4 fontos összetevője van az EQ-nak – Nálad vajon hány van meg? 

4 fontos összetevője van az EQ-nak – Nálad vajon hány van meg? 

Címlap / Életmód / Lélek / 4 fontos összetevője van az EQ-nak – Nálad vajon hány van meg? 

Az érzelmi intelligencia rendkívül fontos: vannak olyan tanulmányok, amik szerint még fontosabb is, mint az IQ.

Az IQ tesztek nem mérik, milyen a szociális intelligenciád, a szakértelmed pl. a munkádra vonatkozóan, vagy éppen hogyan bánsz másokkal. Pedig – ha csak a munkahelyet nézzük – a legtöbb esetben legalább annyira fontos, milyen kapcsolatot tudsz ápolni a kollégáiddal, mint ahogyan elvégzed a feladataidat.

Az EQ arra mutat rá, milyen mértékben vagy képes felismerni saját érzéseidet, illetve másokét, hogyan tudsz különbséget tenni a különféle érzelmek között.

Képes vagy-e megfelelően azonosítani, címkézni őket és használni tudod-e az érzelmeket a gondolkodásmódodban. Tehát lényegében képes vagy-e arra, hogy irányítsd a saját és mások viselkedését azáltal, hogy ismered az érzéseiket – mégpedig az egyéni céljaidnak megfelelően. 

Ebből is látszik, hogy az EQ egy rendkívül összetett dolog, és az életünk minden kis szegletére komoly hatást gyakorol. Szükségünk van rá a munkánkban, otthon, a párkapcsolatunkban, a gyerekünk nevelése során, a mindennapi teendőink elvégzése alatt. Az, hogy mennyire tudsz olvasni az emberekből és saját magadból, meghatározza, milyen mértékben lesz béke, szerelem, öröm vagy éppen káosz az életedben.

Elina Fairytale/pexels.com

Az érzelmi intelligencia 4 fő összetevője

A szakértők szerint az EQ-nak 4 fő összetevője van. Ezek együttes, bonyolult kapcsolata határozza meg, hogy valaki milyen mértékben számolhat be magas érzelmi intelligenciáról.

Öntudatosság

Az öntudat azért felel, hogy felismerjük a saját hangulati változásainkat, azonosítsuk az érzelmeinket és tudatosítsuk, mikor, milyen késztetéseket érzünk. Ezzel nem csupán az lesz világos számunkra, milyenek vagyunk valójában és az adott helyzetek mit váltanak ki belőlünk, hanem az is, hogyan hatnak mindezek másokra. Pl. ha tudod magadról, hogy a PMS időszakában automatikusan feszült leszel, akkor ezt tudod kommunikálni a partnered felé. Ettől még nem lesz kevésbé rossz a PMS számodra, de a partnered megértőbb tud lenni veled. Ezzel pedig rengeteg konfliktustól megkímélhetitek magatokat. 

  • A magas öntudat jele, ha reálisan értékeled önmagadat és képes vagy viccet csinálni abból, ha valamit elrontasz, vagy valami rosszul sül el az életedben.

 Önszabályozás

Az önszabályozás tulajdonképpen arról szól, hogy képes vagy gondolkodni, mielőtt cselekszel. Mindezt ráadásul annak ellenére tudod gyakorolni, hogy adott esetben nehezek a körülmények. Fontos része az is, hogy nem ítélkezel. Mindig arra törekszel, hogy több nézőpontot is megismerj és ezek alapján úgyis mindig oda lyukadsz ki, hogy egyszerűen nem szabad ítélkezned mások felett.

  • A magas önszabályozás jele, ha megbízható és tisztességes vagy, miközben nyitott vagy a változásokra, ha azok előremutatónak bizonyulnak. 

Motiváció

A motiváció is fontos részét képezi az EQ-nak, habár sokan inkább az IQ-hoz kötik. Azonban a motiváció lényeges az érzelmi intelligencia szempontjából, mert árulkodik a kitartásról és a célkövetésről. A magas EQ nem engedi, hogy feladd a céljaidat, mert kitartással vértez fel, amihez még egy jó adag optimizmus is társul. 

  • A magas motiváció jele, hogy mindig erős késztetést érzel a teljesítésre és az esetleges kudarcok ellenére is folyton a megoldásokat keresed. 
Daria Nekipelova/pexels.com

Empátia

Az empátia rendkívül fontos része az EQ-nak, alapjaiban határozza meg. Az, hogy mennyire érzed át mások érzelmeit, körülményeit, vagy éppen élethelyzetét, lényegében minden egyebet meghatároz az életedben. Olyan tulajdonságok tartoznak ide, mint a segítőkészség, támogatás, együttérzés, megértés.

  • A magas empátia jele, hogy képes vagy megérteni mások érzelmeit, érzelmi motivációit, majd ezeknek megfelelően tudsz reagálni a felmerülő helyzetekre. 

A rossz hír, hogy egy alacsony szintű EQ akadályozhatja a kapcsolataidat, a személyes és munkahelyi fejlődésedet is, ráadásul számos területen zökkenőket okozhat. A jó hír viszont az, hogy az EQ felnőttkorban is fejleszthető és olyasvalami, amire tényleg érdemes időt és energiát áldozni. 

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!