Pénz és hivatás

3 egyszerű szokás, amivel 10 ezreket spórolhatsz havonta

3 egyszerű szokás, amivel 10 ezreket spórolhatsz havonta

Az év kezdetén sokan fogadják meg, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a pénzügyeiknek, anyagilag tudatosabbak lesznek. Nemrég a Reader’s Digest újságírója, Emily Cappiello is így tett, és állítja: néhány mindenki által követhető, egyszerű szokással úrrá lett a beláthatatlanba elcsordogáló pénzfolyó felett, és sikerült komolyabb összeget félretennie minden hónapban.

Nézd meg minden nap a bankszámládat!

Az emberi természet úgy lett megalkotva, hogy ösztönösen arra mozduljunk, ahol örömet találunk, és eltávolodjunk attól, ami fájdalmat okoz. Nem meglepő, hogy ha a bankszámlánk látványa nem különösebben okoz örömet, akkor nem akarjuk nézegetni, de úgy kell elbánni vele, mint egy ragtapasz letépésével.

Ha minden nap megnézed a bankszámlaegyenlegedet és a költéseidet, látni fogod, hogy pontosan mire költöttél, és nagyon gyorsan egyértelmű lesz az is, hogy mire költesz feleslegesen vagy irreálisan sokat. Ez a gyakorlat ugyanakkor segít észrevenni azt is, ha felesleges költségeid vannak: elfeledett előfizetések, úgy hagyott utalások, amiket rögtön le is állíthatsz.

Legyen célod!

A pénz azért van, hogy elköltsük, de nem mindegy, hogy mire. A megtakarítás, spórolás sokkal könnyebben fog menni, ha nem csak kényszerből teszed félre a pénzt, hanem konkrét célod van vele. Döntsd el, hogy mire spórolsz, jelölj ki magadnak egy célt: egy lakás önereje? Egy autó? Egy nyaralás vagy csak egy új telefon? Ha eldöntötted, hogy mire gyűjtögetsz, számold ki azt is, hogy havonta mennyi pénzt szükséges félretenned.

Amikor legközelebb elönt az impulzusvásárlás erős kényszere, tedd fel magadnak a kérdést: tényleg annyira szeretnéd megvenni a kiszemelt dolgot, hogy a célodról is lemondasz érte?

Több örömet ad nekem ez az új cipő, mint nyáron elutazni Görögországba? Jobban megéri megvenni most ezt a technikai kütyüt, mint lecserélni a matracodat? Ha a válasz igen, akkor valószínűleg tényleg szükséged van az adott dologra, de ha nem, akkor a jutalomra gondolva sokkal egyszerűbb lesz majd lemondani róla.

GaudiLab/depositphotos.com

Tervezz előre!

Ha az utolsó pillanatban jut eszedbe, hogy kellene valami ebédre vagy vacsorára, sokkal nagyobb az esélye, hogy végül csak rendelni fogsz valamit.

Azonban, ha előre tervezel, mindig tudod, hogy mit fogsz főzni, ráadásul a tudatos vásárlással a boltban hagyott összeg is csökkenthető.

Érdemes a rendszeres kiadásaidat is racionalizálni: például az olyan rutin kozmetikai beavatkozásokhoz, mint a gyantázás vagy szemöldökszedés, valószínűleg egy kevésbé luxushangulatú és olcsóbb helyszín is megfelel, a baráti összejövetelek pedig a saját otthonodban, vagy egy barátod otthonában is megrendezésre kerülhetnek, akár úgy, hogy mindig másnál jöttök össze.

Ha mindenki hoz valami rágcsálnivalót és egy üveg bort, még mindig kevesebbet költötök, mint ha elmentek valahová. Ez persze nem jelenti, hogy mindig otthon kell ülnötök, de a cikk szerzője szerint senkinek nem árt meg, ha egy kicsit több időt tölt a saját kanapéján. Jót fog tenni a pénztárcájának, és még az egészségének is, ha szervez magának néhány estét önmagával, csendesen, egy jó filmmel vagy lemezzel kettesben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást