Mi legyen a növénnyel, ha elnyíltak a virágai? Így döntheted el 

Mi legyen a növénnyel, ha elnyíltak a virágai? Így döntheted el 

Címlap / Otthon / Dekor / Mi legyen a növénnyel, ha elnyíltak a virágai? Így döntheted el 

Én sokszor vívódom ezen a kérdésen, mert alapvetően abban hiszek, hogy a természet tudja a dolgát és elvégzi helyettünk is. Nem kell túlgondoskodni a kertben sem, a növények tudják, mi a jó számukra. Közben viszont tapasztalom, hogy ha nem szedném le a hónaljhajtásokat és a levelek nagy részét, akkor a paradicsomjaim ennek a töredékét teremnék. 

Mire kell odafigyelni a virágok esetében?

Az alapvető tudnivaló az, hogy a virágok, növények fő célja a szaporodás: miután elvirágoztak, magot akarnak hozni, amit szeretnének megérlelni és elhullajtani. Ez a folyamat nagyon sok energiát elvesz a növénytől, ezért amikor magot nevel, akkor kevesebb „motivációja” lesz arra, hogy újabb és újabb virágokkal kápráztasson el.

Ha nem az a célod, hogy minél több magot begyűjts róla, akkor érdemes az elvirágzott részeket eltávolítanod, így javíthatod a növényed egészségét és meghosszabbíthatod élettartamát.

Ez a rutin új virágzást is ösztönözhet, és egyértelműen szebbé varázsolja a legtöbb növényt. Azonban jó, ha tudod, nem minden növény virágzik újra akkor sem, ha az elhalt részek eltávolítására sort kerítesz. Alapvetően igaz ez az év második felében virágzó évelőkre, amiknek még előnyös is lehet, ha teljes elszáradnak a szezon végére. 

Ellenben azokat az évelőket, amik tavasszal virágoznak, célszerű visszametszeni. Ha így teszel, akkor energiájukat arra fordítják, hogy megerősítsék gyökérzetüket, további gumókat növesszenek, a föld alatt szaporodjanak. Emellett több növény hajlamos arra, hogy ha elég korán megmetsszük őket, akkor újabb virágzással örvendeztessen meg. 

eclipse_images/istockphoto.com

Mi legyen a zöldekkel?

Hasonlóképpen érdemes eljárnod azokkal a növényekkel, amiket elsősorban a lombjaik, leveleik miatt tartunk. Ez a módszer a konyhakertben is érvényes: jó, ha a zöld levelesekről a rügyeket, bimbókezdeményeket azonnal lecsippented, különben felmagzanak és leveleik elszáradnak, megkeserednek.

Azonban az olyan kétnyári növényeknél, mint amilyen a petrezselyem is, egyénileg kell mérlegelned. Ha minél több zöldet szeretnél betakarítani, akkor a virágzást érdemes megakadályoznod. Ellenben, ha szeretnéd, hogy folyamatosan újravessék magukat, hasznos, ha legalább néhány növényt hagysz felmagzani. 

Tudtad? A kihulló magok nem csak nekünk hasznosak, rovarok, bogarak és persze madarak táplálékául is szolgálnak. Ha az ilyen növények esetében hagyod, hogy végbemenjen a magképződés, akkor természetes módon táplálhatod az kerted lakóit és tovább növelheted annak biodiverzitását. 

Mikor avatkozz közbe?

Ha úgy gondolod, számodra nem hasznos a növény felmagzása, vagy az egyáltalán nem előnyös a fejlődése szempontjából, akkor jöhet a bimbók lecsipkedése, vagy a száraz virágok lemetszése. Ennek ugyancsak vannak előnyei, nem csak a már korábban említettek, hanem az is, hogy a pusztuló virágok hajlamosak lehetnek kártevőket vonzani. 

Nem lesz nehéz beazonosítanod, mikor kell leszedned az elhalt részeket. A szirmok megbarnulnak, a talaj felé dőlnek, hullani kezdenek. Ekkor távolítsd el a virágfejeket egyben, növénytől függően töréssel, vagy metszéssel. Ha a növény egyetlen száron hoz virágokat, akkor a szárat a földig érdemes visszavágnod. Természetesen mindig figyelj arra, hogy csak az elhalt virágokat távolítsd el, a növény maga ne sérüljön és a nyílásra váró bimbói is megmaradjanak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást