Életmód / Egészség

10-ből 8 ember laktózérzékeny. A következő teszttel kiderítheted, neked vannak-e tüneteid

A tejtermékek a világ legjobb dolgai közé tartoznak (egy jó füstölt sajtot valaki?), mégis csak a népesség 25%-a ehetne belőlük – 75%-unk ugyanis legalább enyhén laktózérzékeny, és csak speciális tejtermékeket fogyaszthat. Ha gyanítod, hogy te sem vagy jóban a laktózzal, fusd végig ezeket a pontokat, hátha segítenek eldönteni, mi lehet a probléma!

Gyakran hányingered van

Egy szép nagy pohár tejeskávé, egy finom sajtos szendvics vagy egy pohár joghurt után úgy érzed, hogy émelyegsz, és nem az igazi a gyomrod?

Ha ez többször történik meg veled, mint kellene, valószínűleg a gyomrod nem igazán bírja a tejtermékeket.

Próbálj meg egy ideig csak laktózmentes verziót fogyasztani, és ha javulást veszel észre a helyzeten, menj el orvoshoz, ugyanis elég sanszos, hogy allergiás vagy a tejcukorra.

Felfúvódsz a tejtermékektől

Könnyen lehet, hogy ha eddig úgy gondoltad, könnyen felfúvódsz, és több gázt termel a szervezeted, mint kéne, csak a laktózérzékenységet keverted egy adottságoddal. Ha sok tejterméket fogyasztasz, könnyű észre sem venned, hogy valójában ezek okozzák a gyakori puffadást.

Reggel mindig pókhassal indulsz el otthonról, bármennyire lapos is a hasad ébredés után? Próbálj meg egy ideig laktózmentes dolgokat reggelizni, és figyeld meg, hogy még így is megtörténik-e a baj. Ha nem, akkor már tudod, mi volt a probléma.

Megy a hasad – naponta többször

Rá lehet fogni arra, hogy jó az anyagcseréd, de a napi többszöri nagydolog nagyon ritkán egészséges – főleg akkor, ha az állaggal is problémák vannak. A hasmenés azért is nagyon veszélyes, mert ha gyógyszert szedsz (még akár antibébit is), könnyen lehet, hogy nem szívódik fel teljesen az alatt az idő alatt, amíg az étel végigmegy a szervezeteden.

Ha gyanítod, hogy nem normális az emésztésed, ezúttal is a laktózmegvonás a megoldás – ha nem áll be a dolog, vagy nem vagy laktózérzékeny, vagy valami más fertőzésed van.

A laktáz segít

A laktáz egy hagyományos enzim, ami a laktózérzékenyek számára segít megemészteni a tejcukrot. Ez egy hatékony segítség az emésztőrendszerednek, és érdemes kipróbálnod, ha azt gyanítod, hogy érzékeny lehetsz a laktózra.

Kapható egyszerű gyógyszer formájában, és a mennyiségét az elfogyasztott tejcukor mennyiségéhez kell igazítanod. Szerencsére nem tudod túladagolni, és ha mégsem vagy laktózérzékeny, nem is árt, mert a felesleg távozik a szervezetedből, és nem szívódik fel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást