Pénz és hivatás

Egyre több a shopping-őrült! Ez már kóros?

Egyre több a shopping-őrült! Ez már kóros?

Nem igazán van olyan nő, aki ne szeretne időről időre új ruhákat vásárolni, szép fehérneműbe bújni, márkás piperéket beszerezni. Ám akadnak helyzetek, amikor a vásárlás már nem csak kellemes időtöltés, hanem valóságos kényszer. 

A vásárlás is lehet szenvedélybetegség

Lényegében a vásárlástól való függőség is éppolyan szenvedélybetegség, mint bármilyen más cselekvéssel járó kényszer. 
 
A vásárlásfüggő személynek csak akkor enyhül a késztetése, ha elkölti pénzét arra, amit éppen kinézett magának, legyen szó praktikus és időszerű, vagy éppen teljesen hasztalan tárgyról.

Miért?

Minden szenvedélybetegségre található valamilyen magyarázat. A vásárlástól függő személynek sokszor túlságosan is kevés az önbizalma, másmilyen szeretne lenni, mint amilyen a valóságban.
Úgy véli, a hőn áhított, másik személyiséget csak a vásárlással tudja elérni, általa tudja önmagát megvalósítani, képzelt- vagy valós hiányosságait palástolni.

A vásárolt termékek rejtegetése

Főleg, ha már volt belőle problémája, a kényszeres vásárló sokszor elrejti otthon legújabb szerzeményét, illetve hazugsággal áll elő, ha a vásárlásról kérdezik. 
 
Sokan szégyellik, hogy nem tudnak maguknak megálljt parancsolni, ezért inkább titkolják, mivel töltötték a délutánt.

Pénzügyi problémák

Jellemző a kényszeres vásárlókra, hogy többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak.
Ez nem csak azt jelenti, hogy adott esetben nem marad pénzük ételre, vagy a csekkek befizetésére, mert megvették a sokadik pár cipőt is a hónapban, hanem azt is, hogy képesek akár hitelt felvenni, hogy szenvedélyüket kielégítsék. 

Komolyra is fordulhat a helyzet

Köszönhetően az egyre népszerűbb reality showk-nak már otthonról, a kényelmes fotelból is figyelhetjük mások függőségét és szenvedélyét. Így pl. láthatjuk azt is, ahogy a gyűjtögetők élik mindennapjaikat, s lényegében ez a fázis a kényszeres vásárlás végső stádiuma is lehet. 
 
Amikor a vásárlásfüggők minden nap vesznek valami újat és semmit sem hajlandóak kidobni, az az évek során oda vezet, hogy a lakás tele lesz szeméttel, kártevőkkel, romlott ételekkel, bontatlan csomagokkal, címkézett, sosem hordott ruhákkal. 
 
Nyilván az eladósodás mellett ez a legsúlyosabb helyzet, de akár idáig is fajulhatnak a dolgok, ha nem érkezik segítség, nem történik meg a kezelés. 

Te is függő vagy?

Az említett pontokon felül függőnek számíthatsz, ha a vásárlási kényszered 2-3 hónapnál is tovább tart és sokkal több haszontalan tárgyat veszel meg, mint amire szükséged van. Nyilván nem vagy függő, ha csak kihasználod a leárazásokat, vagy figyeled az akciókat és élsz is a lehetőségekkel, hiszen ezek a jelzők sokkal inkább egy tudatos vásárlóra illenek.
 
Ugyanígy nem túl nagy gond, ha a vásárlási kényszered az ünnepekre tolódik, hiszen főleg karácsonykor sokan hajlamosak túlköltekezni, engedni a csábításnak. Az viszont már gyanús lehet, ha az ötödik testápolódat is megveszed, mivel „megéri”, de aztán legfeljebb az egyiket használod, hiszen az is bőven elegendő.

Hogyan lehet orvosolni?

Mivel lényegében az egész az önbecslés hiányából fakad, a megfelelő önbizalom visszaállítása a kulcspont. Ezt nem lehet egyik napról a másikra elérni, főleg segítség nélkül.
A kényszeres vásárlók sokszor eltaszítják maguktól barátaikat és családjukat, így még nehezebb a segítségnyújtás, ám ennek ellenére is szükséges, s nem ritkán a pszichológus beavatkozása is elengedhetetlen. Bár akar néhány tudatos lépés, ezek sokszor kevésnek bizonyulnak, pláne előrehaladott stádium esetén. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást