Az endometriózis 6 jele, amit egyetlen nőnek sem szabad figyelmen kívül hagynia

Az endometriózis 6 jele, amit egyetlen nőnek sem szabad figyelmen kívül hagynia

Címlap / Életmód / Egészség / Az endometriózis 6 jele, amit egyetlen nőnek sem szabad figyelmen kívül hagynia

Az endometriózis világszerte rengeteg nő életét keseríti meg, sokan pedig hosszú ideig küzdenek a tünetekkel, míg végül kiderül, hogy ez okozza a problémákat. A betegségről akkor beszélünk, ha a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik, a különböző területeken lévő váladék pedig panaszokat okozhat. Ha pedig az alábbi tünetetekben magadra ismersz, fontos lenne orvosi vizsgálatra időpontot kérned!

Erős alhasi fájdalom

A menstruációd előtt vagy után gyakran érzel fájdalmat az alhasadban, medencéd tájékán, de nem tudnád megmondani, mi az oka?

Az endometriózissal küzdők körében sajnos ezek a kellemetlen tünetek nagyon gyakoriak.

A méhnyárkahártya kóros elhelyezkedése miatt nyomni kezdi az itt elhelyezkedő szerveidet, és ebből fakadóan érezheted az alhasi és medencetáji fájdalmakat, különösen a menstruációt megelőzően vagy az után.

Vérzés együttlétek alatt

Több oka is lehet a szexuális együttlétek utáni vérzésnek (szárazság, méhszájseb, hormonális gondok), de sajnos az endometriózis is egyike ezeknek.

Ha szex közben van, hogy elviselhetetlen fájdalmat érzel, sőt, ha olyan csak ritkán van, hogy nincs kellemetlen érzésed, esetleg egyre rosszabbá válnak az együttlétek, fontos orvosi véleményt is kikérned, mert megvan az esély arra, hogy a méhnyálkahártya nem megfelelő elhelyezkedése okozza a problémákat.

Görcsös fájdalom

Az alhasi görcsök a menstruáció során normálisnak számítanak, de csak egy bizonyos szintig.

Ha ezeken a napokon szinte már elviselhetetlenül erősen fáj az alhasad, és jelentősen megnehezíti a hétköznapi tevékenységeidet, érdemes lenne kivizsgálást kérned.

Ugyancsak ez a helyzet akkor is, ha vizeletürítés közben gyakran érzel görcsölő fájdalmat!

Ezt okozhatja valamilyen baktérium is, de sajnos ha gyakori probléma, az endometriózis is állhat a háttérben.

Erőteljes menstruáció

Nem normális, ha minden hónapban nagyon erős menstruációval kell megküzdened.

A különböző görcsök, komoly fájdalom és a nagy mennyiségű vérzés valamilyen problémára utal, erről pedig az orvosod véleményét kell kikérned.

Az endometriózis ugyanis nem csak erős alhasi görcsöket tud okozni, hanem egyúttal a vérzés mértékét is képes megnövelni, így ha azt tapasztalod, hogy egy ideje sokkal több tamponra, betétre van szükséged, érdemes elgondolkodni, vajon mi válthatja ki a problémát.

Kiszámíthatatlan periódusok

Ráadásul még ezeken kívül is van egy plusz zavaró probléma, amit az endometriózis okoz a menstruációddal kapcsolatban.

Ugyanis ez a betegség kiszámíthatatlanná teszi a periódusodat, és az sem kizárt, hogy időnként kimarad, nagyon gyorsan véget ér vagy sokkal hamarabb megjön a menstruációd, mint kellene.

Ha már többször is megesett veled ez a probléma, feltétlenül említsd meg a nőgyógyászodnak!

Meddőségi gondok

Ha egy ideje próbálkoztok a családalapítással, de nem sikerül teherbe esned, érdemes az orvosodtól kivizsgálást kérni endometriózisra is.

Sajnos ez a betegség komoly meddőségi gondokat okozhat, sőt, egyes statisztikák szerint a fogamzási gondokkal küzdő nők egyharmada ettől szenved, ám felismerni egyáltalán nem egyszerű feladat.

A probléma pontos oka egyénenként változó lehet (elsősorban összenövés és hegesedés a probléma), de fontos tudnod, hogy sok esetben az orvosi kezeléssel megoldást lehet találni arra, hogy mégis sikeres legyen a teherbe esés!

Mi okozhatja?

Természetesen felmerülhet benned is a kérdés, hogy vajon mi okozza az endometriózist?

Sajnos egyelőre orvosok sem tudják, miért alakulhat ki, viszont már vannak feltételezések azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények képesek aktiválni a betegséget.

Úgy vélik, többek között az immunrendszer problémái, az állandó gyulladások, a mozgásszegény életvitel, a stressz, helytelen táplálkozás, valamint a szövetek nem megfelelő helyen történő kialakulása is állhat a háttérben, de még ezeken kívül egyéb tényezők is számíthatnak, ezért fontos kivizsgáltatnod magad, ha bármennyi esélyt is látsz az endometriózisra a saját esetedben.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!