Háztartás / Otthon

Büdösek a frissen mosott ruháid? Így tisztítsd ki a mosógéped

Büdösek a frissen mosott ruháid? Így tisztítsd ki a mosógéped

Ha ehelyett kellemetlen, dohos, penészes szag üt meg, az tényleg olyan, mint egy arcul csapás. Én így takarítom a mosógépet, hogy ez ne történhessen meg.

Nem mindegy a sorrend!

Bár egy üresjáratos tisztító mosás sok mindent megold, és ezt rendszeresen el is indítom, legalább ilyen fontos az is, hogy a mosógép kisebb-nagyobb zegzugait megtakarítsam, ezt pedig mindig még a tisztító program elindítása előtt teszem.

Hogy miért? Gondold csak el, hogy ha elindítod a tisztító mosást, majd ezt követően takarítod meg a gép alkatrészeit, akkor a következő mosásnál a feloldott szennyeződések ugyanúgy a dobba, a ruhák közé kerülhetnek.

Ezért a legjobb, ha először elvégzed a kézi tisztítást, majd ezt követően indítod el az üres mosást, így a feloldott szennyeződések is nagyobb eséllyel kerülnek ki a gépből.

logoff/depositphotos.com

Így csináld!

Időről időre töröld át a kritikus részeket, ahol a szennyeződések lerakódhatnak, és elszaporodhatnak bennük a kellemetlen szagokat okozó baktériumok. Emeld ki a gép mosószeradagolóját, és alaposan tisztítsd meg.

Ehhez használhatsz egyszerű mosogatószert, de például az ecet vagy a szódabikarbóna is jól működik, illetve citromos vagy fertőtlenítőszeres vízbe is áztathatod néhány órára.

A kisebb részeket, zugokat egy fogkefével éred el a legkönnyebben. Ügyelj rá, hogy tisztítás után alaposan megszárítsd az adagolót, mielőtt visszateszed a helyére.

A mosógép dobja körüli gumit is érdemes időről időre áttörölni, mert itt nagyon könnyen megtelepszik a szemét. Kerüld a maró hatású, savas folyadékokat, mert ezek kimarják a gumit, de egy kevés mosószódás vízzel nyugodtan áttörölheted a rétegek közötti zsebeket. Itt is fontos, hogy aztán töröld szárazra a felületet!

Nyisd ki a mosógép alján található szervízajtót, és emeld ki a szűrőt. Itt gyűlik össze a szösz, a haj, a zsebekben felejtett apró. Nem árt rendszeresen kiüríteni és kitisztítani, ha azt szeretnéd, hogy a géped sokáig jól végezze a dolgát.

Végezetül, ha hozzáférsz, tekerd le a csövet, amin a mosógép leengedi a vizet, és a kádba állítva forró vízzel öblítsd át a belsejét, így meggyőződhetsz arról, hogy nem fog pangani benne a folyadék és az esetleg megtapadt baktériumokat is eltávolíthatod.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást