Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Mit is takar a borderline kifejezés?

A borderline típusú viselkedés a személyiségzavarok közé tartozik. A hangulat szélsőséges ingadozásával, önkárosító tünetekkel és kínzó érzelmi állapotokkal járó tünetegyüttes. A borderline személyiségzavar az enyhe fokozattól egészen az extrém, önkárosító viselkedésig is terjedhet.

Magyarországon a borderline személyiségzavar, mint diagnózis, már nincs jelen, helyette az érzelmileg labilis személyiségzavart használják. A fiatal felnőttek 2,3%-ra jellemző a személyiségzavar ezen típusa. 

De mi állhat a háttérben?

Egy egészséges kapcsolatban tudjuk, hogy jöhet bármiféle krízis, probléma, ketten, közösen át tudjuk ezeket a helyzeteket hidalni, ezzel is megerősítve két ember kapcsolatát. Ha megbántjuk partnerünket és látjuk, hogy ez fáj neki, elkezdünk gondolkodni, hogy mivel tettünk rosszat és legközelebb figyelünk erre, a másik fél érzéseire.

A borderline személyiségzavarral rendelkezők sok esetben szenvednek az empatikus képesség hiányától, nem tudják átérezni partnerük, vagy családtagjaik érzéseit, fájdalmait. Ennek oka – és egyben borderline kialakulásának hátterében – a genetikai tényezők, környezeti hatások és a szocializáció is közrejátszik. Sok esetben az anya-lánya/anya-fiú közötti kapcsolat sérüléseire vezethető vissza. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást