Íme az epertorta, amiért az egész család rajongani fog

Íme az epertorta, amiért az egész család rajongani fog

Címlap / Életmód / Receptek / Íme az epertorta, amiért az egész család rajongani fog

Te is azok közé tartozol, akik egész télen várják a nyarat, de nem csak azért, mert végre meleg van és süt a nap, hanem azért is, mert végre kezdődik az eperszezon? Ez a népszerű édes gyümölcs sokféleképpen felhasználható a konyhában, feltéve persze, ha nem eszed meg az egész tálat, mielőtt még feldolgoznád. Az egyik klasszikus kedvenc az epertorta, amiből számtalan verzió létezik, így akár 30 perc alatt is gyönyörű süteményt varázsolhatsz az asztalra.

Mindenkinek más ízvilág a legfinomabb, de ha szereted az epret, akkor ebben a friss, mascarponés vaníliakrémmel megbolondított epertortában biztosan nem fogsz csalódni. A hagyományosan pudinggal készülő desszert ezzel a csavarral sokkal frissebb és még nyáriasabb lesz, a legjobb az egészben pedig az, hogy tényleg akkor is nyugodtan belevághatsz az elkészítésébe, ha csak fél órád van, vagy nem időznél sokat a konyhában.

Az eper igazi szuperétel

Még ha a klasszikus vonalon mozgó sütemények nem is éppen a legegészségesebb kategóriába tartoznak, időnként azért szinte mindannyian elkészítünk vagy vásárolunk néhány ilyen finomságot. A tömény csokoládés vagy marcipános édességekkel szemben azonban ennek az epertortának hatalmas előnye maga a nagy mennyiségű gyümölcs. Hiszen az eper nemcsak lédús és finom, de tápanyagokban gazdag, és tele van C-vitaminnal.

Kifejezetten előnyös, hogy az eper főként nyáron terem, ugyanis az általa bevihető nagy mennyiségű C-vitaminra a szemünknek is szüksége van, hogy védve legyen az UV-sugarak által okozott szabad gyököktől, amelyek károsíthatják a szemlencsénkben lévő fehérjét. A C-vitamin ráadásul a szaruhártya és a retina erősítésében is fontos szerepet játszik. Magának az epernek pedig szívet erősítő hatást is tulajdonítanak, így tényleg kifejezetten egészséges.

De még mielőtt eldöntenéd, hogy valóban megsütöd-e ezt a tortát vagy más epres finomságot, azt is tudnod kell, hogy az eperben fellelhető tápanyagok a kollagén termelésére is hatással vannak, amely segít javítani a bőr rugalmasságát és ellenálló képességét.

Mivel pedig az életkorunk előrehaladtával egyre kevesebb kollagén termelődik a szervezetünkben, az eper fogyasztása fiatalosabb bőrt is eredményezhet. Kell ennél több ok arra, hogy felhasználd?

Anastasia Zhenina/unsplash.com

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 75 gramm cukor
  • 150 gramm vaj
  • 250 g liszt (gluténmentes zabpehelyliszt is lehet)
  • 1 csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tojássárgája

A mascarponés vaníliakrémhez:

  • 125 g mascarpone
  • 250 g zsírszegény túró
  • 300 ml tejszín
  • 2 tk vanília kivonat
  • 200 gramm porcukor

A feltéthez:

  • 700 gramm eper

Elkészítés:

  1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  2. A cukrot, a vajat, a lisztet, a sót, a vaníliakivonatot és a tojássárgáját egy nagy kanállal csomómentesre keverjük.
  3. Egy 16 szeletes tortaformát kivajazunk, és megszórjuk liszttel.
  4. A lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát a tortaformánál egy kissé nagyobb méretűre, majd beletesszük a tortaformára. A szélét a formához nyomkodjuk. Ha túl sok lenne a tésztánk, a felesleges részt késsel levágjuk. 
  5. A tésztát körülbelül 20 percig sütjük légkeveréses funkción. Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbát végzünk, majd hagyjuk kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a mascarponés vaníliakrémet. Ehhez a tejszínt kemény habbá verjük.
  7. A mascarponét, az alacsony zsírtartalmú túrót és a vaníliakivonatot a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínt.
  8. A krémet a kihűlt piskótára kenjük.
  9. Megmossuk az epret, eltávolítjuk a szárát, majd negyedeljük, és a mascarponés vaníliakrémre szórjuk. 
  10. Akár egyből is fogyaszthatjuk, de a legjobb, ha 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!