Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa

Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa

Címlap / Életmód / Receptek / Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa

A farsang időszaka a vigalomról, a téltemetésről, a maskarás mulatozásról és a jó hangulatú közös evészetekről szól. Ideje meglepni a szeretteidet, barátaidat vagy munkatársaidat egy adag foszlós, illatos, ízletes fánkkal! Mert a fánk – legyen kerek, hosszúkás, lyukas vagy töltött – ellenállhatatlan csemegéje az utolsó téli hónapnak.

Csörögefánk vagy forgácsfánk

A magyar farsang legnépszerűbb süteménye a csörögefánk, rusztikusabb nevén forgácsfánk. Listánk elejére került, mert a legegyszerűbb elkészíteni, mivel a tésztáját nem szükséges dagasztani vagy keleszteni.

Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsaHozzávalók:

• 25 dkg liszt,
• 2 tojás,
• 1 mokkáskanál sütőpor
• késhegynyi szódabikarbóna,
• 5-5 dkg cukor és vaníliás cukor,
• 10 dkg margarin,
• 2 evőkanál tejföl,
• csipetnyi só,
• étolaj a sütéshez.

A száraz összetevőket egy nagy tálban elkeverjük, a margarint belemorzsoljuk. A tejfölt és a tojást is hozzágyúrjuk, és fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb rombuszokat vágunk belőle késsel vagy derelyevágóval, és a formák közepét megszeljük. A lyukon átfűzzük az egyik csücskét, ezzel olyan lesz, mintha egy masnit kapnánk. Bőséges és közepesen forró olajban kisütjük. Kihűlve sima vagy fahéjas porcukorral hintjük meg, tálaláskor pedig mártogatnivaló barack- vagy eperlekvárt szervírozunk hozzá.

Farsangi, vagyis szalagos fánk

Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 2 tojás sárgája,
  • 5 dkg porcukor,
  • 5 dkg vaj vagy margarin,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál rum (ha gyerek van a családban, akkor csak rumaroma)
  • csipetnyi só.

A langyos tej felét az élesztővel, kevés porcukorral és liszttel lazán elkeverjük, hogy jó állagú kovász legyen belőle. Ha a keverék buborékos lett, hozzáadjuk a többi porcukrot, a tojássárgáját és a sót. Beleforgatjuk a puha vajat és a lisztet, majd annyi tejet, amennyivel lágy esésű tésztát kapunk. Dagasztás és kelesztés után ujjnyi vastagságúra kiterítjük a deszkára, és fánkméretűre szaggatjuk. Utána érdemes még 20-30 percig keleszteni, majd forró, bő olajban kisütjük. Ez a tradicionális magyar farsangi fánk általában töltetlen, csak az egyik oldalát szórjuk meg porcukorral vagy vaníliás cukorral. Ha sütés előtt kissé benyomjuk a tetejét, akkor az üregbe egy kanálnyi lekvárt tegyünk.

Egérke vagy égetett fánk

Az egérke fánk készítése gyerekjáték, így annak is sikerélménye lesz vele, aki ódzkodik a kelesztett tésztáktól.

Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa Hozzávalók:

• 5 dl tej,
• 50 dkg liszt,
• 5 db tojás,
• 3 evőkanál cukor,
• 1 zacskó vaníliás cukor,
​​​​​​​• csipetnyi só
• étolaj a sütéshez
• vaníliás/fahéjas cukor a tálaláshoz.

Melegítsd meg a tejet, majd add hozzá a cukrokat. Ha forrni kezd, szórd bele a lisztet, és folyamatosan kavargasd közben. Ha elég sűrű a massza, üsd bele a tojásokat, és keverd tovább, hogy minél képlékenyebb állagú legyen. Ezután a nokedlihez hasonlóan szaggasd bele a tésztát forró olajba, és formálj belőle kisebb gombócokat sülés közben. Miután kihűlt, forgasd bele fahéjas porcukorba, aztán készítsd a következő adagot, mert ebből az isteni fánkocskából soha nem lehet eleget sütni.

Churros fánk

Ha idén valami kuriózumot szeretnél farsangkor a tálra tenni, süss churrost a családnak. A spanyol édesség teret hódított egész Európában, az elkészítése pedig nem bonyolult.

Hozzávalók: Ellenállhatatlan fánkreceptek februárra – Farsangi, csöröge, szalagos és rózsa

  • 3 dl tej,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 15 dkg liszt,
  • 4 db tojás,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • késhegynyi só
  • a sütéshez étolaj,
  • fahéj és porcukor a tálaláshoz, ízlés szerint.

Az elkészítése hasonló az égetett fánkhoz. A felmelegített tejhez keverjük a cukrokat, majd a vajat, végül a lisztet. Addig kevergetjük, akár robotgéppel is, amíg homogén masszát kapunk. A churros speciális formájú, ezért szükségünk lesz nyomózsákra, vagy egy masszív nejlonzacskóra, aminek a végére lyukat vágunk. Ebbe töltjük a tésztát, amiből hosszabb-rövidebb rudakat nyomunk a sütőpapírra, de az ügyesebbek egyből a forró olajba tehetik. Sütés után fahéjas porcukorral szórjuk meg, és különféle szósszal vagy mártogatóssal, csokiöntettel, lekvárral vagy vaníliasodóval is tálalhatjuk.

Képek forrása: studioM/Depositphotos.comstudioM/Depositphotos.comstudioM/Depositphotos.comlenyvavsha/Depositphotos.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!