Ölelj meg! Az érintés gyógyító hatása az egészségre

Ölelj meg! Az érintés gyógyító hatása az egészségre

Címlap / Életmód / Lélek / Ölelj meg! Az érintés gyógyító hatása az egészségre

Mi is zajlik pontosan a szervezetben, amikor ölelkezünk?

Tudósok által bizonyított tény, hogy amikor egy másik emberrel érintkezünk, például úgy, hogy legalább húsz másodpercig ölelünk meg valakit, az oxitocin, más néven a nyugalom hormonnak nevezett szintünk megemelkedik.

A kortizol, ami a magas vérnyomásért és a stresszért felel, pedig csökken. Ezáltal ellazulunk, eltűnik a szorongásunk és megnyugszunk. Az érintkezés jótékony hatással bír a szívműködésünkre, és egy ölelésben normalizálódik a pulzusszámunk is.

Abban a pár másodpercben is gyógyítjuk egymás lelkét és jelen tudunk lenni a pillanatban, az itt és mostban. Gondoljuk végig, hogy ki az, akitől jól esik az ölelés és ki az, akitől csak lógó karokkal fogadjuk. Miért tudunk egyes emberekkel könnyedén és spontán érintkezni, míg másoktól elhúzódunk?

Ölelés
istockphoto

Az ölelés világnapja

Mint annyi mindennek, az ölelésnek is van világnapja. Október 15-én kipróbálhatjuk, hogy milyen megölelni akár idegen embereket is. Amerikában nem csak ezen a napon, hanem bármikor összefuthatunk „free hugs” táblákkal járkáló, ölelésre váró egyénekkel. Ennek a több mint harminc éves hagyománynak az a célja, hogy nyilvánosan is kimutathassuk az érzelmeinket.

Ha nem vagyunk túl introvertáltak érdemes kipróbálnunk. Természetesen, aki nem szeret érintkezni, annak ez az ingyen ölelgetés módszer nem ajánlott. Talán ez egy szélsőséges példa az ölelés fontosságára, de érdemes egy pillanatra belegondolunk abba, hogy ma, tegnap vagy a napokban, hány embert öleltünk meg? 

És fordítva, minket hányszor öleltek meg? Ha ez a szám kevésnek bizonyul, és ölelés hiányban szenvedünk, tanácsos valakit megölelnünk. Nem kell egy ölelés világnapot megvárnunk. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást