Így fagyaszd le az epret, hogy a lehető legtovább friss maradjon

 Így fagyaszd le az epret, hogy a lehető legtovább friss maradjon

Címlap / Életmód / Táplálkozás /  Így fagyaszd le az epret, hogy a lehető legtovább friss maradjon

Adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan hosszabbíthatod meg az eper “élettartamát”, hogy még napokkal a vásárlás után is zamatos és ropogós legyen, és azt is eláruljuk, hogyan fagyaszd le, hogy hónapokkal a szezon után is bármikor friss, mutatós eperszemeket vehess ki a fagyasztódból!

Hogyan lesz tovább friss az eper?

Ahhoz, hogy a bogyók hosszabb ideig frissek maradjanak, óvatosan szárítsd meg őket papírtörlővel, és tárold őket egy tartályban a hűtőszekrényben – mondja mondja Dan Gay, a charlestowni The Beach Rose Cafe séfje. Így még egy-két napig frissek maradhatnak. 

Egy másik trükköt keresel az eper eltarthatóságának meghosszabbítására? Próbáld ki ezt a módszert:

 1. Mosd meg az epret egy rész ecet és három rész víz keverékével.
 2. Öblítd le alaposan vízzel.
 3. Szárítsd meg a bogyókat, és tárold légmentesen záródó edényben, papírtörlővel letakarva, hogy megakadályozd a megpuhulást.
devonanne/istockphoto.com

Hogyan fagyaszd le az epret?

Az eper nagyon jól lefagyasztható, és sok remek ételhez felhasználható közvetlenül fagyasztva” – mondja Gay. 

Az eper lefagyasztásának néhány különböző módja is van. A mi kedvenc módszerünk az egészben vagy félbevágva történő fagyasztás. Az eper magas víztartalommal rendelkezik, ezért hajlamos arra, hogy felolvasztáskor átázzon és vizesedjen. A jégkristályok kialakulásának minimalizálása érdekében (ezek a valódi okozói a felázásnak; lebontják a bogyók szerkezetét, így kiolvasztáskor megpuhulnak) a legjobb, ha gyorsfagyasztással fagyasztjuk le őket.

Yvette Marquez-Sharpnack, a Muy Bueno című könyv szerzője szerint így kell helyesen lefagyasztani az epret:

 1. Öblítsd le a bogyókat.
 2. Papírtörlővel óvatosan töröld szárazra őket. Távolítsd el a szárakat.
  A nagyobb bogyókat vágd félbe.
 3. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Tedd az epreket vágott felükkel lefelé a lapra úgy, hogy minden egyes bogyó között maradjon hely.
 4. Tedd a lapot fedetlenül a fagyasztóba. Fagyaszd keményre, körülbelül hat órán át.
 5. A fagyasztott epret tedd át egy fagyasztózacskóba vagy tárolóedénybe, és tárold a fagyasztóban. 

A sütőpapír használata és a távolságok betartása megakadályozza, hogy a bogyók a laphoz és egymáshoz tapadjanak. Ha átrakod őket egy fagyasztóálló edénybe, akkor több hónapig is elállnak a fagyasztóban, ennél hosszabb idő után viszont lassan elkezdenek veszíteni az ízükből.

A fagyasztott epret mindenféle italreceptben felhasználhatod, a turmixoktól és shake-ektől kezdve az epres horchatán át a bogyós tequila-rózsás sangriáig. Nem véletlenül a legjobbak az italok: „Amikor a fagyasztott eper felolvad, nem lesz olyan az állaga, mint frissen. Tervezz vele úgy, hogy olyan ételekben használod fel, amihez pürésíted vagy megfőzöd” – mondja Gay.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást