Jelek, hogy érzelmi piócával van dolgod. Így védd meg magad!

Jelek, hogy érzelmi piócával van dolgod. Így védd meg magad!

Címlap / Életmód / Jelek, hogy érzelmi piócával van dolgod. Így védd meg magad!

Mi különbözteti meg az érzelmi piócát a sima piócától? Míg az utóbbi csak a véredet szívja, előbbi megpróbál mindent kizsigerelni belőled. Ennek következtében sokkal nehezebb is megszabadulni tőle. Nehogy azt gondold, hogy néhány visszautasító mondattal ellökheted magadtól, mert nem enged olyan könnyen.

Az érzelmi piócák prédái

Valahogy mindig megtalálják azokat, akikre hosszútávon rá tudnak akaszkodni. Nem véletlen, ugyanis legtöbbször a nagylelkű, empatikus emberekre utaznak, akik kellő gondoskodást tanúsítanak irányukba. Mert máskülönben nagyon nehéz dolguk lenne. A prédák olykor személyes küldetésüknek érzik mások megmentését személyiségükből adódóan.

Általában jó kisugárzású, társaságkedvelő emberek, akik nehezen mondanak nemet, ha mások segítéséről van szó. Ezt kihasználva telepednek rájuk az érzelmi piócák, nem engedve őket bűvkörükből.

Egy normális dinamikájú kapcsolatban ezt a túlcsorduló odaadást nem használják ki, sőt próbálja kompenzálni a másik oldal. Az érzelmi piócák ezzel ellentétben az utolsó utáni bőrt is próbálják lehúzni áldozatukról, miközben ők semmit nem szolgáltatnak visszafelé. Ezért érezhetik borzasztóan megterhelőnek ezt az áldozatok. Egyoldalú kapcsolat, melyben erejükön felül kell teljesíteniük. Gyakran csak túl későn szembesülnek a valósággal, miután már teljesen kizsigerelték őket.

Érzelmi piócák a környezetedben
Studio4/istockphoto.com

A piócák háttere

Ítélkezés helyett, sokat segíthet ezeknek az embereknek a megértése. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy fejet kell hajtani előttük, de legalább a düh és harag érzés enyhülhet irányukba. Egy érzelmileg kigyensúlyozott ember általában kölcsönös alapokkal működik egy kapcsolatban, legyen szó bármilyen típusúról. Így tartható fenn az egyensúly. Sőt, az sem feltétlen probléma, ha az egyik fél többet igényel bizonyos érzelmi reakciókból, miközben a másiknak könnyebb adni, mint kapni.

Az érzelmi piócák viszont nehezen veszik rá magukat az adásra, ahhoz túlságosan önzőek. Ennek hátterében, viszont pontosan azok a gyerekkori traumák állhatnak, melyre úgy általánosságban nehezen merünk ránézni.

Senki sem tökéletes, csak mindenki más sérülésekkel érkezik egy kapcsolatba. Ez nem mentesít senkit esetleges tévedései alól, de segíthet megértenünk mások működését. Az érzelmi piócák valószínűsíthetően azért ennyire önzőek, mert soha nem kaptak alapvetően kellő figyelmet azoktól, akiktől egyértelműen elvárható lett volna. Ezek lehetnek a szülők, vagy más családtagok, akik lehet szintén önzésük mentén működtek.

Védd magad!

A régi sérelmek nem jogosítanak fel senkit mások bántására. Arra vagyunk hivatottak, hogy dolgozzunk régi mintáink kijavításán és traumáink feldolgozásán. Ezért hiábavaló az érzelmi piócák felmentése tetteik alól. Senkinek nem dolga másokat megmenteni, ez mindenkinek a saját kiváltsága.

Addig a pontig, amíg ő maga nem ismeri fel tetteit és azok következményeit, egyet tehetsz, elengeded őt.

Szükségszerű is ez a lépés, hiszen ellenkező esetben lemondasz magadról és egy olyan embert helyezel előtérbe, aki önző módon éli az életét. Nem érzel majd komfortérzetet a kapcsolatotokban, inkább a folyamatos hiány fog dominálni köztetek. Mindemellett kimerült és lehangolt leszel, hiszen mindent megpróbál majd kizsigerelni belőled. Ekkor kell igazán kiállnod önmagad mellett és védekezned. Az alábbi pontok jelentsék a menekülőutat, amennyiben bármikor is érzelmi pióca érkezik a közeledbe:

  • Húzd meg a határaidat és mindenképpen ragaszkodj hozzá! Ne feledd: Amint gyengeséget, vagy kicsivel több odaadást észlelnek, már be is hálózták áldozatukat.
  • Soha ne gyengülj el velük kapcsolatban, mert bár az ember képes változni, az ő esetükben a tettekben kell ennek megmutatkoznia. Az esetek többségében pedig ez csak ideig-óráig tart náluk.
  • Legyen meg a bizalmi köröd! Ebbe azok tartozzanak, akiket igazán szeretsz és akik felől szintén hasonló törődést érzel. Haver bárki lehet, de ne tedd fel őket arra a polcra, ahol a többiek vannak.
  • Mondj nemet! Az érzelmi piócák mindenkinél bepróbálkoznak, de ahol határozottságot észlelnek, gyakran tovább is lépnek. Merd kimondani a szükséges nemeket, ezzel is meghúzva az egészséges határaidat.
  • Engedd el, ha kell! Vannak, akik csak egy bizonyos szakaszon kísérnek minket és ezt el kell fogadnunk. Az elengedéssel pedig helyet csinálsz olyanok számára, akik nem piócaként lesznek jelen a kapcsolatotokban.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!