3 egyedi étel Karácsonyra, hogyha kilógnál a sorból

3 egyedi étel Karácsonyra, hogyha kilógnál a sorból

Címlap / Otthon / 3 egyedi étel Karácsonyra, hogyha kilógnál a sorból

Az olyan klasszikus karácsonyi fogásokat, mint a töltött káposzta, sült pulyka és rántott hal mindannyian szeretjük, de hogyha idén az a terved, hogy valami mást készítenél és picit kilógnál a sorból, akkor ehhez adunk pár tippet, receptet!

Marhasült gorgonzolasajtos gnocchival

Hozzávalók: Kb. 1,5 kg marhahátszín, 1,5 kg gnocchi, 250 g gorgonzola sajt, 75 cl tejszín, olaj, só, bors ízlés szerint.

Elkészítési idő: kb. 15 perc + sütési idő.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő. Az ízlés szerint megsózott és megborsozott marhahúst tegyük egy olajjal kikent jénai tálba, s ha kellőképpen felmelegedett a sütő, akkor tegyük be és süssük készüléktől függően kb. 45 percig úgy, hogy közben néha kivesszük és meglocsolgatjuk.

Közben a gnocchit főzzük ki forrásban lévő, sós vízben. A sajtot kockázzuk fel minél kisebb darabokra és a tejszínnel együtt tegyük egy serpenyőbe és olvasszuk őket össze. Rakhatunk bele a marhából kisült léből is egy-két evőkanállal. Miután a hús megsült, hagyjuk állni kb. 15percig és csak utána szeleteljük fel. A marhaszeleteket a kifőtt gnocchival és a sajtszósszal együtt tálaljuk.

Sertéssült almával és püspökkenyér szósszal

Hozzávalók: 1,6 kg felszeletelt sertéskaraj, 2 fej hagyma, 4 szelet püspökkenyér, 75 cl tejszín, 1 evőkanál mustár, 4 db nagy alma, 2 diónyi vaj, olaj, víz, só, bors ízlés szerint.

Elkészítési idő: kb. 45 perc + sütési idő.

Elkészítés:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt. A felszeletelt karajokat mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint. Egy jénai tál aljára öntsünk egy kevéske olajat, tegyük bele a karajszeleteket és a tetejükre is öntsünk egy kis olajat, illetve egy kevéske vizet. A felmelegedett sütőbe tegyük be sülni a húst, készüléktől függ, de többnyire 45 perc alatt elkészül. Sütés közben kétszer-háromszor vegyük ki a húst a sütőből és locsolgassuk meg a körülötte lévő lével. Míg sül a hús, a hagymát vágjuk apróra és dinszteljük meg. Ezután a megtisztított almákat vágjuk szeletekre és a hagyma serpenyőjében, olajában, a 2 diónyi vajjal együtt süssük meg őket, kb. 6-10 percig. Ezután a püspökkenyeret turmixoljuk össze és keverjük el a mustárral és a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Az időközben megsült húst vegyük ki a sütőből, tegyük köré az almákat és a hagymát, majd tegyük vissza még sülni kb. 10-15 percig. Ezután hagyjuk állni a húst kb. 15 percig és csak után szeleteljük fel, s a püspökkenyér szósszal tálaljuk, ami ízlés szerint lehet hideg, de fel is melegíthetjük.

Kacsamellfilé gombával és libamájjal

Hozzávalók: 4 db kacsamellfilé, 0,5 kg csiperkegomba, 50 cl tejszín, 400 g libamáj, só, bors ízlés szerint.

Elkészítés idő: kb. 1 óra.

Elkészítés:

Készítsük elő a húst: a kacsamellfilék zsíros felén vagdossuk be a bőrt, sózzuk és borsozzuk meg őket ízlés szerint, ezután egy teflon serpenyőben süssük meg őket úgy, hogy a zsíros felük legyen alul. Hogyha a kacsamellből túl sok zsír kisül, akkor a felesleget távolítsuk el a serpenyőből. Míg sül a hús, a gombákat pucoljuk meg, sózzuk és borsozzuk meg és egy másik serpenyőben süssük ki őket is. Hogyha a hús és a gomba is kész, akkor egy harmadik serpenyőbe öntsük bele a tejszínt és tegyük rá a libamájat, sózzuk, borsozzuk, majd addig süssük, amíg a libamáj omlóssá nem válik. Hogyha ez kész, akkor a kacsamelleket a gombával és a libamájjal együtt tálaljuk.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!