Empata vagy? Akkor biztos, hogy nehezen fogadod el magad, méghozzá ezek miatt

Empata vagy? Akkor biztos, hogy nehezen fogadod el magad, méghozzá ezek miatt

Címlap / Életmód / Empata vagy? Akkor biztos, hogy nehezen fogadod el magad, méghozzá ezek miatt

Nehéz lenne olyan embert találni a világon, aki teljesen elégedett magával kívül-belül. Ami nagy kár, hiszen akkor lehetne mindenki igazán boldog, ha ez sikerülne, és boldogan tudnánk a tükörbe nézni. Azonban ha te empata vagy, aki erős érzelmekkel bír, és másokra is gyorsan ráhangolódik, még nagyobb gonddal találja magát szemben ezen a téren.

Az empata képesség egy csodálatos ajándék, ami segít abban, hogy érzelmes legyél, és másokat is jobban kiismerj. Könnyen azonosulsz az emberekkel, a problémájukra sajátodként tekintesz, és őszinte vagy – ami a mai világban szinte már ritkaságszámba megy. De sajnos épp ez tehet arról, hogy sokszor mások érzéseit összekevered a sajátoddal, és ezek átveszik az irányítást az életed felett. Folyton a környezetedben élőkkel foglalkozol, segítesz nekik, és ha szeretsz valakit, akkor azt tiszta szívedből teszed. De mi a helyzet veled? Mikor foglalkozol magaddal?

A válasz valószínűleg az, hogy elég ritkán. Általában másokat helyezel a prioritás élére, és magadat csak a legvégére. Úgy gondolod, hogy ha nem így tennéd, azzal önzővé válnál, és te egyáltalán nem vagy az. Nem akarsz az lenni. De előbb-utóbb ez az állandó lemondás ahhoz vezet, hogy lelkileg kimerültté válsz.

Mások érzéseivel foglalkozni, azokre azonnal ráhangolódni borzasztóan megerőltető, és idővel a lelkivilágodra, az önképedre is negatívan hat.

A szomorúbb időszakokban

Ilyenkor azt kezded gondolni, hogy valami baj van veled. Amikor szomorúsággal teli időszakot élsz át, nagyon nehezen tudod azt mondani, hogy szereted magad. Hogy te is értékes vagy, és megérdemled a figyelmet. Hiszen mások negatív érzései benned sokkal erősebben megmutatkoznak, és amikor ez megtörténik, az érzelmi világodat is nehezen tudod kezelni.

Elsírod magad, mérgessé válsz, esetleg megbántasz valakit egy vita során; a bűntudat természetes reakció, de benned sokkal jobban felerősödik, mint másokban.

Minden ilyen alkalommal egy kicsit kevésbé szereted magad, ami végül önbizalomhiánnyá alakulhat át.

Hiszen te nagyon szeretnél tökéletes lenni. Segítőkész, kedves, barátságos ember vagy, aki mindig a fejlődésre törekszik, ezért amikor a hibáiddal szembesülsz, az képes napokra elvenni a kedved. Pedig hidd el, nem fogod mindig tudni, hogy mit kell mondani másoknak. Nem leszel képes állandóan segíteni a szeretteidnek, átvállalni a gondjaikat, és megoldani helyettük azokat. Fogsz hibázni, és bizony lesznek vitáid is, amelyek néha egy-egy kapcsolat megszakadásával érnek véget.

Az egyetlen, amit tehetsz, és amivel a lelkedet is boldoggá teheted, az, ha önmagad leszel.

Ha nem próbálod megjátszani magad, elrejteni az érzéseidet, és előadni azt a tökéletes személyt, aki szeretnél lenni. Mert nem vagy az, és ez még inkább elveszi az önbizalmadat.

Ami igazán erőssé tesz

Empataként néha nehéz elfogadnod önmagad. Amikor azt látod, hogy valaki milyen vicces, szórakoztató egyéniség, a társaság közepe, te nem csak erre figyelsz; az is azonnal feltűnik neked, hogy te nem vagy az. A saját hibáidat és hiányosságaidat jobban látod, mint bárki más, és ezért is küzd olyan sok empata önbizalomhiánnyal. Pedig már maga a tény, hogy te észreveszed, mit kéne másképp csinálnod, különleges képességre és óriási öntudatra vall! Sokan még erre sem képesek, és egy egész életet élnek le anélkül, hogy ezzel tisztában lennének.

Képek forrása: unsplash.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást