4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded azonnal elárul rólad

4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded azonnal elárul rólad

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded azonnal elárul rólad

Ha hiszed, ha nem, az idők során úgy alakult át a hangunk, hogy az egyik legfontosabb árulkodó jegyünk lett. Ez ma már olyannyira bizonyítást nyert, hanem egy friss felmérés alapján jóval többet számít a hangunk, mint a külsőnk – legalábbis az első benyomást tekintve.

Önbizalomhiányod van, ha kitöltő szavakat használsz

Biztos veled is megesett már, hogy kerested a szavakat annak érdekében, hogy megfelelően kifejezhesd magadat, esetleg ne bántsd meg a beszélgetőpartneredet. Ezzel nincs is semmi gond, ha pl. éppen párkapcsolati problémát elemzel a szerelmeddel.

Azonban hivatalos helyeken, szituációkban, pl. egy állásinterjún sajnos azt gondolják majd rólad, hogy nincs semmi önbizalmad, esetleg a háttérismereted is hiányos. Ennek az az oka, hogy a kitöltő szavakat akkor használjuk, ha nehezen rakjuk össze, amit közölni szeretnénk.

Ugyanez igaz a túl gyakori szóismétlésekre – ezek a praktikák csak időhúzásra jók, ezáltal negatív képet festenek rólad, továbbá akadályozzák a gördülékeny beszélgetést.

Problémák lehetnek az intelligenciáddal, ha lassan, vagy gyorsan beszélsz

Az emberek, akik téged hallgatnak, tudat alatt következtetnek az intelligenciádra abból, milyen gyorsan beszélsz. Persze, nem kizárólag a megérzések súgnak!

Elég, ha belegondolsz, mikor valaki hadar, nagyon gyorsan beszél, akkor automatikusan az jut eszedbe, hogy nincs elég önbizalma, tehát valószínűleg nem túl okos és talpraesett. Ugyanakkor ennek ellentettje is igaz, tehát, ha valaki nagyon vontatottan, lassan beszél, az nem csak unalmas, hanem arra is rávilágít, hogy az illetőnek valószínűleg problémája akad a magabiztosságával.

Az arany középút itt is nyerő: ha képes vagy nyugodt hangnemben, ritmikusan beszélni, tehát se nem túl gyorsan, se nem túl lassan (ez kb. 150 szó percenként), akkor a környezeted intelligensnek és magabiztosnak fog tartani.

Nem vagy határozott, ha túl magas a hangod

Az eléggé egyértelmű, hogy a mély hangokat sokkal vonzóbbnak és szexibbnek ítéljük meg a férfiak esetében. Ennek egyszerű oka az, hogy a magas tesztoszteronszint mély hangot eredményez, tehát az igazán férfias férfiaknak jut a magabiztos, mély hang is.

De mi a helyzet a nőkkel? Esetükben nyilván nem előnyös sem a túl mély, sem a túl magas hang, itt az aranyközépút az, ami igazán megnyerő, és ez az, ami tényleg pozitív képet fest rólad.

Persze, a hangszíneden aligha tudsz változtatni, az egyszerűen adottság. Arra azért ügyelj, hogy ha inkább magasabb, vékonyabb a hangod, akkor erre ne tegyél rá még egy lapáttal. Mivel ezt a hangfekvést automatikusan a gyerekekhez társítjuk, ha adottságod mellé rendszeresen „affektálsz” is, pl. nem viszed le a hangsúlyt a mondatok végén, szinte énekelve beszélsz, akkor azzal ugyancsak rossz benyomást keltesz.

Hiányosságokat palástolsz, ha túl hangos vagy

Szintén olyan dologról beszélünk, amit mindannyian tapasztalunk a hétköznapok folyamán, de valahogy tudatosan nem igazán foglalkozunk vele – legalábbis a saját hangerőnkkel aligha. Pedig, egész biztos, hogy téged is zavar, ha valaki fülsiketítően társalog, vagy éppen olyan halkan cincog, mint az egerek.

Mit sugall ez a környezet felé? Utóbbi egyértelműen bátortalanságot, visszafogottságot, kihasználhatóságot, míg előbbi harsányságot és a hiányosságok palástolását. Akárcsak a korábbi példáknál, itt is az a legjobb, ha megpróbálod megtalálni a két véglet közötti átmenetet.

Teljesen felesleges valakivel emelt hangon beszélned, az emberek ne a hangerőd, hanem inkább a mondandód miatt figyeljenek rád. De nem is kell azt érezned, hogy rád senki sem kíváncsi… Mert bizony ezt közvetíted, ha minden szavadat szinte csak suttogod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást