Ez a 3 szuperjó és a 3 nem túl jó tulajdonságod, ha egyke vagy

Ez a 3 szuperjó és a 3 nem túl jó tulajdonságod, ha egyke vagy

Címlap / Életmód / Lélek / Ez a 3 szuperjó és a 3 nem túl jó tulajdonságod, ha egyke vagy

Jómagam a szüleim egyetlen gyermeke vagyok, és bár akartak édesanyámék testvért nekem, mégsem úgy hozta az élet, hogy ketten legyünk. Így hát egész eddigi életemet – és a továbbiakat is egykeként kell leéljem. Hogy ez igazából mennyire jó vagy rossz nekem, azt néha még magam sem tudom eldönteni.

Mert hogy egykének lenni nem olyan jó. De máskor meg rettentő menő. Való igaz, hogy napjainkban rengeteg család vállal kettő vagy több gyermeket, de azért még mindig vagyunk szép számban, mi, egykék. Nagyon sokan azért nem terveznek több gyermekkel, mert úgy érzik, nem tudnának mindent megadni az összesnek, és szerintem ebben a vonatkozásban ez így a helyes. De ott az érem másik oldala is, hogy például én egykeként, sose fogom megtudni, milyen egy jó testvéri viszony, vagy milyen érzés, ha a kicsiként a szüleiden kívül másra is számíthatsz a közvetlen közeledből. 

Ugyanakkor az egész családom kisgyerekként csakis velem foglalkozott, mindig én voltam a középpontban és sosem kellett elfeleznem senkivel egy tábla csokoládét. Pedig szívesen megtettem volna és még manapság is megtenném. Mert egyet biztosan tudok: attól, hogy egyke vagyok, korántsem igazak rám azok a mítoszok, melyek az egyedüli gyerekek körül keringenek, például az, hogy irigyek. Na az biztos nem vagyok.

Úgy vélem, hogy az egész nevelés kérdése, illetve az is sokat nyom a latba, hogy milyen körülmények között és kik között nevelkedik fel egy gyerek. Hiszen mondhatják rólad, hogy mert te egyke vagy, ezért önző vagy és magadba forduló, ha a szüleidtől olyan nevelést kaptál, mely az előbb leírtaknak homlokegyenest ellent mond. Azért, mert egyedüli gyermek vagyok, a szüleim ugyanolyan nevelési elvek mentén próbáltak terelgetni az élet útjain, mint egy többgyermekes családban. Ennek ellenére nyilvánvalóan vannak olyan tulajdonságaink nekünk, egykéknek, amiket természetünknél vagy élethelyzetünknél fogva nem igen tudunk letagadni. És itt most jó és rossz dolgokról is egyaránt beszélek.

Íme 3 kevésbé jó tulajdonság egykeként:

Magadat helyezed előtérbe: nem mondanám, hogy itt feltétlen az önzőségre vagy az irigységre gondolok, hiszen attól, hogy valaki egyedüli gyerek, még nem kell önzőnek lennie. De mégis, egykeként – nyilvánvaló okokból – az ember hajlamos egy-egy szituáció alkalmával csak magával foglalkozni és másra nem gondolva, saját magát előtérbe helyezni. 

Nem tudod magad a másik helyébe képzelni: hányszor fordult már elő veled, a család egyetlen gyermekével, hogy hiába éreztél együtt mással, akivel mondjuk valami rossz történt, mégsem értetted meg őt teljesen és képtelen voltál magadat az ő helyébe képzelni? Velem sokszor. Éppen azért, mert fogalmam sem volt, milyen, amikor a másiknak valamiről döntenie kell vagy ha valaki rossz kedvű. És mivel sosem volt tesóm, akinek valaha is átérezhettem volna a helyzetét, nehezemre is esett magamat beleképzelni a másik életébe. 

Hipermaximalista leszel: be kell vallanom, sokszor akarom egykeként, hogy a dolgok úgy alakuljanak, hogy én azt elképzeltem. Ha ebbe valaki vagy valami belerondít, nehezen viselem, sőt, kicsit frusztrált is leszek miatta. Szeretek mindent előre eltervezni, hogy aztán minden a korábbi tervek szerint alakuljon, és fontos, hogy bizonyos dolgokban nálam legyen az irányítás. Ez persze a saját magam felé támasztott elvárások szempontjából nagyon rossz, mert magammal szemben vagyok a legkritikusabb. Egykeként te is maximalista vagy?

Valeriia Miller/pexels.com

Most pedig jöjjön 3 kiváló tulajdonság egykeként:

Önálló és céltudatos vagy: igen, az előbb említett maximalizmusnak van azért jó oldala is, ugye? Mégpedig az, hogy egykeként az ember sokkal önállóbb és mindig van valami célja vagy ötlete, amit szeretne elérni és megvalósítani. Világos tervekkel és határozott elképzelésekkel rendelkezünk. Szerintem ez annak is betudható, hogy jóval több időt töltünk a felnőttek társaságában, ahonnan mindig „tudunk tanulni”.

Hatalmas szíved van: éppen ezért, amiért egyedülállóként szemléljük a külvilágot, mindent meg tudunk figyelni, és érzelmileg jóval gazdagabbak vagyunk, mint például egy testvérpár. A felnőtt társaság hatására az érzelmi és értelmi intelligenciánk is magasabb és nagyon meleg szívűek vagyunk. Itt kiemelném, hogy az egykék nem feltétlen irigyek, mert attól, hogy korábban egyedül részesültek minden földi jóban, ha osztozni kell valakivel, jó szívüknél fogva nagyon is képesek rá.

Magas fokú kreativitás jellemez: az egykék sokkal kreatívabbak, mint azok, akiknek van testvére. Ez feltételezhetően abból ered, hogy sok-sok magányosan (tehát nem gyermektársaságban) töltött órát kellett kreatívan és hatékonyan kihasználjunk. A kreativitás az élet minden területére igaz az egykéknél. Pályaválasztás során tudjuk, mit akarunk, kreatív szakmákat választunk, a kreativitásunk és az intelligenciaszintünk pedig egyenes arányban áll egymással.

Nyitókép: Avery Arwood/pexels.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!