Lehet, hogy eddig nem hallottál róla, de ideje megbarátkozni vele: az ázsiai konyhában jól ismert zöldség – lilaság? – állítólag a jövő egyik legnépszerűbb alapélelmiszere lehet majd.
2/4 Miért jó neked?
Az ube telis-tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal: 100 gramm főtt ube 140 kalóriát, mindössze 0,1 gramm zsírt, de 4 gramm rostot és 1 gramm fehérjét tartalmaz. Már egy ekkora mennyiség is fedezi a napi kalcium-szükséglet 2, vas-szükséglet 4 és C-vitamin-szükséglet 40%-át! Az ube gazdag antioxidánsokban, például antociánokban is, ennek köszönheti vibráló színét is – ilyen van egyébként a fekete bodzában és sok más, sötét színű zöldségben és gyümölcsben is. Tanulmányok kimutatták továbbá, hogy az ube fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, valamint a rák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét.
Egy vizsgálat szerint gyulladáscsökkentő hatása, valamint A- és C-vitamintartalma miatt az ube az asztma tüneteit is segíthet csökkenteni. A kutatás összefüggést talált az asztma tüneteinek erőssége és az említett vitaminok hiánya között, és bár csak kis létszámú kutatásról van szó, az biztos, hogy ártani nem árt, ha a szükséges gyógykezelés mellett némi lila finomságot is beiktatsz az étrendedbe.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!