Így fagyaszd le az epret, hogy a lehető legtovább friss maradjon

 Így fagyaszd le az epret, hogy a lehető legtovább friss maradjon

Címlap / Életmód / Táplálkozás /  Így fagyaszd le az epret, hogy a lehető legtovább friss maradjon

Kevés finomabb van a friss, zamatos epernél, de a pár hétig érő gyümölcs sajnos gyorsan megromlik, és ha nem jól fagyasztják le, olvadás után sem az igazi.

Adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan hosszabbíthatod meg az eper “élettartamát”, hogy még napokkal a vásárlás után is zamatos és ropogós legyen, és azt is eláruljuk, hogyan fagyaszd le, hogy hónapokkal a szezon után is bármikor friss, mutatós eperszemeket vehess ki a fagyasztódból!

Hogyan lesz tovább friss az eper?

Ahhoz, hogy a bogyók hosszabb ideig frissek maradjanak, óvatosan szárítsd meg őket papírtörlővel, és tárold őket egy tartályban a hűtőszekrényben – mondja mondja Dan Gay, a charlestowni The Beach Rose Cafe séfje. Így még egy-két napig frissek maradhatnak. 

Egy másik trükköt keresel az eper eltarthatóságának meghosszabbítására? Próbáld ki ezt a módszert:

  1. Mosd meg az epret egy rész ecet és három rész víz keverékével.
  2. Öblítd le alaposan vízzel.
  3. Szárítsd meg a bogyókat, és tárold légmentesen záródó edényben, papírtörlővel letakarva, hogy megakadályozd a megpuhulást.
devonanne/istockphoto.com

Hogyan fagyaszd le az epret?

Az eper nagyon jól lefagyasztható, és sok remek ételhez felhasználható közvetlenül fagyasztva” – mondja Gay. 

Az eper lefagyasztásának néhány különböző módja is van. A mi kedvenc módszerünk az egészben vagy félbevágva történő fagyasztás. Az eper magas víztartalommal rendelkezik, ezért hajlamos arra, hogy felolvasztáskor átázzon és vizesedjen. A jégkristályok kialakulásának minimalizálása érdekében (ezek a valódi okozói a felázásnak; lebontják a bogyók szerkezetét, így kiolvasztáskor megpuhulnak) a legjobb, ha gyorsfagyasztással fagyasztjuk le őket.

Yvette Marquez-Sharpnack, a Muy Bueno című könyv szerzője szerint így kell helyesen lefagyasztani az epret:

  1. Öblítsd le a bogyókat.
  2. Papírtörlővel óvatosan töröld szárazra őket. Távolítsd el a szárakat. A nagyobb bogyókat vágd félbe.
  3. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Tedd az epreket vágott felükkel lefelé a lapra úgy, hogy minden egyes bogyó között maradjon hely.
  4. Tedd a lapot fedetlenül a fagyasztóba. Fagyaszd keményre, körülbelül hat órán át.
  5. A fagyasztott epret tedd át egy fagyasztózacskóba vagy tárolóedénybe, és tárold a fagyasztóban. 

A sütőpapír használata és a távolságok betartása megakadályozza, hogy a bogyók a laphoz és egymáshoz tapadjanak. Ha átrakod őket egy fagyasztóálló edénybe, akkor több hónapig is elállnak a fagyasztóban, ennél hosszabb idő után viszont lassan elkezdenek veszíteni az ízükből.

A fagyasztott epret mindenféle italreceptben felhasználhatod, a turmixoktól és shake-ektől kezdve az epres horchatán át a bogyós tequila-rózsás sangriáig. Nem véletlenül a legjobbak az italok: „Amikor a fagyasztott eper felolvad, nem lesz olyan az állaga, mint frissen. Tervezz vele úgy, hogy olyan ételekben használod fel, amihez pürésíted vagy megfőzöd” – mondja Gay.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!