Háztartás / Otthon

6 dolog, amit vegyél figyelembe, ha költözni készülsz

6 dolog, amit vegyél figyelembe, ha költözni készülsz

Időnként mindenki költözik, valaki kollégiumba, albérletbe, mások lakást, házat vesznek a család bővülése során. De mik azok, amiket a választásánál feltétlenül figyelembe kell venned?

Vidék vagy nagyváros?

Ez a legalapvetőbb kérdés, amit meg kell válaszolnod, mert bár albérlet esetében lehet rövidtávon gondolkodni, vásárlás során már nem megy ilyen könnyen a dolog. A vidék nem feltétlenül jelent tanyát, és a nagyváros sem kizárólag Budapest lehet, de az biztos, hogy a jövőbeli terveket mindenképpen figyelembe kell vennetek.
Ha nagycsaládra és kutyára vágytok, nem igazán jó ötlet a főváros központjába költözni, de ha a karriered a legfontosabb az elkövetkezendő időszakban, akkor nincs értelme minden nap órákat buszoznod a munkahelyedig.

Biztonság

Ha egyedülálló vagy, akkor azért, ha pedig kisgyermeked van, akkor azért kell biztonságos környéket választanod. Sajnos már ennek is utána kell járni, mert egy betörés vagy egy támadás (még ha meg is úszod), egy életre tönkreteheti a biztonságérzetedet és a nyugalmadat.
Ugyancsak sajnálatos tény, hogy bármelyik nyugodt környékből csinálhatnak őrültekházát, de még ha kicsit többet is kell fizetned a jobb helyért, a biztonság minden pénzt megér.

Szomszédok

Minden bizonnyal a főbérlő nem fogja az orrodra kötni, hogy a szomszédok állandóan veszekednek és egy emelettel lejjebb minden szombaton buli van hajnalig, hiszen nem érdeke, hogy ezekre felhívja a figyelmet.
Ezért amikor nincs jelen, érdemes érdeklődni, mégis mivel kell számolnod. Kisebb városokban biztosan találsz ismerőst, aki pontosan tudja, mi zajlik a környéken, nagyvárosban pedig egész nyugodtan érdeklődhetsz leendő lakótársaidtól.

Közlekedés

A közlekedést több szinten kell vizsgálnod: ha van, vagy lesz autód, tudsz-e vele biztonságos helyen parkolni, illetve ha a tömegközeledésre szorulsz, milyen lehetőségeid vannak.
Amennyiben hosszútávon tervezel, a tömegközlekedést más szemmel is át kell gondolnod, elvégre korántsem mindegy, hogy az esti szakkörre járó gyermekeidért minden alkalommal kocsiba kell ülnöd, vagy le tudnak szállni a ház előtt a buszról.

Elérhető helyek

Ugyancsak a kényelmes lakhatás ismérve, hogy nem kell hosszú időt utazással töltened, ha a mindennapos dolgaidat intézed. Nem csak az a fontos, hogy a munkahelyed elérhető közelségben legyen, sokat számít a bolt, gyógyszertár, posta közelsége, gyermekek esetén pedig az óvoda, iskola távolsága.
Nem árt, ha a környéken van egy jó hírű falatozó és találtok valahol egy kellemes kávézót.

Játszótér, park

Kisgyermek esetén kiemelten fontos a közelben levő játszótér, vagy park, de utóbbira akkor is szükséged van, ha rendszeresen sétáltatnod kell a kutyusodat.
Persze ez leginkább a nagyvárosokban fontos, kisebb városokban, falvakban bőségesen akad lehetőség a kirándulásra. A szürke hétköznapokból is kiváló menedék lehet, ha a közeli parkban teát szürcsölsz és egy jó könyvet olvasol.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást