Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Meg fogsz lepődni a válaszon!

Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Meg fogsz lepődni a válaszon!

Címlap / Életmód / Egészség / Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Meg fogsz lepődni a válaszon!

55 ezer, 16 éven felüli ember bevonásával, online kérdőív segítségével végezték el az eddig legnagyobb kutatást a magányosság témájában. A University of Manchester, a Brunel University London, valamint a University of Exeter tudósai által elvégzett kutatás és az elemzett adatok alapján nem biztos, hogy megállja a helyét a magányos idősek képe.

Magányos fiatalok, komfortosabb idősek?

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magány leginkább az idős embereket érintő probléma, a BBC Radio 4 által rendelt vizsgálat szerint a magányosság sokkal nagyobb arányban sújtja a fiatalokat: a 16 és 24 év közöttiek mintegy 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy magányosnak érzi magát, míg a 65-74 év közöttieknek jóval kevesebb, 29%-a, a 75 év fölötti válaszadók pedig még kisebb arányban, 27%-ban mondták azt, hogy magányosnak érzik magukat. Azok, akik magányosnak érzik magukat, jellemzően több csak online” barátjuk van, akikkel a valódi életben nem tartják a kapcsolatot.

Ebben a korban a legmagányosabbak az emberek – Meg fogsz lepődni a válaszon!

A kutatók szerint az adatok ellentmondanak a sztereotípiának, miszerint a magány inkább idősebb életkorban jelent problémát. A fiatalok magányproblémája pedig szerintük azzal magyarázható, hogy ebben az életkorban az emberek jellemzően keresik önmagukat, próbálják megtalálni, hová tartoznak, és amíg ez a folyamat nem megy végbe, addig úgy érezhetik, senki nem érti meg őket, ami akár társaságban is a magányosság érzéséhez vezethet.

Amikor valaki már megtalálta önmagát és a belső egyensúlyt, kevésbé zavarja az egyedüllét, és akkor sem feltétlenül érzi magányosnak magát, ha éppen egyedül tölt valamennyi időt.

Ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy az adatokban lehet némi torzulás, hiszen a kérdőív nyitott volt, bárki kitölthette, és könnyen lehet, hogy azok, akik érintettnek érezték magukat a témában, nagyobb hajlandósággal válaszolták meg a kérdéseket is.

Egyedül lenni és magányosnak lenni tehát nem ugyanaz a dolog – a kérdőív kitöltőinek mindössze egyharmada mondta azt, hogy szerinte a magány egyedüllétet jelent, 83% viszont azt nyilatkozta, hogy kifejezetten szeret egyedül lenni, 41% pedig egyenesen úgy gondolta, hogy még a magánynak is lehetnek pozitív hatásai.

Ki a magányos?

A kérdőív szerint a magány 4 legjellemzőbb tünete:

  1. Nincs senki, akivel beszélhetnél.
  2. Úgy érzed, elvesztetted a kapcsolatodat a világgal.
  3. Úgy érzed, hogy kimaradsz dolgokból.
  4. Nem érzed, hogy megértenének.

Úgy érzik, el kell rejteniük

A tanulmányból az is kiderül, hogy még mindig komoly stigma van a magányon, és sokan úgy érzik, el kell rejteniük, ha így éreznek.

A magány miatt a nők még jobban szégyellik magukat, mint a férfiak, azok pedig, akik beszélnek az érzéseikről, nem mindig a legjobb tanácsokat kapják a barátoktól és rokonoktól – állítják a szakértők.

Sokaknak ilyenkor azt javasolják, hogy kezdjenek randizgatni, de a kutatást végzők szerint ez nem feltétlenül vezet ahhoz az eredményhez, amit várunk. Egy olyan kapcsolat ugyanis, amiben a felek leginkább azért vannak együtt, hogy ne legyenek egyedül, nem sok jót ígér. Ennél sokkal hasznosabb, ha azok, akik magányosnak érzik magukat, megpróbálják megtanulni kiélvezni az egyedül töltött időt, keresik önmagukat és jobban megismerik a saját érdeklődési körüket, gondolataikat. Ha ez már megvan, a kutatók szerint sokkal könnyebben jönnek a társas tevékenységek és az új, immár egészséges talajra épülő ismeretségek is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást