7+1 dolog, amit nem tudtál a Q10-koenzimről

7+1 dolog, amit nem tudtál a Q10-koenzimről

Címlap / Életmód / Egészség / 7+1 dolog, amit nem tudtál a Q10-koenzimről

Napjainkban a legtöbb ember valamilyen úton-módon találkozik a Q10-koenzimmel. Ez az anyag ugyanis többek között benne van a reszelt májas vagy tonhalas ebédünkben, benne lehet a ránctalanító krémünkben és talán még külön, étrend-kiegészítő kapszula formájában is szedhetünk belőle napi szinten. Népszerűségének köszönhetően elég sok információnk van a hőn szeretett Q10-koenzimről, de most hoztunk nektek még 7+1 dolgot, amit lehetséges, hogy még nem tudtatok róla.

Mi is az a Q10-koenzim?

A Q10-koenzimet 1957-ben fedezte fel Fredrick L. Crane professzor és csapata a Wisconsin Egyetem Madison Enzimológiai Intézetében. A Q10-koenzimnek rengeteg neve van. Hívják ubikinonnak és ubidekarenonnak is. Nevezik még koenzim Q-nak és sűrűn rövidítik CoQ10-nek, CoQ-nak, Q10-nek vagy egyszerűen csak Q-ként jelölik.

A szervezetünk maga is előállít Q10-koenzimet nekünk, de sajnos kb. a 3. X betöltése után testünk ezen irányú tevékenységei alábbhagynak, és ekkor elkezdődik a Q10 szint hanyatlása. Minderre pedig még rádob egy lapáttal a modern, felgyorsult életmóddal járó folytonos stressz, amely továbbfokozza a Q10 iránti igényünket.

A Q10-et kívülről, ételek formájában is pótolhatjuk, például belsőségek (szív, máj, vese), lazac, tonhal, makréla, szardínia, húsok és magvak rendszeres fogyasztásával.

Miért kell nekünk a Q10-koenzim?

Döntő szerepet játszik a szervezetünk energiaszintjének fenntartásában, így hiányában első körben például fáradtság léphet fel. Tehát kifejezetten ajánlott azoknak a Q10-koenzim pótlása, akik fokozott fizikai vagy szellemi megterhelésnek vannak kitéve és elmúltak 30 évesek.

A Q10-koenzim hiánya sajnos a fáradtság érzésen túl akár komoly betegségek kialakulásához is vezethet. Hogy csak egy párat említsünk: szív- és érrendszeri betegségekmagas vérnyomás és cukorbetegség.

Kiváló antioxidáns is, s mint ilyen, bizonyított szerepe van a káros szabad gyökök hatástalanításában. A Q10-koenzim szerencsére segít kivédeni az ún. oxidatív stresszt, s éppen ezért közvetetten az ebből eredő betegségek kialakulásának esélyét is csökkentheti.

A Q10-koenzim kedvező erejét a fejfájósoknak is szükséges megismerni, ugyanis több vizsgálat kimutatta, hogy a Q10-koenzim csökkentheti a rémes migrént.

Pozitív tulajdonságait az ínyünk védelmében is képes megmutatni, ugyanis vizsgálatok bebizonyították, hogy az egészséges ínyszövettel összehasonlítva a beteg ínyszövet Q10-koenzim hiányos. Tehát hogyha elegendő mennyiségű Q10-koenzimet juttatunk a szervezetünkbe, akkor nagyobb esélyünk lesz arra, hogy az ínyünk egészsége tovább megmaradjon vagy gyorsabban regenerálódjon és javuljon az állapota.

Ezen kívül szokták alkalmazni sclerosis multiplexben és egyéb idegrendszeri betegségben szenvedő emberek kúrájában is, méghozzá igen jó eredményekkel.

Manapság rengeteg olyan ránctalanító krém kapható a piacon, mely fennhanggal ígéri, hogy a benne lévő Q10 összetevő mennyire látványosan segít majd javítani a kialakult ráncok helyzetén. Ezzel kapcsolatosan azonban érdemes tudni, hogy ahogy a fentiekben láttuk, a Q10-koenzimnek valóban számos csodás tulajdonsága van, viszont a kozmetikumokba többnyire olyan alacsony koncentrációba kerül bele a Q10-koenzim és a bőrre szimplán felkenve nem is igazán tud lejutni a bőr mélyebb rétegeibe, hogy lényegében nem tudja kifejteni hatását.

Hogyha elkezdünk Q10-koenzim étrend-kiegészítő kapszulát rendszeresen alkalmazni, akkor tudnunk kell, hogy a jótékony hatás kb. néhány hetes szedés után fog csak kialakulni. Apropó, azt tudtátok, hogy a Q10-koenzim az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítő az omega-3 és a multivitaminok után?

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!