A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei

A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A Duna-Dráva Nemzeti Park tanösvényei

Ezúttal a Duna-Dráva Nemzeti Park területére látogatunk el. Mindenképpen érdemes élőben is felkeresni a területet, hiszen olyan világhírű helyeket találhatunk itt, mint a gemenci erdő, vagy olyan ritka élőlényeket, mint a békászósas. Tehát túracipőket elő, készüljön a család, irány a csodálatos természet!

Dráva menti tanösvények

A Dráva mentén több lehetőség közül is válogathatunk, csak győzzük idővel a rengeteg látnivalót. Fantasztikus élményeket ígér az ártéri-tanösvény, mely bemutatja a Dráva folyó és annak az erdőrésznek az élővilágát, amit rendszeresen elönt a víz.
A Csomoros-szigeti tanösvény pedig egy igazi kaland lehet. Mint az a nevéből is kiderül, egy szigeten található, amire azonban nem megy út. Ha fel szeretnénk keresni, akkor béreljünk vízibiciklit, vagy csónakot, és jussunk át saját erőnkből. Itt azután megismerkedhetünk azokkal a lényekkel, melyek a Dráva szigetein jellemzőek.

Nyéki-holt Duna tanösvény

A méltán híres gemenci erdő területén található túraútvonal elképesztő látvánnyal kecsegteti az ide látogatókat. Több tájékoztató tábla segít megismerni a terület élővilágát, és még egy kilátóval is gazdagították a lehetőségeket.
Van itt egy magasabb épület is, melyet egy gyaloghídon keresztül lehet megközelíteni, ám ez a terület már csak vezetővel látogatható.
ddnp.hu

Kadiai tanösvény

A helyszín még mindig a gemenci erdő. Ám most átvándorolhatunk a Kadiai-folyóhoz, és annak partján sétálva ismerkedhetünk meg a terület élővilágával. Örök élmény marad a kirándulás, és az sem gond, ha nem csak a tanösvényt szeretnénk felkeresni.
A területen ugyanis játszótér, kosárlabda pálya és tűzrakóhelyek is vannak, így az egész család élvezheti a kirándulást és a természet csodálatos szépségét.
ddnp.hu

Nagypartos tanösvény

A Mohács közelében elterülő ismeretterjesztő túra – útvonal azoknak is kitűnő választás lehet, akik nem kedvelik annyira a kimerítő kirándulásokat, de szeretnek a természetben sétálni. A terület 22 kilométeres, de szinte mindenhol sík, így bár a táv hosszú, viszonylag könnyen meg lehet vele birkózni.
Nem csak gyalogosan kereshetjük fel a Nagypartos tanösvényt, hanem biciklivel is, ebben az esetben a kirándulás nagyjából 1 órát vesz igénybe, egy kellemes, nem túl gyors tempó mellett.
ddnp.hu

Sötétvölgyi tanösvény

Szekszárd közelében találhatjuk ezt az 511 hektáros természetvédelmi területet. Itt szinte mindenhol erdő található, ami remek lehetőséget biztosít az életre a rengeteg védett és ritka madárfaj számára.
Ha csendben és figyelmesen sétálunk, akkor megpillanthatunk egy fenséges hollót, fekete harkályt, vagy akár az igen ritka békászósas, vagy fekete gólya egy – egy példányát is. Ahhoz, hogy igazán teljes legyen az élmény, szépen rendben tartott ösvényekkel, padokkal és tűzrakó helyekkel találkozhatunk.

Malomtelelői tanösvény

Akik gyerekekkel tervezik a kirándulást, azoknak mindenképpen érdemes felkeresni a malomtelelői tanösvényt. Már a megközelítését is élvezni fogják a lurkók, hiszen kisvasút visz be az erdő szívébe. Itt azután egy viszonylag rövidebb, nagyjából 40 perces túrát tehetünk, ahol 5 tábla segítségével ismertetnek meg bennünket a gemenci erdő kialakulásával és világhírű állatvilágával.
Információkat szerezhetünk az ártéri erdőkről, és meglátogathatjuk a mocsaras rétet is. A tanösvény mentén kilátó is épült a teljesebb élmény érdekében, valamint padok és tűzrakóhely is rendelkezésünkre állnak.
A természetben való túrázás mindig felüdíti az embert. Ha egy tanösvényt választunk a kiránduláshoz, akkor azzal az előnnyel is gazdagodunk, hogy nem csak láthatjuk a gyönyörű természeti értékeket, hanem a táblák segítségével meg is ismerhetjük azokat.

Kép forrása: iregisuli.hu

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!