Egészség / Életmód

Elég az ásítós nappalokból: csodaszerek fáradtság és kimerültség ellen

Elég az ásítós nappalokból: csodaszerek fáradtság és kimerültség ellen

A fáradtság érzésének okai

Számos oka lehet, így végig kell gondolnunk, hogy mi lehet az, ami okozhatja, hiszen így segíteni tudunk a dolgon. Lehet vitamin- vagy ásványianyag-hiány, vashiány, valamilyen rejtett gyulladás, stressz: az, ha túlhajtjuk magunkat.

Fáradtság érzésével jár együtt a pajzsmirigy-probléma, ahogy az is, ha folyamatosan kevesebbet alszunk, mint szükséges lenne. A sok dohányzás is okoz fáradságot, hiszen igen megterheli a szervezetet, leköti a vasat, mely az oxigén szállításáért felelős. Fáradság érzést kelthet a folyadékhiány, és sorolhatnánk még…

Fáradtság ellen

Az első és legfontosabb az, hogy sok-sok folyadékot, azaz vizet kell inni. Nem árt vitaminokat, ásványi anyagokat szedni valamilyen gyorsan felszívódó formában. A másik fontos dolog, hogy meg kell tanulni önzőnek lenni – tehát, tudni kell nemet mondani, ha nem akarjuk, hogy még rosszabb legyen a helyzet.

Fáradság esetén jót tesz a méregtelenítés, de minimum az, hogy nem iszunk alkoholt, nem cigarettázunk, nem kávézunk. Hagynunk kell időt a szervezetünknek arra, hogy „összeszedje” magát.

És egy jó tanács: amikor munkából hazamegyünk, öltözzünk át kényelmes otthoni ruhába, és adjunk magunknak negyedóra személődős teaszünetet. Így agyunknak van ideje felfogni, hogy nem kell „csúcson” járni.

A kimerültség

Többnyire a hosszú ideig tartó fáradtság és stressz együtt okozza a kimerültséget – hétköznapi értelemben véve. A kimerültséget nem lehet csak úgy pik-pakk egy éjszaka, hétvége alatt kialudni.  Ugyanis többnyire vitamin- és ásványianyag-hiány is keletkezik ilyenkor.

A kimerültség mellett ilyenkor egy depresszív állapot, hangulatingadozás, érdektelenség is lehet. Többnyire mint fizikailag, mint lelkileg mélypontra kerül az ember. Az alvás jót tesz, ahogy a semmittevés is, mely utóbbinak az a csapdája, hogy benne ragad ebben az állapotban az ember. Tehát, a viszonylag aktív pihenés a megoldás, természetesen orvossal egyeztetve.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást