Az ekcéma és allergia civilizációs betegség! A szakértő szerint ez a megoldás

Az ekcéma és allergia civilizációs betegség! A szakértő szerint ez a megoldás

Címlap / Stílus / Test / Az ekcéma és allergia civilizációs betegség! A szakértő szerint ez a megoldás

Lehet, hogy már többször hallottad a kifejezést, hogy valami, amit használsz vagy használnod kellene, hipoallergén, de nem egészen tudod, hogy mit is jelent ez? Ne aggódj, ezzel többen így vannak, ezért arra gondoltunk, tegyük tisztába ezt a kérdést. Kérdéseinkre dr. Mester Ildikó szakgyógyszerész válaszol, akinek natúrkozmetikai terméke a magyar termékek közül elsőként nyerte el a Klinikailag igazolt hipoallergén minősítést.

Ekcéma és allergia

Az ekcéma (bőrgyulladás) ma már a civilizációs betegségek közé sorolható, magát a szót és a jelenséget nem is kell magyarázni, szinte mindenkinek van legalább egy rokona vagy ismerőse, aki ezzel a betegséggel szenved. Megfigyelhető, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az allergiát és irritációt kiváltó anyagok, mivel a bőrünk nap mint nap számos mesterséges anyaggal érintkezik, ami azontúl, hogy szervezetünk elsődleges védelmi vonalaként szolgál, a felszívódásban is szerepet játszik: a bőrre kerülő vegyi anyagok bejuthatnak a véráramba, így a test bármely pontjára eljuthatnak.

Dr. Mester Ildikó farmakológus szakgyógyszerész szerint az ekcéma gyógyításában az orvosi kezelés mellett kulcsfontosságú a megfelelő bőrápolás és az olyan kozmetikumok használata, amelyekkel elkerülhető a folyamatos irritáció. Szerinte a natúrkozmetikumokkal történő tisztítás és hidratálás nagymértékben hozzájárul a bőr állapotának javításához, megóvásához, hiszen ezek a termékek többsége potenciális allergénektől mentesek, erősítik a bőr védőfunkcióját, megfelelő kémhatásúak és gátolják a fokozott vízvesztést.

Azt azonban fontos kiemelni, hogy manapság bármi kiválthat allergiás reakciót, még a természetes anyagok is, sőt, a szervezet még a saját sejtjeire is válaszolhat túlérzékenységgel (autoimmun megbetegedés), ám mesterséges anyagokat nélkülöző krémekkel minimálisra csökkenthető azoknak a tényezőknek a száma, amik a bőrelváltozásokat provokálják. Sajnos a drogériákban és még a patikákban is számos olyan, drága termékcsaláddal találkozhatunk, amelyek a bennük lévő illatanyagok, adalékanyagok révén hozzájárulhatnak a bőrgyulladás kialakulásához és fenntartásához.

Első kérdésem az alapokhoz nyúlik vissza, hiszen nehéz úgy beszélni egy témáról, hogy nem vagyunk biztosak benne, hogy jól ismerjük a fogalmakat. A fogalmak tisztázása után kitértem arra, hogy vajon ki a hipoallergén termékek fő célcsoportja, kinek javasolt a használatuk és melyek a legkeresetteb termékek, majd beszéltünk egy kicsit a hipoallergén minősítésről is.

Bien: Mit jelent egészen pontosan, hogy egy kozmetikum hipoallergén és mik az ezzel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek?

Dr. Mester Ildikó: A hipoallergén bőrápolók formulái úgy lettek kifejlesztve, hogy minimalizálják a használatukhoz kapcsolódó allergiás reakciók kockázatát, továbbá nem károsítják a gyulladt bőr természetes savköpenyét, elősegítve ezzel az ekcémával küzdők gyógyulását. Fontos tudni, hogy még a bőrgyógyászatban használt krémek sem mind bírnak ezzel a tulajdonsággal. Sőt, a legtöbb fürdőzéshez használt szer, az összes natúrszappan is lúgos, holott a bőr pH-ja enyhén savas, az azt védő savköpenynek köszönhetően 5,5 pH az értéke. Tisztaságuknak köszönhetően a legmegfelelőbbek a szenzitív bőr ápolására, nem tartalmaznak mesterséges színező-, illat- és adalékanyagokat.

Bien: Mikor javasolt valakinek hipoallergén termékeket használnia? Mik a leggyakrabban használt hipoallergén termékek és termékcsoportok Magyarországon?

Dr. Mester Ildikó: Mivel sajnos a legdrágább szépségápolási termékek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek gyulladásos reakciót válthatnak ki, ezért azok számára, akiknek a bőre kifejezett érzékeny, száraz, sérülékeny, javasolt az allergénmentes készítmények használata. A szülők általában a babaápolásban figyelnek kiemelten a hipoallergén kozmetikumok használatára, de mivel a kontakt dermatitis (vagyis az allergénnel történt érintkezés helyén kialakult bőrgyulladás) mára a civilizációs betegségek közé sorolható, egyre többen keresik a speciálisan az arcbőrtípusra fejlesztett allergénmentes, természetes arckrémeket, arclemosókat, illetve az SLS tartalmú tusfürdők helyett a hipoallergén tisztálkodószereket is.

Bien: Mi pontosan a hipoallergén minősítés? Hol kell figyelni és miért fontos?

Dr. Mester Ildikó: Akkreditált laboratórium által adott minősítés, amit azon kozmetikumok használhatnak, amelyek maradéktalanul megfelelnek az intézmény dermatológiai laboratóriumában végzett vizsgálatoknak, azaz átmennek a bőrgyógyászok által végzett teszteken, összetevőiket és kémhatásukat tekintve is a leginkább bőrbarát termékek, valamint a komoly mikrobiológiai vizsgálat feltételeit is teljesítik.

Magyarországon a natúrkozmetikumok közül interjúalanyunk, dr. Mester Ildikó, farmakológus szakgyógyszerész által kifejlesztett Hipoallergén fürdő- és testápoló krém az első, amely kiérdemelte ezt a minősítést. Az eredmények szerint a fürdőkrém nem tartalmaz parfümöt, olyan illóolajat vagy illatanyag összetevőt, amely allergizál, valamint kizárható a mesterséges szín- és irritáló anyag használata is. Emellett az 50 önkéntesen végzett bőrtolerancia vizsgálat során igazolást nyert a készítmény anti-allergén hatása, mivel egy esetben sem fordult elő még enyhe kipirosodás és ödéma sem.

Ez nem csupán azért nagy dolog, mert Magyarországon ő az első, aki rendelkezik ilyen termékkel, hanem az egyre gyakrabban előforduló bőrbetegségek és allergiás elváltozások miatt külön jó, hogy nem kell külföldre rohannunk, hiszen karnyújtásnyira van a megoldás.

Képek forrása: bechonock/depositphotos.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!