban sokszor vigyázni is kell, mert amilyen forró, annyira tud égetni.

A forró szenvedély csak időszakosan élhető át, mert ilyen heves érzelmet nem lehet sokáig ugyanazon a szinten tartani, és valószínűleg az emberi test nem is alkalmas rá. A harmonikus szenvedély azonban hosszabb távon is átélhető és olyan pozitív hatásai vannak, amik mintha az életünknek igazi értelmet és erőt adnának. Lássuk a ránk gyakorolt hatásait!

Energiát ad a lelkesedés

Ha harmonikus módon oldódsz fel egy szenvedélyben, akkor plusz energiákat kapsz a kevésbé lelkesítő életfeladataidhoz is. Lehet ez valamilyen sport, tánc, kreatívkodás, túrázás, kertészkedés, vagy mondjuk önkéntes segítőként való tevékenykedés egy szervezetnél. 

A harmonikus szenvedélyben az a legjobb, hogy nem pénzért, vagy kézzel fogható jutalomért csinálod. Maga a cselekedet okoz annyi örömöt, hogy újra és újra akarj benne feloldódni. 

A harmonikus szenvedély azért is remek, mert növeli az aktivitásodat. Az odaadással végzett tevékenység erősíti az akaraterődet és szellemileg és testileg is frissebbnek érezheted magad tőle. Jó érzés tudni, hogy ha lement egy kemény munkanap, vár rád a kedvenc elfoglaltságod és abban teljeséggel önmagad lehetsz. 

Szerencsés, akinek van olyan hobbija, ami izgalmasabbá teszi a mindennapjait, fejleszti a képességeit, aminek művelése közben teljesen önazonos lehet?

IgorVetushko/depositphotos.com

Segít a lelki egyensúly megtartásában

A szenvedély sokszor kapja a káros jelzőt, hiszen gyakran a függőséggel jár kéz a kézben. Ha olyan tevékenységről van szó, ami miatt feszültség keletkezik benned, árt a kapcsolataidnak vagy az egészségednek, akkor már nem kiegyensúlyozott szenvedélyről van szó. 

A lelki egyensúly megtartásához arra van szükség, hogy senki ne lássa kárát a szenvedélyednek, te magad sem.

A pszichológusok szerint nagymértékben javíthatja a teljesítményünket, ha úgy érezzük, olyasvalamit csinálunk, ami tükrözi az érzéseinket és az értékeinket. Mélyen bevonódunk a feladatba, mert olyan kihívások várnak ránk, amelyek összhangban állnak az énképünkkel.

Például ha egy sportban vagy művészi tevékenységben, esetleg a sütésben és főzésben tudsz igazán feloldódni, akkor képes vagy annyi terhelést bevállalni, ami még kényelmes, nem frusztráló, de szintugrásra is alkalmas. 

Elégedetté tesz 

A flow-élményt akkor élheted át, ha olyan vállalhatóan nehéz feladattal találod magad szembe, ami nem haladja meg a képességeidet, de próbára tesz és koncentrációt igényel. Ügyesebbnek, talpraesettebbnek és fegyelmezettebbnek is érezheted magad olyan tevékenységek közben, amiket szabad akartból, örömmel teszel.

Gondold végig, hogy van-e olyan területe az életednek, ahol teljesen önazonos lehetsz, miközben egy kellemes cselekedettel feltöltöd a lelked, a tested és a szellemed – de ha nincs, ne feledd: soha nem késő megtalálni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást