Életmód / Egészség / Lélek

4 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt gyereket vállalsz – Tapasztalatból mondom!

Nem hiszem, hogy a gyerek születésével véget ér az élet, de az biztos, hogy egy kicsit lelassulnak a dolgok. Attól, hogy anya vagy apa leszel, persze még továbbra is belevághatsz bármibe, de tapasztalatom szerint bölcs döntés, ha az alábbiakról még az előtt gondoskodsz, hogy új családtag érkezik, vagy csak várni kezditek.

Kezdj el sportolni!

Hat héttel a lányom születése után vidáman ugrottam neki a futásnak, és döbbentem rá 300 méterrel később, hogy semmi erőm sincsen. Egy várandósság és maga a szülés is – akár természetes úton, akár császárral – elképesztő változásokat visz véghez a szervezetben. Ahhoz, hogy az erődet visszanyerd, mindenképpen fokozatosság és türelem kell, de azt hiszem, sokkal könnyebb volt visszatalálni a régi erőnlétemre úgy, hogy a terhesség előtt is rendszeresen futottam.

Egy kisbaba mellett nagyon nehéz rendszeres időt találni a sportra, de ha az korábban is az életed része volt, akkor ez még mindig könnyebben fog menni, mint ha most ismerkedsz a mozgással. Sportolni elkezdeni sohasem késő, de sohasem lehet elér korán sem – arról nem is beszélve, hogy ha jó kondiban vagy, kisebb a terhesség alatti komplikációk kockázata, és könnyebb szülésre is számíthatsz.

Tedd rendbe a pénzügyeidet!

Nem is olyan nehéz, mint amilyennek hangzik, csak elsőre sokan megijednek tőle.

Nyilván a legideálisabb az, ha egy baba anyagi biztonságba, a megfelelő tartalékokkal bíró családba érkezik, de már az is hatalmas előrelépés, ha tudod, hogy pontosan hogyan is álltok.

Ha eddig nem tetted, vess számot az állandó bevételetekről és kiadásaitokról, valamint arról, hogy ezek hogyan fognak változni. Ha tudod, hogy pontosan mennyit költhettek egy hónapban, mire mennyi pénzetek van, mennyi a tartalékotok és mik a fix kiadásaitok, sokkal könnyebb lesz tervezni. Ezek nélkül, főleg az első hónapokban, mikor még nem szoktál bele, hogy kevesebb lett a bevétel és több a kiadás, könnyű elveszni a pénzügyek között, és a hó végén értetlenül nézitek majd, hogy hová folyt el egy fél fizetés.

Köss biztosítást!

Miközben az ember kiságyakat meg édi rugdalózókat nézeget, érthető, ha nem akar semmi rossz dologra gondolni. Nem is kell, elég, ha kötsz egy biztosítást, hiszen ennél többet úgysem tehetsz az előre nem látható szerencsétlenségek ellen. Érdemes legalábbis mindent előkészíteni, hogy a gyerek érkezése után már csak alá kelljen írni a papírokat.

Az olyan biztosítások, amelyek például mindkét szülő halála esetén anyagi biztonságot garantálnak a túlélő gyermeknek, havonta csak pár száz forintba kerülnek. Válasszatok egy nektek megfelelőt, és aztán nem kell többé ezzel a gondolattal foglalkozni.

Próbálj ki egy új hobbit!

Egy kisgyerek rengeteg örömet hoz, de könnyen taposómalommá is válhatnak mellette a mindennapok. Ha van valami, amit magadért, a saját szórakoztatásodért csinálsz, az segíthet, hogy ne érezd azt, teljesen felolvadsz a szülőség szerepében. Találj valamit, ami szórakoztat, ami feltölt, amiben ki tudod élni a kreatív energiáidat, hogy aztán majd ehhez fordulhass később, a baba mellett is, ha egy kis énidőre vágysz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást