A The Lancet című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a Japánban született gyermekeknek van ma a legnagyobb esélyük arra, hogy a leghosszabb és legegészségesebb életet éljék. Mivel mind ezt szeretnénk a gyerekeinknek, utánajártunk kicsit, minek is köszönhető a japán gyerekek kicsattanó egészsége.
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Középpontban az étel
A hagyományos japán ételek köztudottan nagyban különböznek a nyugati fogásoktól, de nem kell feltétlenül sushin, algán és tofun élnetek ahhoz, hogy a gyermekeid hasonlóan egészségesek legyenek, mint a japán csemeték. A szakértők szerint már az is sokat jelent, ha az ételek többsége növényi alapú, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát esztek, és gyakrabban kerül omega3-ban gazdag halhús a tányérra.
Az étel alapanyaga mellett azonban legalább ilyen fontos az ételhez való mentalitás, hozzáállás is. A japán tradíciókban nagyon fontos a közös étkezés, és attól, hogy nem édességgel vagy zsíros, nehéz, túlsózott fogásokkal tömik magukat a vacsoraasztal mellett, a szülők élvezettel fogyasztják a változatos falatokat, ez pedig a gyerekek számára is mélyen elülteti az üzenetet: az evés, az étkezés öröm, nem pedig valamilyen görcsös feladat, aminek eleget kell tenni.
Mivel a japán konyha ízekben nagyon változatos, a gyerkőcök hamar sokféle ízzel találkoznak, így az étrendjük később is változatosabb lesz.
A szakértők szerint nem szabad megijedni attól, hogy új ízeket kóstoltass meg a gyerekkel, de ha árgus szemmel figyeled a reakcióit, vagy attól félsz, hogy a válogatós lurkó biztosan nem fogja díjazni a kísérletet, akkor valóban kevés esély van a sikerre. Mint a legtöbb téren, itt is az segít, ha jó példát mutatsz: egyetek ti is változatosan és örömmel, kóstolj meg te is olyan dolgokat, amiket korábban akár te sem ettél, és ha a gyerek nyitott rá, adj neki is a falatokból!

A cikk folytatódik, lapozz!