Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni / 3. oldal

De vajon mit érezhet a másik fél?

Egy ilyen kapcsolatban gyakran felmerül az emberben, hogy „Kell ez nekem?”, „Ezt érdemlem?”. Nem csak a borderline zavarban szenvedőnek nehéz, hanem a környezetüknek, partnerüknek, hiszen ők minden percben megtapasztalják, milyen egy érzelmi hullámvasúton ülni. Nehéz eldönteni, hogy kell-e nekünk egy ilyen kapcsolat vagy sem.

Hiszen amikor partnerünk százszázalékosan szeret minket, mindent megad nekünk, intenzív magasságokban járunk, akkor azt gondoljuk, megnyertük a főnyereményt, megtaláltuk a lelki társunkat és minden akadályt legyőzünk együtt. Egy borderline kapcsolatban viszont sokszor az örömteli percek, órák, vagy napok rövid ideig tartanak. Utánuk következik az utálat, az eltaszítottság és az érdektelenség érzése, attól az embertől, akit szeretünk.

Nem tudhatod, hogy amikor aznap hazaérsz, ki vár rád otthon: az az ember, aki mindenét odaadná neked és teljes szívéből szeret, vagy az az ember, aki semmibe vesz.

Legbelül érezzük, hogy ez így nem jó, de mivel megtapasztaltuk az intenzív magasságot, egy ilyen kapcsolatból nagyon nehéz továbblépni. Sokszor alárendeljük magunkat a másiknak, hátha kapunk egy újabb szeletet abból az emberből, akivel még az előző pillanatban együtt akartunk családot alapítani és leélni az életünket.

Ez az ördögi kör pedig azt öli meg a párkapcsolatban, ami talán a legfontosabb: a kötődést, a biztonságot és a megnyugvást. Így az intenzív szerelemmel kezdődő kapcsolat hamar véget ér és nem lesz más választásunk, minthogy elmeneküljünk egy ilyen kapcsolatból, hogy védjük saját magunkat és ne szerezzünk még több sebet a lelkünkben.

De van megoldás!

Fontos hangsúlyozni, hogy a borderline személyiségzavar nem egy betegség, hanem egy állapot, amelyen lehet segíteni. Az ebben szenvedők nagy százaléka nem tudja magáról, hogy pontosan miben szenved. Hosszan tartó, stabil pszichoterápiás kezeléssel vagy csoportos terápiákkal kezelhetőek a tünetek, így lehet esély, hogy egy borderline személyiségzavarban szenvedő megtalálja önmagát.

Ehhez viszont a legfontosabb, hogy az egyén felismerje, hogy gondja van, segítségre szorul és saját elhatározásból menjen kezelésre. Enélkül egy terápia kimenetele sem lehet sikeres.

A témával kapcsolatban ajánlom mindenkinek Manuela Rösel Ha fáj szeretni című könyvét, amely sok segítséget nyújthat annak, aki ilyen személyiség zavarban szenved, vagy akár a másik félnek, aki sérült egy ilyen kapcsolatban.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást