4 dokumentumfilm, amin még napokig gondolkodni fogsz

4 dokumentumfilm, amin még napokig gondolkodni fogsz

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 4 dokumentumfilm, amin még napokig gondolkodni fogsz

Egy jó film nem csak az elsőtől az utolsó pillanatáig köti le a figyelmedet, de utána is a gondolataidban marad. Ezek az igaz történeteket feldolgozó mozik biztos, hogy még sokáig veled maradnak, így ha valami tartalmas programot keresel a karantén idejére, érdemes leülni eléjük, és utána még hosszan emészteni a látottakat.

Nem látták Andyt? (Have You Seen Andy?)

1976 augusztusában a tízéves Andy Puglisi a többi gyerekkel játszott egy zsúfolt nyilvános fürdőben a Massachusetts állambeli Lawrence-ben. A fiú azonban eltűnt, a nyomozás pedig nem vezetett eredményre. 22 évvel később Andy gyerekkori barátja, a rendező Melanie Perkins megpróbálja kideríteni, mi történt. Nyomozása új és megdöbbentő eredményre vezet.

A családtagoktól, gyerekektől, rendőröktől, törvényszéki szakértőktől kapott információk segítségével Perkins összeállította a kirakós játék darabjait.

A rendkívül személyes hangvételű filmben felszínre kerül az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés minden fájó hiányossága, képet kapunk a hetvenes évek amerikai munkásosztályának mindennapjairól, és arról is, miféle szörnyek leselkedtek a felügyelet nélkül maradt gyerekekre. A 2007-es dokumentumfilm egyszerre megrázó és elgondolkodtató, és még napokkal később is azon kapod majd magadat, hogy azon töprengsz: vajon mi történhetett szegény, kicsi Andyvel?

Az utolsó valcer (The Last Waltz)

Létezhet-e egyszerűbb név egy zenekarnak, mint az, hogy The Band? A hatvanas-hetvenes években tényleg ők voltak A zenekar, a rock, a country és a bluegrass elemeit vegyítő banda meghatározta a zenei szcénát, utolsó, a San Franciscó-i Wintenlandban adott koncertjükön pedig rajtuk kívül más zenész legendák is színpadra léptek.

Ha mindig is szerettél volna részt venni egy igazi, ikonikus hetvenes évekbeli bulin, akkor Martin Scorsese (igen, tényleg ő rendezte ezt a dokut!) filmje elrepít a koncertre, sőt a színfalak mögé is, hiszen a bulin kívül interjúk, beszélgetések, korabeli felvételek is gazdagítják ezt a 117 perces mozit, amiben többek között Bob Dylan, Ringo Starr, Neil Young és Eric Clapton is feltűnnek. Vigyázz, mert a végére komolyan elgondolkodhatsz azon, hogy talán rossz korba születtél!

The Waiting Room

Peter Nicks 2012-es dokumentumfilmje egy nyilvános kórház várótermének mindennapi drámáiba enged bepillantást, ahol a túlterhelt dolgozók és a biztosítás nélküli betegek néznek minden nap farkasszemet a halállal, próbálják ellátni a betegeket, megmenteni az életeket és méltó körülményeket teremteni ott is, ahol gyakorlatilag semmi sem adott ehhez. A dokumentumfilm szereplőinek nehéz döntéseket kell meghoznia és keserű pirulákat kell lenyelnie, amiknek az ízét még te is érezni fogod napok múlva is a szádban.

Little Man

A dokumentumfilmes Nicole Conn és partnere, Gwendolyn Baba 2002-ben úgy dönt, örökbe fogadnak egy kisbabát, ám a gyermeknek életet adó anyánál egy korábban fel nem tárt betegséget vesznek észre a terhesség alatt.

Mivel a pár nem akarja megszakíttatni a terhességet, és elveszíteni a gyermeket, elfogadják, hogy a kis Nicholas 100 nappal korábban, fél kilónál is kisebb súllyal születik.

Ez az aprócska ember küzdelmével hamarosan térdre kényszeríti az egész családot, a túléléséért folytatott harc pedig Nicole és Gwendolyn kapcsolatát is próbára teszi.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást