Érdekes tények rólunk, emberekről

Érdekes tények rólunk, emberekről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Érdekes tények rólunk, emberekről

Biztos vagy abban, hogy mindent tudsz az emberi testről és annak működéséről? Olvasd el a következő tényeket, és csak utána válaszolj a kérdésre!

Erős hajszál

Szerinted a haj hány kiló súlyt bír el? Nem is gondolnánk, milyen erős is egy egészséges hajszál!
Való igaz, a rengeteg hajformázással, festéssel és különböző vegyszerekkel rengeteget rontunk sörényünk állapotán, mégis egy normál szál akár 3 kg-ot is elbír.

Azonos szagok

Az egypetéjű ikreket nehéz megkülönböztetni egymástól, főleg, ha direkt ugyanazt a ruhát veszik fel és ugyanúgy hordják a frizurájukat. Érdekesség, hogy a verejtékük összetétel is azonos, így szag alapján még a kutyák se tudják őket megkülönböztetni egymástól.
Éppen ezért hasonló partner is választja őket, mivel elvileg a szagoknak- azaz a feromonoknak- van a legfontosabb szerepük a párválasztásban.

Tudod, melyik a legfáradékonyabb szervünk?

Hogy mi a legfáradékonyabb szervünk? Sokan a szájra, a szemre, esetleg a lábra gondolnak, pedig az igazság az, hogy az orrunk, ugyanis csupán egy percig érezzük a szagokat, kivéve, ha azok erősödnek.
Ezért van az, hogy egy idő után már nem érezzük magunkon és másokon a parfümöt.  

Szívleállás oka

A szívleállást a legtöbben valami súlyos problémának fogják fel, ami persze az esetek többségében jogos is. Viszont van egy olyan reflex, amit minden ember megtapasztal – nem is ritkán-, miközben leáll a szívünk.
Ez pedig a tüsszentés, ugyanis ekkor pár milliszekundum erejéig megpihen ez a szervünk. Ezen kívül a tüsszentés nemcsak ezt vonja maga után, hanem azt is, hogy automatikusan becsukódik közben a szem, így képtelenség lenne akkor nyitva tartani.

Az emésztés furcsasága

Az emésztés az alapvető élettani funkciónk egyike, mivel amit lenyelünk, azt az esetek döntő többségében fel is dolgozzuk.
Az érdekesség az az, hogy a gyomrunknak két hetente új nyálkahártyát kell termelnie, máskülönben megemésztené saját magát.

A halál folyamata

A halállal fokozatosan leállnak a szervi tevékenységek. Legelőször a látást veszítjük el, majd a ízlelést, a szaglást, később pedig az érintést, majd utoljára a hallást.
Egyes népek ezért is suttognak még a halottakhoz a halál beköszönte után is, mivel úgy tartják, így át tudják őket vezetni azon a bizonyos alagúton.

Az érrendszer hossza

Ha az ember tüdejének teljes felületét nézzük, akkor egy teljes teniszpályát kapunk.
Viszont ha az érrendszert vizsgáljuk, azaz ha a vénát, az artériát, a kapillárisokat egymáshoz illesztenénk, akkor a belőlük készült kötéllel négyszer körbe lehetne tekerni a Földet!

Honnan tudod, hogy kiszáradtál?

Bizonyára tudod, hogy ha szomjas vagy, az már azt jelenti, hogy dehidratált vagy, tehát előbb kell inni, mint ahogy megszomjazol. Vannak azonban olyanok, akik alig érzik azt, hogy jó lenne meginni valamit.
Ez persze nem azt jelenti, hogy az ő vízháztartásuk teljesen rendben van, hanem épp az ellenkezőjét: ekkor már a szervezeted annyira kiszáradt, hogy kikapcsolta egy időre a szomjúság érzetedet.

A méregtelenítés fontossága

Dietetikusok és az orvosok nem véletlenül javasolják a rendszeres méregtelenítést, ugyanis még egy egészséges ember bélrendszerében is 3-8 kg bélsár van folyamatosan, ami állandóan mérgezi a szervezetet (főleg a hús lebontása miatt).
Ezt a mennyiséget sok mozgással, illetve masszázzsal valamennyire le lehet redukálni, de még úgy is jelentős mennyiségben maradna.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást